Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Start pompy mieszacza obniża temperaturę kotła na pellet w trakcie grzania bufora.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

nie ma odpowietrzacza, poprawiłem i podmieniłem grafikę,

białe prostokąty to zawory zwrotne + na powrocie z bufora mam zawór ręczny ale jakie ma jeszcze funkcje to powiedzcie laikowi

IMG_8070 — kopia.JPG

Edytowane przez bassmen
Opublikowano (edytowane)

To jest filtr siatkowy.

Dla mnie układ hydraulicznie wygląda w porządku. Jeszcze sprawdź temperaturę powrotu z CWU.

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano

Poprawcie mnie jeśli źle myślę: dopóki kocioł nie osiągnie 50st zawór AVT powinien być zamknięty a pompa powinna mielić wodę tylko na małym obiegu, dopiero gdy kocioł przekroczy 50st wtedy zawór się uchyla i zaczyna zasysać powrót z bufora.

Zrobiłem wczoraj test:
sterownik wyłączony, wszystko stoi, grupy pompowe też, na kotle 30st, na powrocie 30st (dolny czujnik bufora), góra bufora 73st,
w trybie ręcznym uruchomiłem pompę CO na 2 minuty, w econet następny odczyt po 5 minutach pokazał 65st na górze bufora,

według mnie to oznacza niepoprawne działanie AVT

wykres.png.759d0e3ca95862a18693f73bc3ff6a22.png

Opublikowano

Jeżeli na wyjściu z bufora na rozdzielacz nie ma pułapki cieplnej, to możliwa jest cyrkulacja grawitacyjna między buforem i rozdzielaczem.

1.png.e254aaa6be745034477142b154bb65e6.png

Sprawdź temperaturę powrotu z rozdzielacza i będziesz wiedział, czy woda krąży.

Duga sprawa, mogło po prostu zejść ciśnienie z naczynia przeponowego, a że jest na zasilaniu to woda poszła na górę bufora.

Opublikowano

W rozdzielaczu są dwie poziome szyny ciepła/zimna, nie wydaje mi się że są one między sobą połączone i zamykały obwód, to by było bez sensu.

Pułapka cieplna to coś w rodzaju syfonu? Na schemacie wysokości i odległości nie są miarodajne. Wrzucę kilka zdjęć jak to wygląda.

kocioł ma wysokość 103cm, rozdzielacz jest poniżej

IMG_8969.JPG

zasilenie i powrót rozdzielacza idą przez ścianę do bufora

IMG_8975.JPG

Opublikowano

Obieg jest zamykany przez instalację CO. I woda by krążyła przez grzejniki/podłogówkę.

Może obieg to stwierdzenie nad wyraz... Ciepła woda zawsze idzie do góry. I po prostu to ciepło roznosiło by się po rurach. Jak nie są one izolowane, w domu tego nawet nie poczujesz.

Zdjęcia są zbędne. Przyłóż rękę i będziesz wiedział. Jak rury będą ciepłe, to woda krąży. Jak chłodne, to nie krąży.

Opublikowano
24 minuty temu, kreciq21 napisał(a):

Przyłóż rękę i będziesz wiedział. Jak rury będą ciepłe, to woda krąży. Jak chłodne, to nie krąży.

Sprawdzę po powrocie do domu. Wszystko wyłączyć, odczekać i sprawdzić powrót do bufora?

Ja odnoszę się do konkretnej sytuacji z postu #78. Spadek był w trakcie pracy pompy na małym obiegu. Dobrze działający AVT nie pozwoliłby pompie pchnąć wodę w buforze i za bufor przy ewentualnie uchylonych mieszaczach.

Instalacja pracowała wcześniej jako grawitacyjna, ale jeśliby zaciągała samoistnie 5-8st w 5 minut to raczej by mi się to rzuciło w oczy że jak wszystko stoi to bufor się rozładowuje w 1.5 godziny.

Opublikowano (edytowane)

Instalacja wygląda na poprawną, nie ma się do czego przyczepić, jedynie czujnik dolny bufora przeniósłbym niżej(na wysokości powrotów) o ile jest to możliwe.

Skoki temperatury na kotle jak włączy się pompa cwu normalne, a że kocioł ma małą pojemność wodną, to są one duże.

Natomiast skoki temperatury w momencie jak właczy się pompa grupy pompowej to juz nie bardzo. Z wykresów trudno coś wywnioskować ze względu na zbyt wysoko umieszczony czujnik dolny bufora.

Cwu ustaw na 43stC(nie poparzysz się) i pompa priorytet oraz ustaw większą histerezę cwu(max możesz 30stC, ale tyle to będzie za dużo, na początek 20stC. Jak stwierdzisz, ze woda w kranie jest za zimna a grzanie cwu jeszcze się nie właczyło, to zmniejsz histerezę, a jak dalej ciepła, to zwiększ aż będziesz miał odczucie ze jest za zimna. Termometr w zbiorniku cwu sporo oszukuje i jest niemiarodajny.

11 minut temu, bassmen napisał(a):

Instalacja pracowała wcześniej jako grawitacyjna, ale jeśliby zaciągała samoistnie 5-8st w 5 minut to raczej by mi się to rzuciło w oczy że jak wszystko stoi to bufor się rozładowuje w 1.5 godziny.

Te grupy pompowe maja zawory zwrotne w zaworach powrotu, można je odblokować nie do końca odkręcając zawór z termometrem

grupy pompowe.jpg

Aby działały poprawnie pokretła muszą być maksymalnie przekręcone w prawo[lub w lewo-nie pamietam](odkręcone)

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano
11 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

Aby działały poprawnie pokretła muszą być maksymalnie przekręcone w prawo(odkręcone)

Sprawdzę te zawory. Ale wydaje mi się że są w dobrej pozycji bo je kiedyś zamykałem.

Montując zawór mieszający wody bieżącej będę mógł prowadzić wyżej CWU, zarazem efektywniej i nie będzie takich spadków. Ewentualnie mogę wydłużyć prace pompy CWU, to spowoduje przebicie zadanej ale nie ruszy się pompa CO?

Czyli ten test który przeprowadziłem nie potwierdza złej pracy ATV?

I różnica między temperaturami kotła i powrotu są ok?

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, bassmen napisał(a):

Ewentualnie mogę wydłużyć prace pompy CWU, to spowoduje przebicie zadanej ale nie ruszy się pompa CO?

nie, to tak nie działa.

Załóżmy, ze masz priorytet cwu.

kocioł startuje aby nagrzać cwu, jak osiągnie odpowiednią temperaturę(ustawia się kiedy ma startować pompa cwu) włącza pompę cwu, wyłącza pompę kotłową oraz pompy grup mieszających. Grzeje cwu. Jak nagrzeje cwu do temperatury zadanej to wyłącza pompę cwu a włącza pompę kotłową(CO) i pompy grup mieszających i zaczyna dogrzewać bufor(pod warunkiem, ze kocioł sam w sobie nie osiągnął temperatury zadanej, wtedy wygasi się). Wydłużenie pracy pompy cwu spowoduje, ze będzie ona pracowała jednocześnie wraz z pompą kotłową(CO) i pompami mieszacza przez czas ustawiony przez Ciebie np. 1-2-3-n minut. Pompa CO(kotłowa) nie ruszy jeśli kocioł się wygasi bo osiągnął temperaturę zadaną.

Te sterowniki mają taki algorytm, ze zawsze po nagrzaniu cwu dogrzewają bufor.

Zobacz, tak wyglada praca pomp CWU i CO gdzie najpierw załącza się pompa cwu. Jak widać najpierw grzeje cwu(pompa pracuje) by po nagrzaniu cwu doładować bufor

image.thumb.png.5fffafff39d283d941222841a685d703.png

a tak gdy grzanie cwu włacza się podczas pracy pompy CO i grzania bufora. Jak widać kocioł wyłączył pompę CO i po skończeniu grzania CWU ponownie załączył pompę CO aby dokończyć nagrzewanie bufora

image.thumb.png.f2399ee6d4de6c56723df63ae275f48a.png

To nakładanie się pompy cwu na pompę CO to właśnie czas wydłużenia pracy pompy cwu

Praca pompy cwu PRIORYTET, Te przerwy na poczatku pracy cwu to wtedy gdy temperatura kotła spadnie poniżej temperatury załączenia pompy cwu

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano
Godzinę temu, bassmen napisał(a):

Czyli ten test który przeprowadziłem nie potwierdza złej pracy ATV?

1.png.35f85f3dd6db6ed458c00b0556788afb.png

Czerwona strzałka wskazuje moment zamknięcia ATV. Należy również wziąć tu pod uwagę to, że jest to element (wkładka) oparta na wosku i posiada on pewną bezwładność. Dlatego wskazania nie są ściśle aptekarskie.

Ten wykres wskazuje jeszcze jedno. Masz nie do końca właściwie ustawiony kocioł. Za głęboko i zbyt gwałtownie schodzi z modulacją mocy. Odbiory masz duże, a kocioł mocno zwalnia, aby po chwili znów skoczyć na moc max.

Opublikowano

Nie mam opcji wybierania temperatury załączania pompy CWU. Mam tylko do pompy CO.

Przy moim ATV 50st jaka zalecana jest temperatura startu pompy CO?

