Skocz do zawartości
IGNOROWANY

"SAGA"– o poprawnym wysterowaniu "HYBRYDA" PC + Kocioł węglowy - Rozwiązanie problemu niestabilnej pracy Z1/Z2, CWU i sprzęgła

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez ZEITgst,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sumie to się nie dziwię tym instalatorom co mówią 'wywalę połowę tych gratów i uproszczę istalację'. Przychodzi gość do cudzej instalacji, nie mając żadnych informacji o tym jak działa i dlaczego została tak zaprojektowana, układ jest dość zawiły i pracuje nieprzewidywalnie. No to pierwszy krok - doprowadzić do stanu czytelnego i zrozumiałego. Opinie że jedna pompka kradnie innej to tylko opinie, nikt , nawet AI, tak naprawdę nie ma pojęcia co się w tych rurach dzieje, jakie są przepływy czy co dokładnie wywołuje problem w sterowaniu.

Opublikowano

Czasami nie da sie tego dobrze ustawić. Niestety ten co to montował nie chce wziąć za to odpowiedzialności.

Opublikowano (edytowane)

To nie jest tak ze był jakikolwiek bład. Ani ze strony instalatora ani z mojej. Instalator pompy chciał przerabiać moją istniejąca instalacje CO i własnie usunać sprzgło. Chciał sterować ogrzewaniem z PC. Ja powiedziałem, że absolutnie ma to połączyć tak, że piec ma zostać i ma tylko zrobić zawory kulowe na podejściu. Uzależniłem od tego usługę. No więc on następnego dnia stwierdził że podłączy jak chcę. Kiedy pierwszej zimy obserwowałem chaotyczną pracę zaworów mieszających na ścianie i zebrałem 3 rózne "konsylia" hydraulików to ich werdykt był jak opisałem wyżej. To nie jest technologia rakietowa. Każdy ogarnięty hydraulik powinien rozumieć czym jest "zapadanie sie hydrauliczne sprzęgła" (objaw podstawowy w apogeum zjawiska to odwracanie sìe przepływów. Kladziemy reke na zasilaniu sprzegla i jezeli nagle staje sie ono chlodne a w tym samym czasie powrót robi się gorący. Diagnoza moze być tylko jedna.) Nie ma czegos takiego jak skomplikowana instalacja. Sa tylko hydraulicy 90% gamonie którzy nie rozumieja przepływow w rurach ktore montują. NIE NIE NALEŻY POZBYWAĆ SIE SPRZĘGŁA jezeli je mamy. NALEŻY TYLKO JE WŁAŚCIWIE ZASPOKOIĆ... Generalnie dołożyć pompke po stronie bufora. 

Edytowane przez ZEITgst
Poprawa stylu
Opublikowano

Tak naprawdę to sprzęgło to taki bufor w miniaturze, pojemnik w którym woda może wpływać i wypływać wieloma otworami. Można powiedzieć że musiałeś rozwiązać problemy których by nie było gdyby nie to sprzęgło.

Opublikowano

Jakoś na szkoleniu w Panasonic dla instalatorów mówią inaczej na temat sprzęgła. Pewno zaliczają się do 90% hydraulików gamoni.

Opublikowano

Nie. Sprzeglo nie jest buforem. Zeby zrozumieć czym jest i jak jest fajną choć niezrozumiana przez wielu rzecza trzeba zobaczyć jego przekroj i zapoznać sie z fenomenalną jego zasadą działania. A "krzyk" jak Polska dluga i szeroka wśrod hydraulikow "sprzegło won" dowodzi tego jak wielu ludzi nie rozumie istoty sprzęgła hydraul. W moim rozumieniu przepływów laminarnych, tam gdzie potrzeba precyjnie mieszać obiegi sprzęglo jest najlepszym rozwiązaniem. I cieszę się że nie ulgłem namowom, nie usunąłem sprzęgła. Dziś gdybym miał robić od nowa. Zrobiłbym dokładnie tak samo... Poprostu dzìś wiem już czym jest "zapadanie sìe sprzęgła" i wiem jak temu w prosty bardzo tani sposób - zaradzić. 

2 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Jakoś na szkoleniu w Panasonic dla instalatorów mówią inaczej na temat sprzęgła. Pewno zaliczają się do 90% hydraulików gamoni.

Zdecydowanie jezeli mowią inaczej to albo oni nie zrozumieli przepływow laminarnych w sprzegle albo Ty nie zrozumiałeś kontekstu tego co oni mówią. Powtarzam instalatorzy. Nie usuwajcie ludziom sprzegieł dowiedzcie sie czym jest i jak przeciwdziałac zapadaniu sie sprzęgla

Opublikowano

Ja  rozumiem jak mi mówią montuj tak a nie inaczej. Hydraulik nie musi być inżynierem żeby zrobić instalację i zamontować pompę ciepła.

