Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum!

Posiadam piec HEF EKO PLUS 20KW z sterownikiem Elektron ALPHA A-01

i mam takie ustawienia:

P1-60 stopni

P3-czas pracy podajnika w trybie dogrzewania 21s

P4-czas postoju podajnika w trybie dogrzewania 39 s

P5-czas pomiędzy kolejną pracą podajnika w trybie podtrzymania 90min

P8-czas pracy podajnika w trybie podtrzymania 60s

P9-czas wyprzedzania wentylatora w trybie podtrzymania 20s

Ogrzewam dom 120m2 ocieplony.Temperatura w na regulatorze pokojowym to:

noc 21 stopni,dzień 22,5 stopnia i przy temperaturach obecnych +5 w dzień i noc w okolicach 0 stopni zużywam około 25 kilogramów ekoretu na dobę,wydaje mi się ,że jest to zbyt dużo ja na taki metraż.

Mam pytanie może ktoś ma piec z takim sterownikiem i mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami.

Opublikowano

Witaj na forum,

Czy grzejesz także ciepłą wodę? Ja na dom nieocieplony 200m (piec 25kW) zużywam dla podobnych temperatur w domu i ogrzewania cwu około 50kg dziennie. Wydaje mi się, że nawet jeżeli możesz zejść niżej ze spalaniem to rezerwy nie są już duże - ale każdy kg pomnożony przez ilość dni to gra warta świeczki. Generalnie uważam, że spalanie mieści się w normie.

Spotkałem się z opinią, że czas podawania powinien być około 3x mniejszy niż czas postoju podajnika. Możesz więc eksperymentować w tę stronę, lecz to jest z kolei zależne od pieca.

Co do konkretnej pomocy pozostawiam już pole użytkownikom podobnego kotła jak Twój.

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Witam!

Dzięki za Marcin za informację.

Tak grzeję wodę bojler 120l i korzysta z niego 5 osób.

Mam jeszcze pytanie do użytkowników tego rodzaju pieca,czy ktoś ma już zamontowany sterownik z algorytmem PID i jakie są tego efekty?

Pozdrawiam

Opublikowano

W świetle informacji o tym, że grzejesz cwu dla 5 osób uważam, że wynik 25kg dziennie jest bardzo dobry.

Opublikowano
Witam!

Dzięki za Marcin za informację.

Tak grzeję wodę bojler 120l i korzysta z niego 5 osób.

Mam jeszcze pytanie do użytkowników tego rodzaju pieca,czy ktoś ma już zamontowany sterownik z algorytmem PID i jakie są tego efekty?

Pozdrawiam

mam piec HEF ze sterownikiem Compit R510, kupiłem sterownik PID i jeśli mówimy o oszczędnościach to są zerowe, wręcz przeciwnie mam wrażenie że pali więcej. Moje osobiste zdanie - nie warto wydawać kilku stówek na ten sterownik. Kilka razy już zmieniałem paląc pewien okres PIDem i znowu 2-3 tyg zwykłym. Jedyną zaletą pida to to że mniej się osadza sadza w kotle ponieważ ciągle pali- nie ma przerw.