Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym poprosić o pomoc w zrobieniu instalacji CO. 

Obecnie instalacja jest otwarta z starym zwykłym piecem i bojlerem. 

Ojciec kupił piec Defro Delta ekopell 15kw i bufor Alpha Thermotec PSH 600l wężownicą CWU. 

Ma to być kocioł dodany w innym pomieszczeniu do obecnej instalacji plus bufor i wężownicą CWU. 

Czy ktoś może podesłać jakiś schemat albo podpowiedzieć jak to najlepiej ze sobą połączyć żeby to dobrze działało i nie narobić jakiś oczywistych dla was błędów.

Instalacją będzie się zajmować hydraulik który ma doświadczenie tylko z montażem starych pieców. A na piecach na pellet i buforach nie bardzo się zna. 

Jakiś znajomy rozrysował mu jakiś schemat mniej więcej co jest potrzebne i jak to podłączyć ale wolałbym żeby doradził ktoś obeznany w temacie. Bo może coś warto dołożyć albo czegoś w ogóle nie montować. 

Jak dostanę zdjęcie tego schematu to dorzucę. 

Pozdrawiam Rafał 

Opublikowano

Takie coś rozrysował hydraulikowi znajomy.

IMG-20250321-WA0009_edit_620682734537059.thumb.jpg.6e6f9fe397b2a16db3ab95a865c6c4f0.jpg

Opublikowano

Masz tutaj dużo tematów związanych z buforami. Są tam prawidłowe schematy. Ważna jest ochrona powrotu do kotła. 

Jak coś, zapraszam na priv. Przez telefon wszystko wytłumaczę. 

Opublikowano

Tematów i schematów jest dużo ale każda sytuacja jest inna i też różne rozwiązania. Zawory termostatyczne, 3d, 4d, sprzęgła. Tylko jaka konfiguracja w tym przypadku będzie najbardziej odpowiednia. 

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam

Obecnie instalacja jest już wykonana i działa. 

Ale mam pytanie czy u was też wygląda to tak że piec dogrzewa bufor od góry w całości do 60°-62° a dopiero wtedy na piecu temperatura rośnie i dogrzewa cały bufor wyżej do załóżmy 70°, mimo tego że na piecu jest ustawione od początku więcej? 

Bez różnicy czy ustawie 65, 75 czy 80°.

Czy może to być wina zaworu ATV? Tu jest zawór na 55°. 

Dodaje screen z wykresu pieca. Tam widać o co mi dokładnie chodzi. 

Pozdrawiam 

Screenshot_20260118_210406.jpg

Edytowane przez MrSikorsky
Opublikowano

jak wstawiasz wykresy to zaznacz tylko te co sa istotne a odznacz te co są nieistotne, zbyt duzo wykresów na jednym obrazie jest nieczytelna.

Jest prawidłowo

poniżej masz przykład 

image.thumb.png.5441ed4d5a5af721176c9729ecb74e5a.png

Temperatura zadana na kotle 80st. i przy buforze jest nieistotna, priorytetem jest bufor

Opublikowano

@MrSikorsky to normalne .

Od tego jest właśnie ATV  by chronić kocioł przed zbyt niską temperaturą powrotu  i kotła ,on reguluje przepływ przez bufor , dlatego też temperatura jego otwarcia jest ważna .

moc pompki musi zapewnić przepływ na tyle by nadążała odbierać ciepło z kotła z malutkim naddatkiem resztę z koryguje ATV .

Jak ustawisz na pompce za mały przepływ temperatura zadana kotła zostanie osiągnięta i palnik zejdzie z mocą albo się wygasi , a co by się stało przy kotle bez modulacji?

Tak że jak ci się zdaje że temperatura kotła podczas pracy jest za niska to pozostaje ci zmienić wkładkę .

Poza tym nie ma to większego znaczenia że bufor ładuje się  jak piszesz , a nie od razu zadaną , ważne że się załaduje .

Opublikowano

Poniekąd rozumiem. 

Ale czy nie trwało by krócej nabijanie bufora jeśli od początku byłby ładowany temperaturą powiedzmy 75°? 

Rozumiem jak działa i po co jest ochrona powrotu z zasady. 

U mnie utrzymuje się w przedziale 55-62° podczas pracy. Tylko nurtuje mnie to, że piec działa na 100%, dostaje powrót o w/w temperaturze i nie potrafi tej wody zagrzać do tych powiedzmy 75°? 

Nawet na najmniejszym biegu pompy temperatura nie była wyższa nic 65°. Ale wtedy bufor dłużej się ładował.

A co do zmiany wkładki, to wtedy nie byłoby tak że jeszcze więcej wody cieplej byłoby zabierane na podgrzanie powrotu i wszystko trwało by jeszcze dłużej? 

Opublikowano
1 godzinę temu, MrSikorsky napisał(a):

Tylko nurtuje mnie to, że piec działa na 100%, dostaje powrót o w/w temperaturze i nie potrafi tej wody zagrzać do tych powiedzmy 75°

Kup trzy razy większy kocioł, tak ze 40kW to będzie Ci ładował do 75st.

To że 90% pójdzie w komin i spalisz 10t pelletu zamiast np. 3 to nie istotne, ważne że będzie 75st.

Opublikowano

Jaki polecasz kocioł 40 kW? Masz jakiegoś dostawce pelletu który na raz dowiezie 10t? Cena nie gra roli. 

Chyba nie o to chodzi na forum ale mogę się mylić. 

Opublikowano

Nie wiem co ci to przeszkadza i po co upierasz się na temperaturę zasilania 75 st .

Masz kocioł 15 kw więc ładuje jak mu na to fizyka pozwala , nawet jak byś wkładkę 70 st założył to nie sądzę żeby było szybciej po prostu częściej by ATV obieg bufora przymykał , finalnie może by więcej w komin poszło , bo im większa temperatura kotła tym większa spalin przy tej samej mocy palnika .

Opublikowano

Moja wypowiedź była sarkazmem.

Kotła 40kW nie polecę, ale dostawcę z 10t pelletu już mogę 🙂

wracając do tematu. Masz zawór atv który pilnuje powrotu. Jeśli temperatura kotla wzrośnie odpowiednio wysoko ale nie na tyle na ile byś sobie życzył tylko na tyle aby atv sie otworzył i schłodził tą wodę do temp. zaworu atv,  więc kocioł na dole ma tą niższa temperaturę która ogrzewa do temp. otwarcia zaworu atv i tak w kółko.  Jeśli temperatura na dole bufora odpowiednio wzrośnie to i temperatura kotla wzrośnie.  Średnio jest to temp. Atv +10°C . Jak temperatura dołu bufora odpowiednio wzrośnie to kocioł osiąga tą temperaturę plus 10÷12°C

Zobacz jak to wygląda na moim wykresie. Zawór atv55°C. Żebym sie sfajdał po trzykroć , nie wiem jaką moc kotla ustawiał,  jakieś gusła odprawiał i diabli wiedzą co jeszcze to dopóki temperatura dołu bufora nie wzrośnie odpowiednio to kocioł trzyma temperaturę ok 62÷63°C

Zadana kotla to 80°C, przy mniejszej dobijał zanim naładował bufor i sie wyłączał, a to już nie było ekonomicznie i pożądane. 

Opublikowano

Czyli chyba jednak nie rozumiem zasady działania tego zaworu. 

Spróbuję wytłumaczyć to tak jak to widzę. 

Załóżmy, że kocioł grzeje do 75° i zasila tym bufor. Bufor jest zimny więc na dole mamy 30° które by wracało do kotła, ale zawór domieszuje gorącej wody z zasilania aby otrzymać te zadane 55° na powrocie. Bufor się ładuje warstwowo tym 75° aż do dołu i wtedy koniec cyklu. 

Nie rozumiem dlaczego zawór w tej konfiguracji miałby ograniczać temperaturę kotła. Chyba, że źle to rozumiem. 

