Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam zainstalowany w instalacji CO dwu płaszczowy wymiennik  CWU ermet 250l pionowy. W tym zbiorniku dopływ zimnej wody użytkowej jest zamontowany na górnej pokrywie zbiornika i następnie ta woda w środku zbiornika transportowana jest rurą na jego dno. Zamontowałem ten zbiornik bez żadnego zaworu zwrotnego żeby nie musieć montować zbiornika przeponowego tak aby woda podczas podgrzewania cofnęła się do instalacji zimnej wody. Rura doprowadzająca zimną wodę idzie z sufitu co powoduje, że gdy CWU jest nieużywana to ciepła woda grawitacyjnie znajduje się w rurze doprowadzającej zimną wodę. Ten problem zapewne można rozwiązać montując naczynie przeponowe oraz zawór zwrotny przed wejściem zimnej wody. Ten zbiornik na dnie ma zamontowane wyjście do spuszczenia wody użytkowej i pomyślałem, żeby dojście zimnej wody podłączyć tam. Dzięki temu ciepła woda nie cofała by się grawitacyjnie do rur podczas spoczynku. Pytanie do forumowiczów czy widzą jakieś przeciwwskazania takiego rozwiązania. Jak dla mnie kolejnym plusem takiego rozwiązania to by był fakt, że zimna woda nie idąc rurą przez środek zbiornika nie wychładzałaby ogrzanej w nim wody. Chyba lepiej jest mieć 300 litrów(bo taka jest rzeczywista pojemość CWU tego zbiornika) gorącej wody i mieszać ją z zimną w kranie niż po jakimś czasie zostać z 300 litrami wody o temperaturze 30 stopni.

Opublikowano
W dniu 16.04.2025 o 16:46, michal4 napisał(a):

Zamontowałem ten zbiornik bez żadnego zaworu zwrotnego żeby nie musieć montować zbiornika przeponowego tak aby woda podczas podgrzewania cofnęła się do instalacji zimnej wody

Bo instalacja zimnej wody jest z gumy, prawda?

Opublikowano

Mam zawór bezpieczeństwa 6 bar, mam manometr, cisnienie nie wzrasta więc zapewne woda cofa się przed licznik. Co prawda licznik jest przy drodze a do domu jest z 50 metrów. Obstawiam że woda nie cofa się nawet poza obrys piwnicy. To jest max 30 litrów.

Bardzo niezgodne ze sztuką?

Opublikowano

Ja myślę że woda w ogóle się nie cofa poza zbiornik. A ZZ i zbiornik wyrównawczy nie jest od pilnowania cofania wody.

z resztą rób co chcesz.

Opublikowano

Dzięki za merytoryczną pomoc xD

Opublikowano
W dniu 18.04.2025 o 08:41, michal4 napisał(a):

Bardzo niezgodne ze sztuką?

Niestety, tak!

Musi być zaw zwrotny na zasilaniu zimną wodą, następne naczynie przeponowe przejmujące wzrost ciśnienia , zaw bezp i dopiero wejście do bojlera.

Opublikowano

@sambor Dzięki za odpowiedź. Właśnie znalazłem na forum Twoją wypowiedź sprzed lat na temat dlaczego tak powinno to zostać wykonane. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zaworu bezpieczeństwa. Czy on musi być między naczyniem przeponowym a wejściem zimnej wody do bojlera? Czy może być zamontowany na wyjściu gorącej wody z bojlera gwarantując, że na linii naczynie przeponowe - bojler - zawór bezpieczeństwa nie będzie żadnego zaworu umożliwiającego odcięcie naczynia wraz z bojlerem od zaworu bezpieczeństwa? 

Opublikowano

Lokalizacja większości ZZ jest przewidziana na zasilaniu bojlera, ma zapewnienie prawidłowego działania do temp 40C.

Jeżeli znajdziesz ZZ do 6 bar z oznaczeniem nie niebieskim, a czerwonym, to możesz go dać na wyjściu bojlera.

Ale ja nie zalecam takiego rozwiązania.

Sam miałem w praktyce przypadki, że ZZ zamontowany na wyjściu bojlera przepuszczał gorącą wodę przy niższych ciśnieniach.