Opublikowano

To czy przepływ jest taki czy inny raczej powinno się ustalać pomiarem, nawet jak producent twierdzi że 'laminarny' to niewiele to wnosi, zwłaszcza w przypadku gdy w instalacji woda płynie w przeciwnym kierunku niż przewidywany. Dla mnie to nic fenomenalnego że woda popłynęła zupełnie niezgodnie z planem - bo stworzono, w sposób niezamierzony, taką możliwość. A potem trzeba dodatkowej pracy żeby to znaleźć i wyprostować. 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, cezario1 napisał(a):

Ja  rozumiem jak mi mówią montuj tak a nie inaczej. Hydraulik nie musi być inżynierem żeby zrobić instalację i zamontować pompę ciepła.

Tu PEŁNA zgoda - nie oczekuję, że hydraulik będzie rozumiał istotę fizyki kwantowej. On powinien robić ZAWSZE tak - jak zaleca inżynieria danego zagadnienia. Mój wpis właśnie miał na celu nie "wypromowanie GURU ZIETgst" tylko pokazanie, że po pierwsze, sprzęgło jest rzeczą b pożyteczną, a po wtóre - wyjaśnić czym jest "zapadanie się sprzęgła" w pewnych ekstremalnych sytuacjach (a taką "ekstermą" w moim przypadku jest: A/ architektura zasilenie pompy CWU przed zaworem 4D - a więc przed sprzęgłem. Ma to swoje "dobre" ale i złe strony. B/ duża odległość bufora od sprzęgła a szczególnie wznios rury zasilającej z bufora pod sufit - główny powód "głodowania" sprzęgła w ekstremalnych warunkach. - ROZWIĄZANIE / obejście problemu - DODATKOWA POMPA zaraz za buforem - w linii tłoczenia. 

34 minuty temu, nightwatch napisał(a):

To czy przepływ jest taki czy inny raczej powinno się ustalać pomiarem, nawet jak producent twierdzi że 'laminarny' to niewiele to wnosi, zwłaszcza w przypadku gdy w instalacji woda płynie w przeciwnym kierunku niż przewidywany. Dla mnie to nic fenomenalnego że woda popłynęła zupełnie niezgodnie z planem - bo stworzono, w sposób niezamierzony, taką możliwość. A potem trzeba dodatkowej pracy żeby to znaleźć i wyprostować. 

Tak - można to zrobić "naukowo" instalując dodatkowe porty pomiaru ciśnień i przepływów - wtedy "naukowo" udowodnimy że w króćcach wewnątrz sprzęgła - po stronie ssącej tworzą się tzw. "Vortex-y" a po przekroczeniu ich szczytowego wierzchołka - następuje "Diversion" - czyli ODWÓRCENIE/Przewrócenie się sprzęgła. W normalnych warunkach - zrównoważonych przepływów laminarnych - "vortex" ma tylko charakter termiczny. Ale w przypadku drastycznej dyskryminacji przepływów - dochodzi do fizycznych "vortexów" i w następstwie do "przewrócenia się sprzęgła" - Tak więc mamy do wyboru - albo dzownimy do NASA i niech oni nam zrobia pomiary, albo... Kładziemy dłoń na rurze zasilającej sprzęgło i na rurze powrotnej. Jeżeli logika temperatur się tam odwraca - werdykt - "przewrócone sprzęgło". SOLUCJA zasilić dodatkowo sprzęgło ze źródła - pompą w obwodzie "pierwotnym". Wybór "metody" diagnozy należy - oczywiście do "inwestora" - ja do NASA - nie dzwoniłem. Całą wiedzę, którą się tu podzieliłem - zdobyłem od AI. 😊

Edytowane przez ZEITgst
ort.
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ZEITgst napisał(a):

,,,, Widząc jak mój wpis okazał się "bulwersujący" ,,,, ,,,, poproszę admina o zamknięcie. ,,,,

Mam nadzieje, że zachowasz spójność słów z czynem.

@ZEITgst czy Ty miałeś ostatnio (lub kiedykolwiek) książkę w ręku ?. Tego Twojego stylu pisanych tutaj słów, nie da się normalnie bez stresu czytać.

Było wiele tematów na tym forum o równoważeniu hydraulicznym instalacji grzewczej zasilanej pompą ciepła z buforem podłączonym równolegle.

Dla Twojej informacji nim oddalisz się z tego forum na zawsze, dwa ciekawe materiały wideo dotyczące zagadnień  pompa ciepła - bufor równoległy - instalacja hydrauliczna grzewcza.

Jak podłączyć pompę ciepła - nietypowe rozwiązania hydrauliczne.  
Stanisław Glodny ekspert z firmy Panasonic. 

źródło:

BUFOR RÓWNOLEGŁY - najczęstszy błąd instalatorów!!!
Inżynier specjalista w zakresie sieci, instalacji i urządzeń cieplnych.

źródło:

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
21 minut temu, ZEITgst napisał(a):

Całą wiedzę, którą się tu podzieliłem - zdobyłem od AI.

Lepiej byłoby jakbyś ją zachował dla siebie i to głęboko pod kocem.