Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam dom z lat 50/60 i była tam instalacja położona na strychu zasilanie  powrót pod podłogami przy fundamentach.piec był stary kopciuch 19kW na 80m2 z grzejnikami żeliwnymi i terma. Z racji wymiany okien i grzejników jak i pieca na pellet zmieniam instalację grzewczą jednak problem jest taki że zasilanie i powrót tylko strychem mogę zrobić ponieważ nie mam jak przeprowadzić rur powrotnych do kotłowni która jest pod domem w narożniku. Generalnie chodzi mi o podłączenie kotła firmy ferroli gdzie obok będzie terma z kotłem w kotłowni. Kocioł ma wbudowaną pompę jednak czy do grzejników potrzebuje osobną pompę i do termy drugą pompę?  Z kotłowni zasilanie idzie na strych i tam też jest naczynie przelewowe obieg otwarty i ze strychu do grzejników sprowadzone są rury następnie powrót też jest górą puszczony i schodzi do kotłowni. Czy ktoś może mi narysować bądź powiedzieć coś więcej jak podłączyć termę i pion grzejników do kotła? Czytając i przeglądając różne instalację są różne rozwiązania jedni mówią jedna pompa drudzy mówią że dwie pompy. Prosiłbym o waszą opinię.

Opublikowano

Czy ten zawór temperaturowy i przełączający jest potrzebny ? I co z tą ilością pomp do grzejników i termy ? Wystarczy zrobić trójnik do pionu grzejników i termy ?

Opublikowano

Czyli zamiast zaworu przełączającego drugą pompę zamontować na bojler i to wystarczy ?

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie przed montażem...czy ten piec w układzie otwartym może być ? Czyli naczynie wyrównawcze czy układ zamknięty z naczyniem przeponowym?

Opublikowano

Ja bym zamknął instalację , naczynie przeponowe podłączasz wprost do kotła , na powrocie.

Wielkość naczynia zależy od wielkości instalacji , pewnie 25l wystarczy, dodatkowo potrzeba manometr , zaw bezp 2,5bar i odpowietrznik automatyczny na wyjściu z kotła

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Naczynie przeponowe jest w kotle wbudowane. Mam ferroli z 2025 roku. Manometr masz na myśli grupę bezpieczeństwa czyli belka odpowietrznik? A zawór ATV ?

Opublikowano (edytowane)

Naczynie w kotle może być za małe- tu trzeba policzyć jaka wielkość jest potrzebna.

Grupa bezpieczeństwa to przeważnie manometr + zaw bezp 2,5 bar + odpowietrznik.

Zawór ochrony to albo VTC albo ATV - min 55C

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Jak policzyć jaka wielkość ma być naczynia ? Jutro zerkne co jest w piecu...

Czy jest różnica który zawór zamontuje czy vtc czy ATV ? 

Czy jesteś w stanie zrobić mi schemat podłączenia ? Jutro zrobię szkic jak mniej więcej ma być podłączone wszystko i zawór bezpieczeństwa do sieci zimnej wody też jest potrzebny ?

Opublikowano (edytowane)

Czy VTC czy ATV to nie ma znaczenia,ważna jest temperatura nominalna - min 55C

naczynie przeponowe zależy od pojemności instalacji- trzeba ją policzyć i wtedy dobierać naczynie

Zaw bezp na obiegu zasilania bojlera jest potrzebny, tak samo jak zaw zwrotny i naczynie przeponowe - to osobny obieg.

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

Ok czy możesz mi rozrysować schemat podłączenia z umiejscowieniem zaworów kulowych i innych rzeczy ? 

Zasobnik będzie jakieś 140L. 

Grzejniki są nowe aluminiowe i rury fi 32 zredukowane na fi 20. Została mi kotłownia do podłączenia która jest pod domem. 

Dodałem zdjęcia naczynia które jest w piecu.

