Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, chciałbym zasięgnąć porady co do wyboru kotła. 

Posiadam na ten moment kocioł na ekogroszek defro który chciałbym zmienić.

Mam do ogrzania dom o powierzchni użytkowej koło 150 metrów, parter i piętro, tylko grzejniki i bojler na wodę 220 L.

Według kalkulatora ciepła właściwego i lokalnych dostawców potrzebuję kotła 15 KW.

Pojeździłem, popytałem i dostałem takie o to propozycje:

DrewKo Plus 12 lub 18 KW

PellUnix 15 KW

PellDuox 18 KW

BioPellmax 15 KW

Pytałem o kotły z opcją instalacji awaryjnego rusztu na drewno, z racji tego, że posiadam jeszcze kilkanaście metrów opału, oraz tego, że podczas boomu cenowego na węgiel bardzo mi się przydał. 

Domyślnie planuję korzystać tylko z pelletu.

Który z tych kotłów będzie najlepszą opcją? Może polecicie jakiś inny?

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

@Mateeus Witam nowego forumowicza!

Palenie drewna na zwykłym ruszcie awaryjnym odbywa się raczej z niską sprawnością, więc moim zdaniem lepiej rozważyć inną opcję spalania drewna kawałkowego – a tutaj jest dużo metod - przykładowo: koza, piecokuchnia, piece akumulacyjne, piece kaflowe, kuchnie kaflowe, piece rakietowe, kotły na drewno, kotły dwupaliwowe na drewno i pellet, kotły trzypaliwowe na drewno, pellet i ekogroszek, kominki, kominki dwupaliwowe na drewno i pellet. Także jest wiele metod na sprawniejsze spalenie drewna kawałkowego niż ruszt awaryjny.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

No tak. Ale palenie na ruszcie awaryjnym uwali Ci kocioł i komin. Oszczędności jakieś będą, ale bez szału. Ciekawe też, jak po paleniu drewnem będzie wyglądać palnik pelletowy. Może się okazać, że oszczędność jest tylko pozorna. Dlatego @Matejko1 Ci napisał, że lepiej mieć oddzielne urządzenie do drewna. Na przykład w formie miejscowego ogrzewacza.

Opublikowano
13 godzin temu, Mateeus napisał(a):

otóż przymierzam się do kotła na pellet, w którym to w 95% czasu zamierzam pelletem palić. 

To kup najlepszy kocioł, na jakie cię stać, najlepiej taki który jest na forach dobrze opisany - palnik i  sterownik są znane i przetestowane.

Lokalny czy nie lokalny producent , to najmniejsze piwo.

Opublikowano
W dniu 30.07.2025 o 19:14, Mateeus napisał(a):

Pytałem o kotły z opcją instalacji awaryjnego rusztu na drewno, z racji tego, że posiadam jeszcze kilkanaście metrów opału, oraz tego, że podczas boomu cenowego na węgiel bardzo mi się przydał. 

@Mateeus Moim subiektywnym zdaniem warto abyś zobacz sobie jeszcze, czy urządzenie w którym rozważasz spalanie co najmniej kilkunastu metrów drewna kawałkowego ma certyfikat 5 klasy / ecodesign na spalanie drewna kawałkowego. Jak będziesz szukał informacji o danym urządzeniu to szybciej otrzymasz informacje, jeśli poszukasz użytkowników (i do nich napiszesz) aniżeli czekając, że ktoś się sam zgłosi. Niektóre kotły o bardzo podobnej budowie występują na rynku pod różnymi nazwami, więc tych użytkowników może się okazać trochę więcej niż na pierwszy rzut oka.