Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam będe wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.Narazie poskładałem na sucho instalacja otwarta (ale jest daleko i z zakrętami do naczynia )

informacje ogólne 

1.Pompy c.w.u 25-40,pompa co 25-40,pompa kotłowa 25-60

2.Zawór bezpieczeństwa przy kotle 2 bary

3.Filtry z magnesem 

4.Kocioł 18 pell duo plus z termo tech 

5.Boiler 150L

1.czy uważacie że sprzęgło jest podłączone od dobrej strony(tak było opisane ale na wielu filmikach widziałem odwrotnie szerokie na kocioł wąskie na instalacje).

2.Pompe na boiler dałem na powrocie z boilera czy to ma znaczenie?

3.Instalacje jest otwarta ale wcześniej było też naczynie przeponowe przy kotle 

Dziękuje 

1751359235579.jpg

1751359235628.jpg

1751359235706.jpg

1751359235664.jpg

Opublikowano

Tam był temat kominek + bufor.

A teraz coś nowego się urodziło.

Trochę oczy bolą jak się na to patrzy, ale chyba  się nie znam bo ja bym wszystko wyje..... i zrobił....

Ni chu...

Ja bym nic nie robił tylko wezwał szpeca/majstra/magika niech to składa tak jak powinno być.

Schematy są na forum, w internecie, w DTR kotłów, na YouTube nawet na Facebooku są, chociaż tym bym nie ufał.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
3 godziny temu, Matejko1 napisał(a):

@FightNight85 Tak z ciekawości się dopytam - czy to rozbudowa instalacji w domu w którym masz kominek z kotłem gazowym czy to zupełnie nowa instalacja?

Witam Matejko to u ojca wymiana kotła ekogroszek na pelletowy 

Sambor ten termed jest do podgrzewania c.w.u nie bierze udziału w tej instalacji 

ten ze schematu to stary świebodzicki z 92r on był wpięty jako drugie źródło w razie awarji.W razie czego będzie ręcznie przełaczony.Tak było wcześniej wpięte i ojciec nie chciał tego zmieniać 

Opublikowano

A to nie lepiej dostawić do tego pelleciaka zasobnik CWU?

Nie znając tematu ( nie chce mi się szukać ) czy w tym układzie kocioł stałopalny i kociołek gazowy mogą być obok siebie według przepisów?

Opublikowano

🫣🫣🫣

Nadal się nie znam ale ja bym spróbował wykorzystać ten schemat.

IMG_20250701_221022.thumb.jpg.edfba87c18f958aeecad8b0c32ccee6e.jpg

Opublikowano

Dzięki

mój jest właśnie taki sam tylko bez Atv ,podłogówki i grup bezpieczeństwa  kocioł/c.w.u.

Atv nie dałem bo jest 1 obieg i mały bojler.Ciepły powrót powinno zapewnić odpowiednie ustawienie prędkości pomp i kolejność załączania

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, FightNight85 napisał(a):

Kocioł 18 pell duo plus z termo tech 

@FightNight85 Kocioł ma w nazwie "DUO", stąd pytanie - czy ma być w nim palone drewnem kawałkowym na ruszcie awaryjnym? Bo jeśli tak to moim zdaniem dobrze byłoby rozważyć dodanie do instalacji bufora.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano
57 minut temu, FightNight85 napisał(a):

Ciepły powrót powinno zapewnić odpowiednie ustawienie prędkości pomp i kolejność załączania

Ale nie zapewni gwarancji na kocioł , a czy 1 czy 5 obiegów to nie ma różnicy.

Ponadto kocioł gazowy masz tak wpięty że będzie zasilał całe grzanie domu, a CWU już nie.

Przerób to na schemat z postu #10, a wprost w zasilanie bojlera wepnij kocioł gazowy, przecież ob ma grzać tylko CWU.

Tak naprawdę tu bufor się kłania - taki 300-500l, zamiast tego sprzęgła.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
10 godzin temu, Matejko1 napisał(a):

@FightNight85 Kocioł ma w nazwie "DUO", stąd pytanie - czy ma być w nim palone drewnem kawałkowym na ruszcie awaryjnym? Bo jeśli tak to moim zdaniem dobrze byłoby rozważyć dodanie do instalacji bufora.

Raczej tylko pellet 

Co do buforu też myśle że był by najlepszy.Na tapecie było 4D lub bufor lub sprzęgło 

Bufor odpadł bo miejsce/+koszt.Padło na sprzęgło myśle że lepiej niż 4D chociaż zdania są podzielone.

Co do kotłów gazowych są 2 w kotłowni i tam jeszcze jest niezła pajęczyna(co instalator to coś tam dolepił)

to działa także zostawiay tak jak jest.

Koledzy odnośnie instalacji dookoła sprzęgła i kotła miałem lutować w miedzi 28 ale poszło w stali 1cal 

serio aż tak to lipnie wygląda ?troche mój entuzjazm siadł 

Opublikowano

Witam Sambor

Do sprawy kryminalnej i wjazdu o 6 rano na chate daleko.Jestem po rozmowie z kominiarzami musi być odpowiednia kubatura,odpowiedni przekrój nawiewu.Wkład kominowy do gazu.Niektórzy producenci nie zalecają kotła gazowego jeżeli 

w kotłowni bedzie zapylenie.Czyli są wytyczne ale współistnienie w ramach tego samego pomieszczenia nie jest zabronione przepisami

Opublikowano

Niech kominiarz poczyta Warunki techniczne , ponadto to co podajesz jest dla kotła w układzie zamkniętym, szczelnym, z dostawą powietrza przez komin koncentryczny, a nie dla kotła z otwartą komorą spalania i poborem powietrza z pomieszczenia, ale jak kominiarz to "przyklepał " , to niech tak będzie.