zq2 Opublikowano 28 Sierpnia #1 Opublikowano 28 Sierpnia Witam, do zeszłego sezonu grzewczego ogrzewałem swój dom kotłem na ekogroszek o mocy 12kW ( skam p + sppv2 ; jestem z kotła jak i ze sterowania nim zadowolony ) - jednak z różnych względów podłączyłem się pod rozbudowę sieci gazowej..... i zdecydowałem się na zakup kotła termet o mocy 20kW - schemat podłączenia kotła jak w załączniku. Testowo grzałem gazem od stycznia do marca br. koszt za 3misiece prawie 3 tysiące zł. gdzie dotychczas na cały sezon grzewczy kupowałem 2,5tony ekogroszku... i tu zaczęło się moje sprawdzanie jak pracuje instalacja z kotłem na gaz --- Piec mocno taktuje (jego obecny cykl pracy wygląda mniej więcej tak że palnik pracuje około 2 minuty potem się wyłącza na około 5 minut i tak sie to powtarza) - chciałbym jakoś wymusić aby piec "wolniej chciał uzyskać zadaną temperaturę - bo teraz jest tak ze on po odpaleniu od razu moduluje moc w górę i temperatura jest osiągana w w 2 minuty. Próbowałem się kontaktować z serwisantem który kocioł "odpalił" ale stwierdził ze jest ok. Kocioł jest sterowany po OT przez sterownik i2 plus od techsterowniki - na nim jest ustawiona krzywa grzewcza dla grzejników (obieg bez zaworu mieszającego) i dla podłogówki która jest sterowana przez zawór 3D za sprzęgłem. Krzywą grzewczą dobrałem na podstawie tego jak kiedyś już doświadczenie ustaliłem to dla sterownika od pieca na ekogroszek. (tak aby w domu na parterze było około 21 stopni a na piętrze 19 stopni), z tym że na parterze mam grzejniki skręcone na głowicach na 2,5 (one grzeją w zasadzie tylko w okresach przejściowych resztę ogarnia podłoga), a na górze na "2" żeby utrzymać to 19 stopni. Tylko grzejniki drabinkowe w łazienkach są otwarte na maksa ( 2 sztuki). Obecnie po lekturze Internetu mam ustawione takie parametry na kotle : P16-3; P17-10; P03-35; p24-5, p13-10, p14-40 - po takich zimnach wydłużył się czas dochodzeni do zadanej temperatury, ale jak tylko upłynie czas 3minut wynikający z P16 - piec od razu wzmacnia grzanie mimo ze nie ma takiej potrzeby , i się wyłącza, mam wrażenie ze "on" w ogóle nie próbuje modulować w dół. Proszę w miarę możliwości o jakieś porady, sugestie co mógłbym zrobić aby ograniczyć taktowanie kotła gazowego. Dodam ze instalacja pracując na ekogroszku działa poprawnie. Cytuj
teres Opublikowano 6 Września #2 Opublikowano 6 Września Kocioł powinien szybko osiągnąć temperaturę zadaną, a następnie obniżyć moc i utrzymywać temperaturę. U Ciebie coś nie działa, pytanie co? Cytuj
zq2 Opublikowano wczoraj o 04:21 Autor #3 Opublikowano wczoraj o 04:21 Dokładnie tak jest, i nie mam pomysłu w czym szukać aby poprawić sytuacje. Jeszcze spróbuje sprawdzić co się stanie jak ustawie wyższą o 10 - 15stopni temperaturę zadaną na grzejniki, czy wtedy coś będzie próbował modulować. Serwisant którego mam w okolicy mówi ze wszystko jest dobrze. Cytuj
h3nio Opublikowano 19 godzin temu #4 Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) W dniu 28.08.2025 o 14:10, zq2 napisał(a): jak tylko upłynie czas 3minut wynikający z P16 - piec od razu wzmacnia grzanie mimo ze nie ma takiej potrzeby. Kocioł zwiększa moc w momencie, gdy temperatura zadana została osiągnięta, czy wcześniej? Edytowane 19 godzin temu przez h3nio Cytuj
zq2 Opublikowano 4 godziny temu Autor #5 Opublikowano 4 godziny temu Zwiększa moc od razu po 3minutach, po to by np. dogrzać brakujące 2stopnie czy czasem 1 stopień, trwa to bardzo krótko i piec się wyłącza. Skracanie czas p16 powoduje że piec jeszcze szybciej się wyłącza... Czujnik który mierzy piec gazowy jest zamontowany na sprzęgle bliżej dołu (tak sugeruje serwisant Termet, zastanawiam sie czy może nie przenieść go na powrót z instalacji grzejnikowej dalej od sprzęgła -ale nie wiem czy to dobry kierunek prób.... Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 2 godziny temu #6 Opublikowano 2 godziny temu Przecież Termet nie współpracuje z czujnikiem sprzęgła,niby gdzie on miałby być wpięty?Sprzęgła mają tuleję na czujnik w górnej części Cytuj
zq2 Opublikowano 2 godziny temu Autor #7 Opublikowano 2 godziny temu Kocił jest sterowny przez sterownik "i2plus" przez OT (opis w pierwszym poście) , i tam jest czujnik który jest wpięty w sprzęgło, na podstawie tego czujnika piec gazowy się załącza - jeśli jest "potrzeba grzania". p.s. sprzęgło nie ma przygotowanych tulei pod czujniki temperatury. Cytuj
sambor Opublikowano 54 minuty temu #8 Opublikowano 54 minuty temu 1 godzinę temu, Uzytkownik2 napisał(a): Przecież Termet nie współpracuje z czujnikiem sprzęgła, I dlatego jest taka praca jaka jest. Może przedstaw nam konfigurację swojego sterownika i nastawy kotła gazowego, gdyż to nie jest tak proste jak podają w instrukcji Cytuj
zq2 Opublikowano 49 minut temu Autor #9 Opublikowano 49 minut temu (edytowane) co mam podać konkretnie? nastawy kotła podałem w pierwszym poście. Edytowane 49 minut temu przez zq2 Cytuj
sambor Opublikowano 34 minuty temu #10 Opublikowano 34 minuty temu Ale nie wiemy czy jest czujnik CWU, czujnik temp zewn, jaki jest układ sterowania kotłem gazowym przez OT? Cytuj
zq2 Opublikowano 19 minut temu Autor #11 Opublikowano 19 minut temu Zatem tak: - czujnik CWU jest wzięty bezpośrednio z kotła gazowego - temperatura CWU ustawiana jest na sterowniku I2plus (ale jakby sterownik i2plus nie ma aktywnego "swojego" czujnika CWU) - czujnik temperatury zewnętrznej jest ze sterownika i2plus ze sterownika i2plus są dwa obiegi grzewcze: - grzejniki (czujnik temperatury na zasilaniu, zlokalizowany za pompą CO1 ) - ogrzewanie podłogowe regulacja temperatury za pomocą zaworu 3D , (czujnik temperatury zlokalizowany za pompą C02) -------- temperatury obu obiegów ustalone w zależności od temperatury na zewnątrz. - czujnik temperatury na sprzęgle ze sterownika i2plus - sterownik ustawiony jest w tryb "potrzeba grzania" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi