Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa instalacja i zmiana kotła.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam dom z lat 50/60 i była tam instalacja położona na strychu zasilanie  powrót pod podłogami przy fundamentach.piec był stary kopciuch 19kW na 80m2 z grzejnikami żeliwnymi i terma. Z racji wymiany okien i grzejników jak i pieca na pellet zmieniam instalację grzewczą jednak problem jest taki że zasilanie i powrót tylko strychem mogę zrobić ponieważ nie mam jak przeprowadzić rur powrotnych do kotłowni która jest pod domem w narożniku. Generalnie chodzi mi o podłączenie kotła firmy ferroli gdzie obok będzie terma z kotłem w kotłowni. Kocioł ma wbudowaną pompę jednak czy do grzejników potrzebuje osobną pompę i do termy drugą pompę?  Z kotłowni zasilanie idzie na strych i tam też jest naczynie przelewowe obieg otwarty i ze strychu do grzejników sprowadzone są rury następnie powrót też jest górą puszczony i schodzi do kotłowni. Czy ktoś może mi narysować bądź powiedzieć coś więcej jak podłączyć termę i pion grzejników do kotła? Czytając i przeglądając różne instalację są różne rozwiązania jedni mówią jedna pompa drudzy mówią że dwie pompy. Prosiłbym o waszą opinię.

Opublikowano

Czy ten zawór temperaturowy i przełączający jest potrzebny ? I co z tą ilością pomp do grzejników i termy ? Wystarczy zrobić trójnik do pionu grzejników i termy ?

Opublikowano

Czyli zamiast zaworu przełączającego drugą pompę zamontować na bojler i to wystarczy ?

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie przed montażem...czy ten piec w układzie otwartym może być ? Czyli naczynie wyrównawcze czy układ zamknięty z naczyniem przeponowym?

Opublikowano

Ja bym zamknął instalację , naczynie przeponowe podłączasz wprost do kotła , na powrocie.

Wielkość naczynia zależy od wielkości instalacji , pewnie 25l wystarczy, dodatkowo potrzeba manometr , zaw bezp 2,5bar i odpowietrznik automatyczny na wyjściu z kotła