Jeszcze jedno. Gość który miał mi to robić kazał kupić zawór ATV 45stopni. Zawór bdv 4 odpowietrznik automatyczne filtr magnetyczny i grupę bezpieczeństwa z naczyniem 24L.

IMG_20250620_130943190.jpg

1750418011004919229435700393226.jpg

Edytowane przez PiotrLDZ
Opublikowano

Rzecz w tym że mój wykonawca albo ściemnia albo sam niewie jak to zrobić... Miał robić w weekend następny instalacje wziąłem urlop a wczoraj mi oznajmił że może początek września... A problem w tym że muszę jeszcze przenieść licznik wody i zrobić nowy odcinek wody i potrzebuje instalacje pieca gotową żeby mieć też wodę użytkową...mam osobę leżącą i nie mogę sobie pozwolić na brak wody... I zostałem z lroblemem... Generalnie mam jakieś pojęcie ale co do podłączenia grupy bezpieczeństwa i zaworów wolałbym pewny schemat i podlacze sobie sam wszystko

Opublikowano

Generalnie ten co miał robić mówił że tylko system miło? A drugi taki sąsiada znajomy mówi że robi zgrzewanymi stabilizowanymi całe życie i jest ok. Aktualnie mam stabilizowane kupione jednak z pieca od pomp chyba powinna być do ściany jakaś sztywna ?

Zawór vtc 312 55stopni taki kupić ? Pompa wody do cwu 25-40/180 starczy ? I zawór dbv jakiś konkretny?

Opublikowano

Ok czyli wystarczy vtc i pompa ? Reszty nie trzeba ? Pompa co jest już zamontowana fabrycznie drugą dołożę do wyjścia CO a co do rur do kotła to cały jakby system za piecem musi być z metalu ?

Jeszcze jedno czy belka musi być osobna do co i cwu ? Do cwu 6bar a do cwu 3 bar ?

Opublikowano

Tak, kotłownia ma być z metalu, potrzeba tez filtrów skośnych do ochrony pomp, zaworów zwrotnych, odpowietrznika - przeważnie jest w grupie bezpieczeństwa, kilku zaworów kulowych i będzie OK.

No prawie OK.

Napisz wieczorem na priv, to prześlę rysunek jak to powinno wyglądać.

Opublikowano

Ok dzięki z góry za pomoc. A czy bez tego zaworu dbv podbiją mi gwarancję kotła? Odpowitrzniki też chciałem założyć w najwyższym punkcie CO czy to zbędne ?

W lewym górnym rogu będą rury zgrzewane tutaj już mogą być ? Jednak ze stali wykonać podłączenie zasobnika CWU z kotłem i wszystkie zawory z belką?

17504343208605424446413472371184.jpg

Opublikowano

U siebie mam z plastiku, żaden hydraulik się nawet nie zająknął że nie może być, tylko robili 🙂 Trochę PP a trochę alupex, ale żadnego metalu. 

Trochę mnie to zdziwiło że powinien być metal, ale myślę że Sambor jest doinformowany.

Opublikowano

Bo myślałem że pompy w piecu rurami metalowymi do ściany i dalej zgrzewanymi stabilizowanymi. Rozumiem że tak nie da rady ? I na zdjęciu jest jeszcze zawór bezpieczeństwa.

17504345809225106042414341922832.jpg

17504346009711080692095424047979.jpg

Nightwatch znajomy kolegi też mówi że robią na zgrzewanych tylko wyjście z pieca do ściany robią z metalowych żeby nie pracowało i przy piecu ze względu na temperaturę to stosują a potem zgrzewane do ściany mocują i niby działa od lat tak robią niby ale też nie mają czasu mi pomóc mają jakieś umowy podpisane... stąd pytam na forum bo kazali kupić zgrzewane stabilizowane rury do tego.

Opublikowano

Rozumiem. Czyli zgrzewane polacze dopiero w rogu jak wchodzą do domu a kotłownia w stal.