Skocz do zawartości
IGNOROWANY

"SAGA"– o poprawnym wysterowaniu "HYBRYDA" PC + Kocioł węglowy - Rozwiązanie problemu niestabilnej pracy Z1/Z2, CWU i sprzęgła

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez ZEITgst,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sumie to się nie dziwię tym instalatorom co mówią 'wywalę połowę tych gratów i uproszczę istalację'. Przychodzi gość do cudzej instalacji, nie mając żadnych informacji o tym jak działa i dlaczego została tak zaprojektowana, układ jest dość zawiły i pracuje nieprzewidywalnie. No to pierwszy krok - doprowadzić do stanu czytelnego i zrozumiałego. Opinie że jedna pompka kradnie innej to tylko opinie, nikt , nawet AI, tak naprawdę nie ma pojęcia co się w tych rurach dzieje, jakie są przepływy czy co dokładnie wywołuje problem w sterowaniu.

Opublikowano

Czasami nie da sie tego dobrze ustawić. Niestety ten co to montował nie chce wziąć za to odpowiedzialności.

Opublikowano (edytowane)

To nie jest tak ze był jakikolwiek bład. Ani ze strony instalatora ani z mojej. Instalator pompy chciał przerabiać moją istniejąca instalacje CO i własnie usunać sprzgło. Chciał sterować ogrzewaniem z PC. Ja powiedziałem, że absolutnie ma to połączyć tak, że piec ma zostać i ma tylko zrobić zawory kulowe na podejściu. Uzależniłem od tego usługę. No więc on następnego dnia stwierdził że podłączy jak chcę. Kiedy pierwszej zimy obserwowałem chaotyczną pracę zaworów mieszających na ścianie i zebrałem 3 rózne "konsylia" hydraulików to ich werdykt był jak opisałem wyżej. To nie jest technologia rakietowa. Każdy ogarnięty hydraulik powinien rozumieć czym jest "zapadanie sie hydrauliczne sprzęgła" (objaw podstawowy w apogeum zjawiska to odwracanie sìe przepływów. Kladziemy reke na zasilaniu sprzegla i jezeli nagle staje sie ono chlodne a w tym samym czasie powrót robi się gorący. Diagnoza moze być tylko jedna.) Nie ma czegos takiego jak skomplikowana instalacja. Sa tylko hydraulicy 90% gamonie którzy nie rozumieja przepływow w rurach ktore montują. NIE NIE NALEŻY POZBYWAĆ SIE SPRZĘGŁA jezeli je mamy. NALEŻY TYLKO JE WŁAŚCIWIE ZASPOKOIĆ... Generalnie dołożyć pompke po stronie bufora. 

Edytowane przez ZEITgst
Poprawa stylu
Opublikowano

Tak naprawdę to sprzęgło to taki bufor w miniaturze, pojemnik w którym woda może wpływać i wypływać wieloma otworami. Można powiedzieć że musiałeś rozwiązać problemy których by nie było gdyby nie to sprzęgło.