Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, nigdzie nie mogę znaleźć dobrych zdjęć ani informacji o kotle Ferroli 32 cgf Pro. Najbardziej interesuje mnie czy są tam dwa rzędy płomieniówek pionowych czy też jeden rząd? Rodzaj materiału z jakiego jest wykonany palnik czyli ceramiczny a może żeliwny. Najważniejsze jak się sprawuje ten kociołek w czasie użytkowania. Proszę o jakieś konkretne opinie i zdjęcia użytkowników naszego forum. Pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez arti61
  • arti61 zmienił(a) tytuł na Kocioł Ferroli cgf Pro zgazowujący drewno
Opublikowano

Na przekroju widać ewidentnie jeden rząd płomieniówek. Plusem jest wziernik do podglądu płomienia i regulowane niezależnie powietrze.

Opublikowano

W DTR widać dwa rzędy dlatego pytam bo nigdzie naocznie  nie mogę go obejrzeć. Jeszcze pytanie o ten palnik i jak ogólnie cały kocioł się sprawuje czy czysto spala. Może ktoś ma porównanie ze stalmarkiem. Dobrze by było żeby ktoś się odezwał kto pali w takim kotle. Ten 32 kw ma modulację od 16 kW ciekawe ile w tym prawdy.

Opublikowano

Modulacja jak najbardziej realna. Blaze potrafią modulować do 30%znamionowej, więc tutaj też raczej powinno to być realne. Jest niezależna regulacja powietrza, więc daje to szanse na dobranie odpowiedniej dawki powietrza do czystego spalania. Okienko podglądu pozwoli na ocenę płomienia i ułatwi regulacje. Ale poczekaj na kogoś z takim kociołkiem, choć cóż daje recenzja jednego lub kilku użytkowników, gdy każdy może mieć inne zdolności i podejście do obsługi kotła i różną ocenę działania.

Opublikowano
Opublikowano (edytowane)

W innym temacie użytkownik lignuma nie chce zrobić zdjęcia wymiennika po kilku dniach palenia ,dlatego zainteresowałem się tym cgf-em. I tu też problemy. Jutro zadzwonię do Katowic do serwisu mam telefon i trochę popytam ciekawe czy powiedzą prawdę.

Edytowane przez arti61
Opublikowano

@arti61 Tego lignuma nawet ciężko przerobić żeby dostać się do regulacji podawania powietrza, otwory są zakryte drzwiczkami. Jak teraz wyobrażasz sobie regulowanie na bieżąco powietrza? Tłumaczenie w DTR-ce że producent ustawił powietrze i nie trzeba ruszać, to jest niepoważne. Zmieniasz rodzaj drewna, inna wilgotność i jedziesz na ,,czuja'' nie widząc nawet płomienia.

Ferroli też dupci nie urywa, patrząc na ogół problemów omawianych na FB. Szkoda mi kasy na Blaze, choć jest doposażony we wkładkę ochrony powrotu, detektor końca paliwa, może chodzić na grawitacji i ciągu naturalnym, jest tego sporo i sporo informacji o nim. Jeżeli nic innego nie wpadnie mi w oko, to wybiorę chyba Maderę, jako w miarę dobre tworzywo w przystępnej cenie do dalszego dłubania.

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie w Maderze brakuje jakieś pięć ,osiem kW. I te najtańsze kotły są mocniejsze i jakieś pięć koła  tańsze od Madery ,chociaż być może gorsze. Niektórzy lubią sypanie opału z góry. A w tych blejzach to nie wiadomo za co się płaci takie horrendalne pieniądze. Jak ktoś chce mieć przed rozpaleniem dwie garście węgla drzewnego na spodzie kotła, to może sobie dorzucić ręcznie z worka.😄

Edytowane przez arti61