Skocz do zawartości
IGNOROWANY

lydos hybrid 100

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez gruby105,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko się kiedyś kończy, kwestia wyczucia odpowiedniego momentu. Panele PV już zaczynają odbijać z cenami podobnie jak pompy, dlatego chyba już czas na zakupy.

• Lubię to 1
Opublikowano

Przez ostatnie 20 lat fotowoltaika tylko taniała - ciągle pojawiają sie nowsze i lepsze panele i urządzenia więc myślę że opcja taniego zakupu tych 'przestarzałych' sprzed 2 lat zawsze będzie. 

Opublikowano

Jest pewna granica opłacalności produkcji paneli i ona teraz była na poziomie kosztów produkcji. To się zmienia i tutaj już taniej nie będzie. Elektronika to już inna działka. Pompy też poniżej pewnego progu nie zejdą, oprócz wyprzedaży leżaków magazynowych.

Opublikowano

Z panelami to już taniej chyba nigdy nie będzie bo w Chinach sprzedają tylko te najnowsze o uzysku ok 25 proc a na świat wypychają obecne 21 proc sprawności i to już powoli się kończy a dwa to to że w samych Chinach od 1 kwietnia wchodzą nowe podatki niby niewielkie bo cos ok 6 proc ale to na bank nikomu nie pomoże , co do pomp to tu na naszym rynku w tym roku mogą być jeszcze spektakularne wyprzedaże bo od nowego roku montaż tylko na R290 (bezsens) więc trzeba będzie wyprzedawać wszystko jak leci ,znów ta polityka psuje biznes jak zwykle.

22 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Ja tak obserwuję, polując na niższą cenę i zaraz skończę z ręką w nocniku, bo tanie się skończą 😁

Nowato wysprzedaje pompy ciepła 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, carinus napisał(a):

Jest pewna granica opłacalności produkcji paneli i ona teraz była na poziomie kosztów produkcji

Jest też pewna granica opłacalności montowania paneli. Jak wywindują ceny to sprzedaż nie będą mieli.

Falownik do magazynu energii bo takie teraz się sprzedają kosztuje dwa razy więcej niż zwykły który nie jest datowany. Ceny kształtuje zapotrzebowanie rynku.

2 godziny temu, berti napisał(a):

więc trzeba będzie wyprzedawać wszystko jak leci ,znów ta polityka psuje biznes jak zwykle.

Niekoniecznie bo te PC trafiają najczęściej do osób które same potrafią sobie je zamontować i nigdy nie zamontowały by sobie PC 4 razy droższych.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

cezario1 masz rację ale ileż tych pomp ludzie sami sobie montują ??? większość ludzi to teraz analfabeci techniczni i nie mam na myśli kogoś obrażać ale niestety mało ludzi jest technicznych takie czasy więc ludki wolą wywalić kasy na kredyt i jakoś to przełkną , ale hurtownicy nie mogą sobie pozwolić na mrożenie kasy i tylko czekać jak w sierpniu się zacznie żerowanie, kurde mam już jednego kaisaia 6kw spli leżeć a kto wie czy jak coś taniego nie będzie to no właśnie.

Opublikowano

Pełno teraz jest porad na YouTubie zresztą u nas też na forum jak PC podłączyć. Są porady jaki kabelek w które gniazdo wpiąć. W dużo firmach pierwsze uruchomienie robi serwis więc podłączają to sami oczywiście chodzi mi o monoblocka. Czasami korzystają z pomocy jakiegoś znajomego elektryka i zawsze wyjdzie im to taniej niż przez profesjonalną firmę. Na znanych portalach jest pełno ogłoszeń że sprzedam PC Panasonica zrobię pierwszy uruchomienie i przejmę serwis. Niestety nasze zarobki są jakie są i większość musi kombinować. A jak instalator widzi że jest dotacja to już wychodzą kosmiczne ceny. 

Po sobie wiem że kupiłem kaisai bo był tani 6 tys dałem jakby kosztował dwa razy więcej to bym wziął Panasonica bez zastanowienia.

Kiedyś miałem styczność z pompami spr-sum były robione na podzespołach renomowanych zachodnich firm i się nie sprzedawały bo kosztowały wtenczas 17 tys a Panasonic 19 tys później zrobili wszystko chińskie tylko sprężarka Panasonica cenę opuścili do 11 tys i zaczęły się sprzedawać jak świeże bułeczki. Morał z tego taki że jak chińczyk będzie drogi to się nie będzie sprzedawał więc ceny muszą być niskie.