Skocz do zawartości
IGNOROWANY

lydos hybrid 100

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez gruby105,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje pomocy z lydos hibrid 100.

Problem mam nie uruchamia sie sprężarka 

jak juz sie uruchomi to na krótko i sie wyłączy. wyskakiwał błąd 121 .

Przyjechał facet do naprawy ukazało sie ze jest malo gazu dopompował, stwierdzając ze to mikro pęknięcie i nie ma sensu łatać ze to dlugo będzie uciekać .

kiedys na parowniku bylo -11 teraz po uzupełnieniu jest 0 lub 1°C

po tygodniu zaczyna sie notorycznie włączać grzałka.

co mam zrobić teraz , jak to naprawic ? dodam ze mało osób chce to urzadzenie naprawiać.

pryskałem płynem do mycia naczyn po instalacji i nic nie zauważyłem 

czy w układzie jest tlen, i tak sie dzieje ? 

czy te naprawy sa opłacalne, czy kupic nowy ? 

Opublikowano

Kup nową pompę jak masz nieszczelność. To jednorazówki

Opublikowano

Najtaniej to jak zejdzie gaz poxiliną to polepić i tez swoje wytrzyma skoro nie chcą tego naprawiać ,potem dobić gazu i jazda bo i tak nic nie tracisz , chyba że masz umiejętności to sam polutuj lutem miękkim powinno wystarczyć ,czynnik pewnie r134 to napełnić idzie butlą do kupienia na allegro z wezykami za 75 zł.

Opublikowano

Tylko on, nie może znaleźć wycieku

Opublikowano

zaplacilem 250 

nie moze znalesc - miał taki detektor i mowil ze sie gaz rozlewa i nie mozna określić miejsca 

Tak , nie moge znaleźć wycieku 

gaz z wężykami mozna kupić, tylko co z próżnia przed napełnianiem.czytałem ze bąbelki "powietrza" niszczą pompe . najwyżej moge zrobic z agregatu chłodniczego od lodowki ale jaka to próżnię zrobi to nie wiem 

z lutowaniem to chyba bez ciśnienia, nie trzeba azotu by nie bylo zgorzeli ? 

bo sumarycznie koszty naprawy przerastają koszty urządzenia 

naj taniej kupic samemu i napełnic 

a co z olejem w instalacji ? 

Opublikowano

Zupełnie nie mam doświadczenia z takimi instalacjami, ale do gazu chyba jest dodawany czynnik UV, jakby poświecić latarką UV, może będzie widać gdzie jest nieszczelność? Analogicznie jak w aucie 😉

Opublikowano

Kontrast UV już powinien być w gazie. Chodzi mi o to, że teraz ten kontrast powinien zostawić trwałe ślady na rurkach i może po tym da sie dojść gdzie jest nieszczelność

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak jest w lydosie ale w podobnych pompach są aluminiowe nie wiedzieć czemu nie miedziane rurki i te rurki są owijane na bojlerze ,dziwaczne to ale tak to wygląda jest kilka zwoji i całość pokryta pianką , piankę zerwać po  ćwiartce i sprawdzać być może za 1 razem dojdziesz a jak pech tak jak ja zawsze mam to na końcu ale jak znajdziesz wyciek to zwykłą cyną da się to polutować i będzie gitara ,przy okazji kup sobie za kilka złociszy zaworek schredera i wlutuj będziesz miał do tankowania w każdej chwili skoro już zepsute to nic nie tracisz a zyskasz wiedzę sam robiąc , ja to bym nie myślał za długo i już bojler byłby goły i wesoły.

Edytowane przez berti
Opublikowano

Na tym aluminium ten zawór zalutuje?

Opublikowano (edytowane)

Bez problemu ,cyna łapie wszystko. tylko wystarczy kupić taką pastę to kilka złotych AlumWeld Flux 

Edytowane przez berti
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Wtedy tą twardą, jak do lutowania miedzi i palnik gazowy?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Może być nawet cyna ale nie ta cieniutka tylko taka grubsza ciutkę , smarujesz tą pasta następnie palniczej jakis czy to z bazaru tani czy jakiś inny podgrzewasz rurkę aż się zaświeci i dotykasz cyną jak się rozpuści na rurce to już w zasadzie jest ok , nalutowałem się już tego sporo czy to miedź czy to aluminium czy mosiądz ,nie ma z tym problemu.

Opublikowano
2 godziny temu, berti napisał(a):

Nie wiem jak jest w lydosie ale w podobnych pompach są aluminiowe nie wiedzieć czemu nie miedziane rurki i te rurki są owijane na bojlerze ,dziwaczne to ale tak to wygląda jest kilka zwoji i całość pokryta pianką ,

Taki jest wymóg przepisów ogrzewaczy CWU ogrzewanych przez PC, nie wolno grzałki w zbiorniku wodnym, tylko na zewnątrz zbiornika.

