PanPe Opublikowano Sobota o 09:17 #1 Opublikowano Sobota o 09:17 Dzień dobry. Wymieniam kopciucha na piec pelletowy. Dom około 150m (parter, poddasze, stare budownictwo: gruba ściana cegła + pustak, ocieplenie 8cm styropian) z ogrzewaniem podłogowym. Kotłownia w budynku obok domu zasila rurami izolowanymi pex 25 bufor 1000l znajdujący się w domu. Ze względu na ograniczenia w przepływie obstawiam że kocioł 12kw powinien wystarczyć. Zastanawiam się nad kołton pellduox lub sas biocomfort max. Może ktoś coś podpowie ciekawego? Cytuj
Pjottter Opublikowano Sobota o 17:54 #2 Opublikowano Sobota o 17:54 Sprawdź sobie jakie masz zapotrzebowanie https://cieplo.app/start 1 Cytuj
dawido Opublikowano wczoraj o 12:52 #3 Opublikowano wczoraj o 12:52 (edytowane) Jak masz bufor to trochę możesz przewymiarować kocioł Edytowane wczoraj o 12:52 przez dawido Cytuj
Pjottter Opublikowano wczoraj o 14:33 #4 Opublikowano wczoraj o 14:33 Niektórzy mówią, że przy pellecie to nawet musi być bufor ale ja nie ekspert więc tylko podrzuciłem jak sprawdzić zapotrzebowanie 🙂 Cytuj
PanPe Opublikowano 6 godzin temu Autor #5 Opublikowano 6 godzin temu Wg kalkulatora wychodzi coś takiego. Piec pewnie wystarczy 12-15kw. Teraz po krótkim rozpoznaniu mam do wyboru: Sas biocomfort plus 12kw lub 17kw Kołton pellduox 12kw lub 18kw Stal Mark eko silver III 10kw lub 14kw. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi