Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich 

Planuję zakup kotła na pellet 10kW. W tym momencie najbliżej jestem: TECHNIX pell lux Sekom oraz ogniwo pello.

Przeglądając generalnie kotły różnych producentów o mocy 10kW oto niektóre z wyników:

-technix pell lux sekom 165kg

-ogniwo pello 240 kg

-defro gamma 355 kg

-SAS bio compact 420 kg

Zastanawiam się skąd tak wielkie różnice pomiędzy kotłami o tej samej mocy.  Czy więcej znaczy lepiej? Na chłopski rozum wieksza masa kojarzy się z grubszą blachą itp. Wiadomo że pojemność wodna i zbiornika na pellet ma jakiś wpływ i różnice w tych parametrach są znaczne między np. Defro i technix, ale żeby aż taka różnica w masie? Co uważacie na ten temat?

Opublikowano

Kompletnie rozne wymienniki, wiec i ciezar rozny. Rozne palniki to tez kilkanascie kg mniej lub wiecej. Rozne pojemniki (wielkosc, material) na opal dodatkowe +/- kg. 

Grubosc blachy raczej wszyscy trzymaja 6-4mm. Kwestia czy wszedzie czy tylko elementy narazone bezposrednio.

Dla mnie “naj” sa wymienniki rurowe pionowe przeciwpradowe.

Opublikowano

Kocioł to nie trzoda chlewna aby wg wagi go cenić, najważniejsza jest konstrukcja wymiennika.

Większość kotłów pelletowych na rynku jest prymitywnymi adaptacjami kotłów zasypowych, więc stąd te wagi.

12 minut temu, PioBin napisał(a):

wymienniki rurowe pionowe przeciwpradowe.

Takie wymienniki najlepiej spisują się w kotłach DS.

PS

mój kocioł na pellet ma niecałe 140kg wraz z palnikiem, a jest całkiem niezły i od 13 lat niezawodny.

Opublikowano

Te z czopuchem na dole.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Mam Ogniwo Pello 10kw i w środku całkiem porządnie wygląda. Konstrukcja wymiennika typowo pelletowa a nie adaptacyjna z śmieciuchów. Dla wagi duże znaczenie ma pojemność wodna kotła. Przy moim to tylko 32l które w mojej instalacji spisuje się bardzo dobrze. 

Wymiennik gabarytowo mały się wydaje bo to taka kostka 60cm x 60cm x 60cm. Powierzchnia płaszcza to 1,45m2 według dtr. Więc waga nie jest aż tak mała. na to "maleństwo". Palnik znów nie wiele waży.