Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Jestem na etapie montażu przystawki palnika na pellet do mojego kotła zsypowego. Moja instalacja wyposażena jest w 3 pompy (C.O., C.W.U., cyrkulacja C.W.U.). Stoję nad wyborem sterownika. Zależy mi żeby sterownik obsługiwał palnik na pelet wraz z jego podajnikiem, oraz posiadał możliwość palenia zasypowego. Zależy mi by miał możliwość takiej konfiguracji, która włączy palnik pellet i po wygaszeniu drewna. Czy pomożecie mi w wyborze? Kojarzę że w Bricoman sprzedają takie piece hybrydowe zasypowe z przystawką na pelet. Proszę o pomoc w doborze sterownika

Opublikowano

Pogrzebałem trochę w internecie i okazuje się że sterownik plum ecomax 920 ma taką opcję tzw. "ruszt" i w niej automatycznie przechodzenie na pelet po wypaleniu drewna (obniżenie temperatury poniżej bodajże 35 stopni). Minus jest taki że sterownik kosztuje prawie 2500 zł. Natomiast jego młodszy brat Plum ecomax 360 również posiada funkcję "Ruszt i tutaj pytanie do użytkowników, czy nie jest to chyba ręczna opcja? Czyli taka w której sam muszę przełączyć z którego paliwa korzystam, bez automatyczngo przejścia z drewna na pellet? 

Czy istnieje jakiś tańszy odpowiednik takiego sterownika do pieców hybrydowych?

Pozdrawiam 

Opublikowano

Standardowy kocioł na drewno/węgiel klasa 3 firmy kotlostal 12kw. Mnie całe nowe oprzyrządowanie wynosi 3 900 bez sterownika. No i dlatego szukam sterownika który ma w swoich opcjach automatyczne przejście na pellet po wypaleniu tego co ma w zasypie. Jak dotąd znalazłem tylko ten plum 920 który to obsługuje

Opublikowano

@Altaro nie ma tak dobrze , zarówno plum 360 jak i 850 nie mają automatycznego przejścia z trybu ruszt na pellet ,trzeba kliknąć po wypaleniu , jak masz bufor to nie jest to jakieś upierdliwe , załadujesz go drewnem przełączysz na pellet i możesz iść spać .

Opublikowano (edytowane)

@Racina Jasne, dam znać.

@Kordjano No dokładnie. Natomiast Plum 920 już taką opcję ma. Niestety to bardzo drogi interes ale przyszłościowo, do solarów, buforów C.O. ,  C.W.U. i grzałek zasilanych energią odnawialną, to idealny sterownik. W przyszłości na pewno będą wymieniał piec, myślę że w przeciągu 2 lat na pewno. Sterownik zostanie. Bufora na ten moment brak, zastanawiam się jaka pojemność byłaby najlepsza. Rodzina 2+1, domek nie duży. powierzchnia użytkowa nie przekracza 100m finalnie. - Aktualnie terma 80L C.W.U., a instalacja C.O. to 5 grzejników oraz 3 podłogówki. Funkcjonuje to bardzo dobrze na jednym obiegu z jedną pompą 60 w systemie pająk. Myślę jakie bufory byłyby odpowiednie. Może 2 bufory po 300 L?. Aktualnie mój piec ( klasa 3 układ otwarty) przy nastawieniu temperatury 50, ma nadwyżkę i potrafi dojść do 68 stopni przy -1 na dworze, więc trochę szkoda żeby ta zmarnowana energia szła w komin. Sugerujesz żeby ładować piec drewnem i normalnie uruchamiać palnik pelletowy?

Edytowane przez Altaro
Opublikowano
2 godziny temu, Altaro napisał(a):

@Kordjano . Sugerujesz żeby ładować piec drewnem i normalnie uruchamiać palnik pelletowy?

Ja tak robię ,palę własnym drewnem na ruszcie i ładuje bufor i cwu ,jak się drewno wypali przełączam na pellet ,kocioł przechodzi w postój i czeka aż się bufor rozładuje , nie jest to upierdliwe jak dla mnie po prostu  trzeba kliknąć i przełączyć na pellet , bez bufora było by to bez sensu to palenie na ruszcie , też mam kocioł 3klasy i to ostatni sezon legalnego palenia w nim , chcąc nie chcąc będzie trzeba wsadzić nowy i tu rozważam który ? 

Na pewno na drewno a palnik zostanie przełożony ten co mam .

Opublikowano
21 godzin temu, Kordjano napisał(a):

Ja tak robię ,palę własnym drewnem na ruszcie i ładuje bufor i cwu ,jak się drewno wypali przełączam na pellet ,kocioł przechodzi w postój i czeka aż się bufor rozładuje , nie jest to upierdliwe jak dla mnie po prostu  trzeba kliknąć i przełączyć na pellet , bez bufora było by to bez sensu to palenie na ruszcie , też mam kocioł 3klasy i to ostatni sezon legalnego palenia w nim , chcąc nie chcąc będzie trzeba wsadzić nowy i tu rozważam który ? 

Na pewno na drewno a palnik zostanie przełożony ten co mam .

Bez bufora też ma to sens. Mianowicie mogę palić na noc drewnem i mieć pewność że rano wstanę i będzie ciepło bo kocioł przełączy mi się na pellet jak wypali się drzewo. TO samo w dzień. rozpalić drewnem a po powrocie z pracy mieć pewność że jest ciepło. To zniweluje potrzebę używania/ kupowania węglą, ponieważ drzewa mam jak na ten moment pod dostatkiem. W grudniu montuję palnik pelletowy a na przyszły rok kupuję pelleciarkę. Mam stały dostęp do trocin z rozdrabniarki ze zrębki drogowej. Przepuszczę to jeszcze przez domowy rozdrabniacz gałęzi i będę sam sobie produkował pellet 6mm. Koszt pelleciarki 4500zł.

Opublikowano
2 godziny temu, Altaro napisał(a):

Mam stały dostęp do trocin z rozdrabniarki ze zrębki drogowej. Przepuszczę to jeszcze przez domowy rozdrabniacz gałęzi i będę sam sobie produkował pellet 6mm. Koszt pelleciarki 4500zł.

Myślisz że coś z tego będzie ?

To nie takie proste i oczywiste jak reklamy pokazują .