Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Potrzebuje ogrzać mieszkanie 45m (kuchnia pokój i łazienka) mieszkanie jest przyklejone do garażu. W garażu wstawiłem stary kocioł i boiler. Jako że mieszkanie ma raptem 4 grzejniki a piec na moje oko ma z 30-40 kw chce wstawić bufor. Początkowo planowałem wstawić 800l, jednak różnica miedzy 800l a 1000l to 200 zł. Co prawda większy ma tylko 90l więcej wody 😅 Jednak wpadłem na pomysł i potrzebuje doradztwa. Jest sens wsadzać tam bufor 2000l albo większy z myślą o późniejszym przeniesieniu kotłowni z domu jak aktualny piec się skończy (mam kocioł kombinowany z kotłospawu i 2 bufory łącznie 1200l wody). Pomyślałem o tym tylko dlatego że fajne kotły na drewno są bardzo ciężkie, po schodach ciężko nam było zjechać z tym aktualnym piecem który po demontażu praktycznie wszystkiego ważył z 350kg. Wtedy bufory by w domu zostały i wysterowałbym sobie ładownie buforów z tego wielkiego. Tylko odległość miedzy buforami będzie duża. Czy lepiej raz na te x lat przemęczyć się i jakoś następny kocioł wrzucić do piwnicy? Wrzucam poglądowe zdjęcie jak by to mniej więcej wyglądało i proszę o poradę

image.png.ec410724901caa448e5eca54bf8adb6e.png.4519aa45b102698d000745250303d63a.png

Opublikowano

Trudno o porady gdy każdy na co innego zwraca uwagę. Ale małe mieszkanie chyba nie uzasadnia kotła z buforem i to w środku, wygląda trochę na przerost formy nad treścią. Poza tym nie do końca jasne jest po co chcesz kupować jeszcze jeden bufor jak juz masz 1200 litrów w domu. Jest dużo możliwości ogrzewania, z których chyba wszystkie są łatwiejsze do realizacji, zajmują mniej miejsca i prawdopodobnie mniej kosztują niż to co rozważasz. No chyba że masz opał za darmo..

• Zgadzam się 1
Opublikowano
12 minut temu, nightwatch napisał(a):

Trudno o porady gdy każdy na co innego zwraca uwagę. Ale małe mieszkanie chyba nie uzasadnia kotła z buforem i to w środku, wygląda trochę na przerost formy nad treścią. Poza tym nie do końca jasne jest po co chcesz kupować jeszcze jeden bufor jak juz masz 1200 litrów w domu. Jest dużo możliwości ogrzewania, z których chyba wszystkie są łatwiejsze do realizacji, zajmują mniej miejsca i prawdopodobnie mniej kosztują niż to co rozważasz. No chyba że masz opał za darmo..

Właśnie nie mam za bardzo pomysłu na ogrzanie tego dziurawego mieszkania, bo nie jest jeszcze ocieplone, dopiero za rok będę ocieplał. Myślałem piecyk gazowy i propanem ogrzewać, no ale to też jest duży koszt gazu + częste wymiany butli 33kg. Mam 2 palniki peletowe które mógłbym dołożyć do tego kotła, ale one duże są 20 i 15 kW. Komin z cegły to przy pracy bez buforu na minimalnej mocy to będą wykwity w środku... Dlatego wpadłem na pomysł z buforem w następnym pomieszczeniu (w tym nie mam juz miejsca bo jest kanał, stół warsztatowy i tokarka. Tylko czy brać zwykłą tysiączkę żeby raz dziennie napalić w piecu, czy brać coś większego jakbym nastepny piec chciał wstawić do garażu żeby nie męczyć się z wnoszeniem następnym razem. Ale czy to nie będzie tak jak napisałeś przerost formy nad treścią?

Myślałem też czy nie puścić rury preizolowanej z mojego domu do mieszkania, ale to bym musiał kupić z 50mb to 5 tys. by wyszło za samą rure. A straty na przesyle w skali roku będą chyba większe niż w buforze który dodatkowo zaizoluje?  Napewno minusem będzie że bufor będzie stał w nieogrzewanym pomieszczeniu, ale myśle że jak położe go na styrodurze i dodatkowo ocieple wełną to tragedii chyba nie powinno być?

Las mam swój więc koszt opału mniejszy.

Opublikowano

Jakby w domu była podłogówka, a więc grzanie niskotemperaturowe, to straty nie byłyby duże i wtedy można zrezygnować z kotła i buforów w domu, a wstawić większego potwora przy garażu. Nie rób sobie nadziei, że jak dasz bufor 2000l. to będziesz palił co drugi dzień, chyba że wiosną, dom i to dodatkowe mieszkanie musiałyby być super ocieplone, pod posadzką ze 20cm styropianu, pakiety trzyszybowe itd. 

Kotłownia poza domem, to jednak dobra sprawa, wszelkie smrodki już tak nie irytują, robale z drewna, kurz i inne zostają gdzie indziej.🙂