Opublikowano

zabrał bym sie odrazu ale pierwsze zasięgam wiedzy zeby dało sie naprawic 😁 po drugie 

po 2 musze odpiać od instalacji wodnej.

to jest wszystko pościskane ze jest z czym sie bawić.

tak wyglada :

IMG_20260220_164630764_HDR.jpg

IMG_20260220_165152194_AE.jpg

Opublikowano

Wsadzil bym na miejsce spiecia alu i miedzanej rurki tam,co ta tasma oblepiona.Bo wilgotnosc w tym miejscu isto jest i te materialy lubia sie požerac.Kto taka rzecz zrobil,reki mu uciac.---liepiej glowy......

Opublikowano

fabryka zrobiła tak niesamowicie co ja go mam 3-4 lata i pęknięcia nieszczelności krew zalewa 

szukam tych zestawów mierników, gazu 

i tak mysle jak wstępnie sprawdzic nieszczelność przeciez nie ma ciśnienia wewnatrz 

napełnić do 8 atm powietrzem? / pryskać płynem? jak powietrze jest gęstsze czy kombinowac z barwnikiem w powietrzu 

sanie pracuje na ~ 2 bar

a mozna lutować z gazem w środku ? czy ryzyko bycia w nagłówku wiadomosci 

Opublikowano (edytowane)

Nie wpuszczaj do środka żadnego ciśnienia z żadnego kompresora. Dopóki w instalacji jest jakiekolwiek nadciśnienie, nie dostaje się tam para wodna z powietrza i samo powietrze. Inaczej musisz przed kolejnym nabiciem gazu wykonać próźnię, ale nie masz czym. Możesz to nabijać z tych butli do klimy w autach, można nawet się pokusić o wlanie jakiegoś uszczelniacza, możliwe że coś tam zatka.

Dopóki nie lutujesz otwartym ogniem z palnika nic nie wybuchnie bo nie masz mieszanki z powietrzem w instalacji, możesz to robić lutownicą, tyle że na pewno nie masz o tak sporej mocy żeby rozgrzać rurkę.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Lutowac tylko bez gazu jakiejkolwiek prowenyencji,poprzed napelnianiem ZAWSZE proznie.

Opublikowano
1 godzinę temu, gruby105 napisał(a):

fabryka zrobiła tak niesamowicie co ja go mam 3-4 lata i pęknięcia nieszczelności krew zalewa 

szukam tych zestawów mierników, gazu 

i tak mysle jak wstępnie sprawdzic nieszczelność przeciez nie ma ciśnienia wewnatrz 

napełnić do 8 atm powietrzem? / pryskać płynem? jak powietrze jest gęstsze czy kombinowac z barwnikiem w powietrzu 

sanie pracuje na ~ 2 bar

a mozna lutować z gazem w środku ? czy ryzyko bycia w nagłówku wiadomosci 

Powietrzem w żadnym razie nie wolno tego napełniąć bo zawodnisz układ i do wyrzucenia albo azot a w ostateczności gaz z butli lpg potem go wyssasz i tyle byle nie powietrze.

Opublikowano (edytowane)

Od tego tež robi sie proznie,by wodzie powiedziec pa pa.Drugi punkt to bylby tylko czysty czynnik i trzeci by zmiescila sie cala poprawna ilosc czynnika.

Edytowane przez bercus
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Dziękuję za pomoc i też chęci 

gdzies przeczytałem że ten błąd jest spowodowany bliska siebie temperaturą czujnika powietrza i parownika. przyczyn może byc kilka np brak czynnika uszkodzony agregat . 

po waszych wypowiedziach to mogłem jedynie sprawdzic słowa tego gościa co naprawiał i delikatnie nacisnąłem zaworek - gaz jest , błąd też , sprężarka chodzi , mysle czujniki po wyciągałem wtyczki z kostek i z powrotem czy czasem nie zasiedziały. i sprawdziłem ich sprawność z termometrem - okej 

przy przytrzymaniu w palcach czujnika powierza odrazu włączała sie sprężarka, przesunąłem czujnik dalej od parownika i dziala jak na zdjęciu okazało sie ze ze ten czujnik fałszował temperature "zimnem od chlodnicy" 

nie wiem czy ten facet faktycznie dodał tego gazu czy poprostu sprawdził i znalazł wymówkę z pęknięciem - pęknięcia nie widać gaz jest, błąd był 

za pare lat się okaże, wykorzystam wasze wypowiedzi bo były pomocne i budujące. 

IMG_20260221_083714275_AE.jpg

• Przydało się 1
Opublikowano

Czytając coraz więcej informacji o problemach z niektórymi pompami, zaczynam się upewniać w kwestii racjonalności zakupu Panasa. Teraz to się trochę poprawiło z jakością większości chińszczyzny, ale obserwuję na bieżąco co się dzieje na rynku pompek ciepła, bo nie znam dnia, ani godziny, kiedy mogę być zmuszony do zakupu nowej pompy.

Opublikowano

Ja tak obserwuję, polując na niższą cenę i zaraz skończę z ręką w nocniku, bo tanie się skończą 😁