Opublikowano
1 minutę temu, kreciq21 napisał(a):

Czerwona strzałka wskazuje moment zamknięcia ATV. Należy również wziąć tu pod uwagę to, że jest to element (wkładka) oparta na wosku i posiada on pewną bezwładność. Dlatego wskazania nie są ściśle aptekarskie.

Ten wykres wskazuje jeszcze jedno. Masz nie do końca właściwie ustawiony kocioł. Za głęboko i zbyt gwałtownie schodzi z modulacją mocy. Odbiory masz duże, a kocioł mocno zwalnia, aby po chwili znów skoczyć na moc max.

Spadek mocy pojawił mi się pierwszy raz wczoraj, po zmianie ustawień wg. zaleceń Gonzo19.

Dotychczas bufor prowadziłem wysoko przez co i temperarura kotła była wysoka, nawet jak temperatura kotła spadała to moc dalej myła mksymalna

1000.png

Opublikowano

pracujesz w PID czy standard?

4 minuty temu, bassmen napisał(a):

po zmianie ustawień wg. zaleceń Gonzo19.

co zmieniłeś?

Opublikowano
2 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

pracujesz w PID czy standard?

u mnie to się nazywa Fuzzy Logic

i z tego korzystam

włączyłem priorytet CWU, zszedłem z buforem z 80 na 65 i temperaturą kotła z 85 na 70

zaleceń = sugestii

Opublikowano
5 minut temu, bassmen napisał(a):

u mnie to się nazywa Fuzzy Logic

u mnie tez 🙂 

Ja z tego nie korzystam, próbowałem na początku ale wyszło na to, że nie mam nad tym jakiejkolwiek kontroli więc przeszedłem na standard

Opublikowano

czyli start pomp CO/CWU masz 55, i taki masz ATV?

na pompy w grupach to już nie obowiązuje?

5 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

u mnie tez 🙂 

Ja z tego nie korzystam, próbowałem na początku ale wyszło na to, że nie mam nad tym jakiejkolwiek kontroli więc przeszedłem na standard

U mnie w trybie standard nie ma czasu podawania i przerwy które w chyb biawarze są (jeśli dobrze kojarzę).

Podaję długość całego cyklu który się składa z czasu podawania automatycznie wyliczanego z dawki plelletu i jego kaloryczności oraz czasu przerwy. Wydłużając cykl wydłużam tylko przerwę. Długość podawania to zmiana wagi lub kaloryczności. Także nawet w trybie standard jest to dla mnie na tyle niejasne że aktywowałem FL.

Opublikowano

u mnie tego nie ma

buf.png

Opublikowano

image.thumb.png.a69a1c7b5bae42b100be4d230d1e0987.png

A masz "pokaz zaawansowane" i zaznaczone na "tak"?

Dobra, to nie ma znaczenia, widocznie Twoja wersja sterownika tego nie ma, ale poszukaj w innych ustawieniach, powinno być

Opublikowano (edytowane)

Tak, mam pokaż zaawansowane.

Popatrzę, może namierzę.

1 godzinę temu, kreciq21 napisał(a):

Masz nie do końca właściwie ustawiony kocioł.

Chodzi o temperatury czy histerezy?

Edytowane przez bassmen
Opublikowano
59 minut temu, bassmen napisał(a):

Podaję długość całego cyklu który się składa z czasu podawania automatycznie wyliczanego z dawki plelletu i jego kaloryczności oraz czasu przerwy. Wydłużając cykl wydłużam tylko przerwę. Długość podawania to zmiana wagi lub kaloryczności. Także nawet w trybie standard jest to dla mnie na tyle niejasne że aktywowałem FL.

Wow, ale pochrzanili, to faktycznie słabo.

Ja mogę wagę i kaloryczność ustawiać dowoli i nie ma to na nic wpływu, jedynie na wyliczenie z jaką mocą obecnie pracuje kocioł, a to też trochę o kant d.. potłuc oraz na wskazanie ile pelletu zużyłem.

Mnie to zastanawia dlaczego tak gwaltownie spada temperatura w buforze po załączeniu pomp w instalacji. O ile dól bufora to ok, ale góra przy tej pojemności nie powinna drgnąć

wykres.jpg

Opublikowano

Mnie tu w ogóle zastanawia krzywa "temperatura powrotu bufora". Ona powinna być jak wryta (płaska), do momentu aż zacznie dochodzić do czujnika ciepło z góry bufora. Ewentualne fluktuacje powinny się pojawiać po uruchomieniu grup pompowych. Ale nie taki skok jak na wykresie wyżej. Takie coś powstaje, jak zamienione jest zasilanie z powrotem przy grzejniku (zasilanie od dołu, powrót u góry) i gorąca woda trafia niemal od razu do powrotu grupy pompowej.

Góra bufora spada, dół rośnie. Zupełnie jakby obieg wody się odwrócił.