Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozbudowa instalacji Kocioł na pellet DEFRO + pompa ciepła KAISAI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, planuję dołożenie do istniejącej instalacji (kocioł na pellet) pompy ciepła.

Jeśli chodzi o wpięcie do instalacji grzewczej to sprzęgło ma dodatkowe dwa zaślepione wejścia, chciałbym je wykorzystać i zostawić sprzęgło - choć w tym układzie mogłoby być zbędne. Do obiegu SPRZĘGŁO -> BUFOR muszę dokupić jedną pompkę.

Natomiast jeśli chodzi o CWU to wpięcie PC do trójnika przed samym CWU. Moje pytania:

1. czy w takim układzie pompka obiegowa z PC zasili mi zbiornik CWU? Odległość PC-> CWU ok 4-5m

2. czy od strony technicznej całość będzie działać, coś trzeba dołożyć? Pomijam sens takiej kombinacji, wiem że instalacja mogłaby być prostsza, jednak przy montażu pelletu 5 lat temu nie miałem w ogóle w planach bawienia się w pompy ciepła.

Załączam schemat, jasne kolory rur do instalacja istniejąca, ciemniejsze to instalacja planowana. 

pc.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Bufor raczej zbedny. 

Mam tylko jeden mały grzejnik i jedną małą pętlę bez sterowania, stąd pomysł aby go zainstalować. Z resztą w DTR jest, że min 60L dla PC12kw, więc zostanę przy buforze tylko chcę go dać szeregowo. Zasięgnąłem trochę opinii i chcę puścić PC bezpośrednio do sprzęgła i na powrocie dać bufor minimalny wymagany przez producenta, czyli te 60L. Zastanawiam się tylko, czy muszę na obieg pierwotny wrzucać zawór nadmiarowo-upustowy skoro puszczam ten obieg przez sprzęgło (króćce 1cal)?

Opublikowano

Mam tą samą sytuacje i teraz myśle co zrobić, ja znów ide w bufor 200l do którego będzie podłączona pompa ciepła jak i kocioł  na pellet. Cały czas myśle jak to wysterowac gdyż mam 2 obiegi z podłogówką. kocioł na pellet ma tylko 1 wyjście na zawór 3 drogowy do mieszania (dla drugiego musiał bym zas dokupować moduł... Nie wiem jak kaisai ma rozwiązanie ale podejżewam że tam jest tylko zawór 3 drogowy na cwu.

Opublikowano

Tylko podlogowka

Opublikowano

To prosta sprawa, bez problemu da się zrobić, bez nadmiernych wydatków finansowych.

Jedynym problemem może być to że PC musi pracować w układzie zamkniętym, a kocioł - zależy od producenta czyli albo otwartym, a jak producent dopuści to zamkniętym.

Opublikowano

Ja po prostu chciałem to troszkę wysprzeglić buforem 200l gdyż kocioł na pellet posiada ochronę powrotu 50 stopni i przy odpaleniu co chwilę się zamyka.wiadomo podłogowa potrzebuje do 30 stopni a kocioł jednak musi koło 60 pracować.

Opublikowano

Witam dopiero wróciłem z pracy tutaj schemat na szybko jak mam teraz

IMG_20250911_201735.jpg

Tam zapomniałem dorysować zawory kierunkowe jeszcze ale to szczegoł

Opublikowano

Tak siłownik i za nim metr dalej czujnik temp

Opublikowano

tak myślałem ale zastanawiam się jak przerobić instalacje pod Pompe ciepła. Bufor chce dać na pewno a pompe ciepła chce podlaczyc tak aby zasilanie sżło bezposrednio na obieg podłogówki za zaworem 3d a powrót do bufora.Jest to dobry pomysł? co z jednym siłownikiem 3d do parteru i piętra? rozdzielić to na 2 siłowniki 3d aby sterować sobie temperatura? 

Opublikowano

Jeden siłownik od 3-D wystarczy na całość, natomiast powinna być regulacja temp podłogówki wg krzywej pogodowej.

Takie podłączenie PC nie jest najlepszym rozwiązaniem, podłącz PC wprost do instalacji podłogi.

Sama PC ma mocną pompę wodną, więc rozdział na 2 obiegi i dod pompy nie ma sensu.

Opublikowano
W dniu 10.09.2025 o 20:13, duble2 napisał(a):

Mam tą samą sytuacje i teraz myśle co zrobić, ja znów ide w bufor 200l do którego będzie podłączona pompa ciepła jak i kocioł  na pellet.......

A ta pompa to monoblok czy split bo to wielka różnica . W monobloku pompka wody kotłowej będzie chodzić cały czas nawet jak będziesz palił tylko pelletem. Najbezpieczniej kocioł pelletowy i pompę ciepła spiąć do jednego bufora ( jeszcze osobny zawór do cwu ). W takim układzie nawet sterowanie jest proste - na pompie ciepła ustawiasz np. 35 stopni ( lub krzywa grzewcza ) i gra , jak rozpalisz kocioł pelletowy będzie wyższa temperatura np. 65 stopni to pompa się wyłączy sama ( oczywiście wodę będzie mieszać ) W kotle pelletowym zgaśnie ( lub go wyłączysz ) pompa ciepła sama zacznie grzanie .

Chyba że pompa ciepła ma być głównym źródłem ciepła a kocioł pelletowy tylko szczytowym ( np. gdy jest -10stopni ) to wtedy pomyśleć trzeba inaczej .

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.09.2025 o 02:04, lajosz napisał(a):

A ta pompa to monoblok czy split bo to wielka różnica . W monobloku pompka wody kotłowej będzie chodzić cały czas nawet jak będziesz palił tylko pelletem. Najbezpieczniej kocioł pelletowy i pompę ciepła spiąć do jednego bufora ( jeszcze osobny zawór do cwu ). W takim układzie nawet sterowanie jest proste - na pompie ciepła ustawiasz np. 35 stopni ( lub krzywa grzewcza ) i gra , jak rozpalisz kocioł pelletowy będzie wyższa temperatura np. 65 stopni to pompa się wyłączy sama ( oczywiście wodę będzie mieszać ) W kotle pelletowym zgaśnie ( lub go wyłączysz ) pompa ciepła sama zacznie grzanie .

Chyba że pompa ciepła ma być głównym źródłem ciepła a kocioł pelletowy tylko szczytowym ( np. gdy jest -10stopni ) to wtedy pomyśleć trzeba inaczej .

No właśnie założenie jest takie że pompa ciepła na być priorytetem w dzień gdy jeszcze jest słońce  gdyz mam fotowoltaike i to w bardziej w jesieni i wiosna listopad grudzień styczeń luty ma być priorytetem Pelleciak. To nie wpinać zasilania  PC za siłownikiem 3d bezpośrednio na podłogowe?A powrót do bufora? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Są 2 opcje. Która będzie lepsza?

IMG_20250912_055507.jpg

IMG_20250912_055512.jpg

Opublikowano

Dlaczego?

Opublikowano

jaki to błąd można wiedzieć? Czyli lepiej robić tą 1 wersje?Pozdrawiam

Opublikowano

Czyli pompę cwu tzreba przenieść na zasilanie?