Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł SEKOM Technix Pell Lux 19 kW + TIMEL SKZP-05 jakie nastawy

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Kijasr,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry Wszystkim 😃

Zainstalowali mi nowy kocioł firmy SEKOM, Technix Pall lux 19 kW ze sterownikiem TIMEL SKZP-05. Czy mógłbym prosić Was o podzielenie się waszymi nastawami tego sterownika. 

Chcę popróbować czegoś wiecej niż nastawy fabryczne. Palę tylko pelletem Olczyk bo taki kupiłem 1 pallete. Byłbym zobowiazany.

Opublikowano (edytowane)

Sterowniki sa ustawiane pod względem parametrów spalania pod dana moc kotła

Nie trzeba wiercić i grzebać, co najwyżej pod swój pellet delikatnie 2-3sekundy rozciągnąć pauzę podawania czy o drobną wartość skorygować nadmuch max +,- 2-3 biegi

Jak aktywowałeś czujnik pokojowy a go nie masz, to wywali błąd. Trzeba wyłączyć jego obsługę

Jak masz czujnik pokojowy, to w zależności od tego jaki on jest tj uniwersalny termostat czy firmowy panel czy firmowy czujnik pokojowy przewodowy czy radiowy - trzeba w odpowiednim miejscu podłączyć oraz w odpowiednim miejscu aktywować - instrukcja

Edytowane przez Pieklorz
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 30.03.2025 o 13:33, Pieklorz napisał(a):

Sterowniki sa ustawiane pod względem parametrów spalania pod dana moc kotła

Nie trzeba wiercić i grzebać, co najwyżej pod swój pellet delikatnie 2-3sekundy rozciągnąć pauzę podawania czy o drobną wartość skorygować nadmuch max +,- 2-3 biegi

Jak aktywowałeś czujnik pokojowy a go nie masz, to wywali błąd. Trzeba wyłączyć jego obsługę

Jak masz czujnik pokojowy, to w zależności od tego jaki on jest tj uniwersalny termostat czy firmowy panel czy firmowy czujnik pokojowy przewodowy czy radiowy - trzeba w odpowiednim miejscu podłączyć oraz w odpowiednim miejscu aktywować - instrukcja

Cześć, Pieklorz proszę o pomoc w doborze kotła na pellet, zdecydowany jestem na Sekom technix z palnikiem Sv300 + skzp05 +bufor ok 500l. Wg cieplowlasciwe zapotrzebowanie mam 9.8kw (co+cwu) na 223mkw powierzchni. Proszę o informację czy jak wezmę kociol 12kw bedzie odpowiedni czy lepiej wziąć 15kw?