Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo pompka stoi i 3d nie ma možliwosc mieszania z powrotom,to grawytacyjnie poszlo w metr rury,gdzie jest czujnik troche goracej wody.To caly problem i zawsze sie dzieje przy zaworoch x drožnych i wylaczaniu pompek obiegowych.Poki masz z tym problem,to ustaw w sterowniku przy zaworu "zamknij,gdy pompka wylaczona".

Opublikowano

Pytanie gdzie podpięta jest rura powrotna z tym zz. Zawór zwrotny nie tam powinien być. 

Temp. powrotu masz 53 st. to chyba ciągnie wodę z kotła zamiast mieszać z powrotu grzejników. 

Opublikowano

Czujnik podpięty prawidłowo, ale pytanie było inne. 

Opublikowano (edytowane)

Jest,jak opisalem.Poki po uruchomieniu pompki temperatura jest ok,nic nie zle.Poki ustawisz zamykanie zaworu przy wylaczonej pompke,po problemu.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
26 minut temu, szymek78051 napisał(a):

Mało widać bo nie ma za bardzo jak zrobić zdjęcia całego bo mało miejsca

IMG20251107084359.jpg

IMG20251107084354.jpg

IMG20251107084346.jpg

IMG20251107084329.jpg

Co to za rura pozioma za kotłem, od bojlera? Jak od bojlera to mieszacz ciągnie z bojlera. 

Opublikowano

Opisz rury na dole za kotłem. Gdzie rura powrotna z grzejników,bo z tego co widać na zdjęciu to ochronę powrotu masz z nitki od bojlera i dlatego tak przebija. Rura pionowa mieszacza powinna być podpięta do rury powrotnej z grzejnika. 

Opublikowano
12 minut temu, lenas1 napisał(a):

Opisz rury na dole za kotłem. Gdzie rura powrotna z grzejników,bo z tego co widać na zdjęciu to ochronę powrotu masz z nitki od bojlera i dlatego tak przebija. Rura pionowa mieszacza powinna być podpięta do rury powrotnej z grzejnika. 

IMG_20251107_101927.jpg

Opublikowano

W ustawieniu zaworu/mieszacza,nie pompki.

Opublikowano

Nie znam tego sterownika,no gdzies w ustawieniach CO musi byc nastawy mieszaca.

Opublikowano

Rura od pompy zaworu? Jakiego zaworu? Ona wg. mnie jest od ochrony powrotu, chyba to miał na myśli instalator. 

Opublikowano

Nie będzie to działać poprawnie. Szkoda że nie masz zaworów odcinających pompę powrotu to byś je zakręcił i sprawdził czy pomogło. Wyłącz pompę powrotu i sprawdź czy jest coś lepiej, ale moim zdaniem zbytnio to nie pomoże. Cza to przerobić. 

Opublikowano (edytowane)

Jesli dobro widze,jest na powrotu pod 3d zawor zwrotny,nie možliwe,by tam cos sie pchalo od dolu.Gdyby z gory bylo przeplywu,to zawor pilnowal by temperatury dla nastawy.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Na tym polega mieszanie ma tam się pchać od dołu

Opublikowano

A jak sie nie pcha od dołu  ????

Sprawdź na tym zaworze zwrotnym oznaczenie. Strzałka w górę czy w dół. 

Opublikowano

8A jak ten zz jest zamontowany? Mam nadzieję że strzałką do góry i nie blokuję przepływu. 

5 minut temu, 1mps napisał(a):

A jak sie nie pcha od dołu  ????

Sprawdź na tym zaworze zwrotnym oznaczenie. Strzałka w górę czy w dół. 

Tak napisałem żeby czeski kolega zrozumiał

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, szymek78051 napisał(a):

Czyli co muszę zrobić żeby to nie przebijało ?

Jak to zrobić u mnie jest tak

IMG20251107090516.jpg

IMG20251107090519.jpg

Musisz wymienić zawór 3D na taki z mniejszym Kvs, gdzie 10Kvs do grzejników,blok czy biurowiec)Nie stosuje się zaworów zwrotnych klapowych w instalacjach zamkniętych tylko sprężynowe.

Edytowane przez Uzytkownik2
  • Zgadzam się 1