Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak to odpowietrzyć - bojler dwupłaszcz + zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich zaciekawionych tym tematem i liczę na Waszą pomoc bo czegoś nie mogę tu zrozumieć a mianowicie, dlaczego nie odpowietrzyc się ten bojler dwupłaszczowy. W skrócie:

1. Fotka pokazuje jak jest zrobiona instalacja czyli jest to typowy piec na ekogroszek (teraz pale drewnem na ruszcie awaryjnym) z zaworem 4D i osobną pompką na CWU potem widać zawór zwrotny klapowy, odpowietrznik automatyczny i wejście do bojlera na śrubunku.

2. Podczas pracy pompki CWU słychać jak woda sie przelewa, czasem zabulgocze i gdy pompka sie zatrzyma to automatyczny odpowietrznik poprostu nic nie robi, ale jak go odkręce to wtedy syknie trochę powietrzem. Więc dlaczego on nie działa?

3. Bojler zamontowany jest ze spadkiem, po stronie wejście rury zasilającej jest wyżej więc powietrze wędruje w strone odpowietrznika

4. Rura zasilajaca też ma spadek gdzie wyższy punkt jest po stronie odpowietrznika

5. Próbowałem odpowietrzć na zimnym zbiorniku przez odkręcenie śrubunku przy zamkniętym zaworze po stronie zasilania licząc że ciśnienie od strony powrotu wypchnie całe powietrze. Na początku coś tam leciutko sykło powietrze z wodą a potem sama woda. Pytanie ewentualnie ile tej wody należy tu spuścić przy śrubunku podczas takiego odpowietrzania bo może za mało spuściłem?

6. Skad sie bierze te powietrze tam bo tak ręcznie to juz wiele raz popuszczałem ten odpowietrznik żeby bąbelki powietrza wyszly stamta a ich jakby wcale tam nie jest mniej bo chlupie i bulgota tak samo caly czas

7. Woda w zbiorniku CWU nagrzewa sie trochę za długo wg mnie ale to zapewne przez to powietrze które tam gdzieć siedzi.

8. Czy odpowietrznik samontowany jak pokazałem na zdjęciu xzerwonym kolorem moze być rozwiązaniem tego problemu?

Proszę Was o wszelkie sugestie i wskazówki co mogę jeszcze zrobić aby to odpowietrzyć ooej spokój na lata?

20260215_133746.jpg

20260215_133823.jpg

20260215_141010.jpg

20260215_140737.jpg

Screenshot_20260215-140400_Chrome.jpg