Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z wyłączaniem się pieca po dogrzaniu pomieszczenia. Problem polega na tym, ze kiedy pomieszczenie zostaje dogrzane wyłącza się pompa CO, co jest zamierzone ale też wyłącza się piec mimo, że nie osiąga ustalonej temperatury. Temperatura w pomieszczeniu spada włącza się pompa i rozpala piec.
A to nie powinno działać tak,  że pomieszczenie osiągnie temperaturę, wyłączy się pompa CO a piec będzie dalej pracować do ustalonej temperatury (w moim przypadku 65 i histereza 12 stopni ) i dopiero po jej osiągnięciu się wygasi? Temperatura spadnie włączy się pompa a kiedy spadnie zadana o12 rozpali się piec ? Sterownik pokojowy st-290 v2 bezprzewodowy . Przesyłam zdjęcia ustawień. Czy ustawię tryb NO czy NC piec wygasza się w momencie wyłączenia pompy

IMG_0358.png

IMG_0357.jpeg

IMG_0355.jpeg

IMG_0354.jpeg

IMG_0352.jpeg

IMG_0341.jpeg

Opublikowano

Opcja której szukasz, to funkcja rozpalania w menu instalatora - po wyłaczeniu kocioł nie będzie się wygaszał.

Ale według mnie działa to prawidłowo - dogrzanie pokoju wygasza kocioł, bo nie ma zapotrzebowania na ciepło (no chyba, że CWU również się dogrzewa, wtedy kocioł się nie wygasi)

Opublikowano

Tylko co zauważyłem piec często wygasza się w okolicach 50-55 stopni, histereza 12 stopni, zawór termostatyczny Defro ma chyba 55 stopni otwarcia. . Serwis twierdzi, że po zagrzaniu pomieszczenia piec ma chodzić do 65 stopni i dopiero się wygasić. Z wyłączoną pompką CO przecież nie skonsumuje za dużo peletu żeby dobić temp, a w razie wychłodzenia pomieszczenia może nie będzie potrzeby rozpalać pieca tylko wykorzysta gorącą wodę zgromadzoną w sobie . 
Za namową serwisu zostały przywrócone ustawienia fabryczne i to był błąd bo widzę że piec wolniej nabija temperaturę teraz. Czyli serwis przy pierwszym uruchomieniu musiał wprowadzić swoje korekty 

Opublikowano
W dniu 11.11.2025 o 18:30, Kolekszy napisał(a):

Serwis twierdzi, że po zagrzaniu pomieszczenia piec ma chodzić do 65 stopni i dopiero się wygasić.

pod warunkiem ze piec nie jest sterowany termostatem

Opublikowano (edytowane)

Już wszystko ogarnięte. Technik Tech pomógł ustawić wszystko żeby poprawnie śmigało. Ochrona powrotu działa, piec dobija do 65 stopni a pompka CO działa kiedy potrzeba. Wcześniej piec rozpalał się średnio co godzinę, teraz znacznie rzadziej . Wczoraj zasypałem podajnik do pełna, dziś sprawdzałem i ubyło tyle co nic . Na wcześniejszych ustawieniach ubytek pelletu był na oko większy. Zobaczymy na ile wystarczy teraz cały zasyp. Wcześniej było to równe 10 dni. 
Jest to mój pierwszy sezon pelletem więc zanim ustawie dobrze piec troszkę czasu minie . 

Edytowane przez Kolekszy
Opublikowano
1 minutę temu, Kolekszy napisał(a):

Technik Tech pomógł ustawić wszystko żeby poprawnie śmigało.

to teraz opisz co i jak ustawiłeś, tak aby ktoś następny juz nie pytał o to samo, a może na podstawie opisu ktoś inny sobie zaadoptuje na swoje potrzeby?