Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

W poprzednim domu od 7 lat używałem kotła MPM DS 18 kw - ogólna ocena to 7/10. Kocioł dobrze ogrzewa cały dom, jest ekonomiczny, nie kopci, doceniam że nie ma nadmuchu, ale przez ten czas sprawiał bardzo dużo problemów. Początkowo musiałem dobrze nauczyć się obsługi, poprawić ciąg kominowy, zrobić modyfikacje palnika, odpowiednio dokładać i pomimo to lubi zakopcic kotłownie. Paliłem w nim drewnem i węglem.

Od tego roku mieszkamy w nowym domu - mamy kocioł na OO (duży koszt) i kominek z płaszczem wodnym (nie daje rady ogrzać domu, trzeba cały czas ostro palić i mamy kotłownie w domu).

Planuje na kolejny sezon grzewczy montaż kotła zasypowego na drewno i węgiel. Będzie też nowy komin. I tu moje  pytanie: czy ponownie wybrać MPM czy szukać coś innego. Nie chcę wydawać większej kwoty niż na MPM, więc wybór może paść na inne wynalazki typu: kotły pleszewskie, kotły z olx, Fenix uni. Czy jest sens rozważać takie kotły?

Czy pomimo wszystko wybrać MPM? Czy może coś jesteście w stanie polecić innego?

Edytowane przez kdziergas88
Opublikowano

Nie ma kotłów na drewno i węgiel. Wybierz jeden rodzaj opału i tego się trzymaj, ewentualnie możesz do węglowego dokładać w formie kanapek drewno. Nie wiem czy dostaniesz teraz dobry węgiel patrząc z perspektywy kilku/kilkunastu lat. MPM-a masz tutaj rozgryzionego, sam wiesz czego się spodziewać, więc tego wroga już trochę znasz, innego będziesz poznawał od podstaw.

Opublikowano

Paliłem w MPM drewnem i węglem.

Mam dostęp do taniego drewna, jednak jak paliłem samym drewnem to za szybko mi się wypalało. Mam głównie drewno sosne. Mieszkałem w kotle drewna, na to węgiel z trocinami. Załadunek trzymał długo bez dokładania. Cały sezon opaliłem bardzo tanio i w domu było ciepło.

Dlatego teraz też szukam alternatywy dla kotłów na OO i dla kominka. Mogę palić na dobrą sprawę samym drewnem jeśli kocioł będzie trzymał dlugo.

Kupiłbym jeszcze raz MPM-a ale szukam jakiejś alternatywy dla niego, czego nieco lepszego.

Widziałem wczoraj też kocioł kamen 20 kw, jak wypada w porównaniu z MPM.

Opublikowano

Ostatnio szukałem dla siebie kociołka tylko do drewna i w dobrych stosunkach cena/możliwości, to sensowne były czeskie Opop i chyba słowacki Attack. Blaze którego wybrałem jest sporo droższy, ale żaden bez bufora na samym drewnie nie pociagnie długo, bufor to niestety nieodłączna część instalacji takiego kociołka.