Opublikowano (edytowane)

Rozumujesz od d... strony.

Zawór atv nie domieszuje gorącej wody aby ogrzać wodę z dołu bufora. 

Zawór atv domieszuje zimnej wody z dołu bufora do gorącej z kotla aby ta z kotla została schłodzona do zadanej temperatury zaworu atv. Coś na zasadzie chłodzenia silnika. Zanim silnik sie nagrzeje termostat jest zamknięty i woda krąży w małym obiegu, identycznie jak Zawór atv(obieg kotła). Dopiero jak silnik osiągnie odpowiednią temperaturę to termostat powoli sie otwiera i puszcza wodę na chłodnice czyli przy kotle Twój bufor.

Jeżeli woda powracająca z chłodnicy(bufora) zostanie zbyt schłodzona i schlodzi silnik (kociol)to termostat sie zamyka i znów woda krąży tylko w samym silniku(kotle). To tak w uproszczeniu.

Dlatego silnik(kocioł) nagrzewa sie tylko do takiej temperatury na ile pozwala termostat(zawór atv).

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano
35 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

🙂Zobacz jak to wygląda na moim wykresie. Zawór atv55°C. Żebym sie sfajdał po trzykroć , nie wiem jaką moc kotla ustawiał,  jakieś gusła odprawiał i diabli wiedzą co jeszcze to dopóki temperatura dołu bufora nie wzrośnie odpowiednio to kocioł trzyma temperaturę ok 62÷63°C

Zadana kotla to 80°C, przy mniejszej dobijał zanim naładował bufor i sie wyłączał, a to już nie było ekonomicznie i pożądane. 

Teraz dopiero zauważyłem twoja dodana odpowiedź. 

Widzę i właśnie u mnie jest identycznie. Tylko nie potrafię sobie tego logicznie wytłumaczyć, że piec pracując na 100% nie potrafi wtedy tej wody podgrzać o te 15°. 

A czy rozumowanie działania atv jest po mojemu czy twojemu (prawidłowo) to nie powinno tu nic zmieniać bo chodzi tu o temperaturę tej wody na powrocie której piec nie jest w stanie podgrzać. 

Głównie chodzi mi o to że teraz piec powiedzmy grzeje 3 godziny do 62° i potem jeszcze 45 minut do tych 75°. 

Nie byłoby lepiej/szybciej jakby od razu ładował 75°? 

Opublikowano
39 minut temu, MrSikorsky napisał(a):

Byłoby lepiej. 

41 minut temu, MrSikorsky napisał(a):

Głównie chodzi mi o to że teraz piec powiedzmy grzeje 3 godziny do 62° i potem jeszcze 45 minut do tych 75°. 

Zamontuj na powrocie  z bufora przepływowy ogrzewacz wody, taki z 6-10kW to będziesz miał te 75° prawie od razu

Opublikowano
40 minut temu, MrSikorsky napisał(a):

Ale nie będzie 😐

Opublikowano (edytowane)

Nie nagrzeje. Zamiast 62-63 to będzie miał 66-67 , co najmniej dłużej o 1h będzie grzało bufor i często wcześniej wygasi sie kocioł niż naładuje bufor, no i więcej w komin pójdzie.

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

@MrSikorsky żeby nie było że tylko u ciebie i @Gonzo19 to ja też tak mam .

Opublikowano

Okay to jeśli to wszystko działa poprawnie to czy 5 godzin działania kotła przy jednoczesnym grzaniu domu to nie za długo żeby nabić bufor? Temperatura na grzejniki to 42°. 

Mam teraz orurowanie do bufora 1 cal. Czy zmiana na 1 i 1/2 cala dała by jakąś korzyść jeśli chodzi o czas ładowania bufora? 

Opublikowano

Zmiana nic nie da.

Bufor grzejesz do 70°C? Chodzi o dół. 

Opublikowano

Jeśli chodzi o ten czas 5 godzin to był ładowany do 67° na dole co dawało prawie 70 na górze. 

To samo przy odbiorze w nocy na 32° trwa około 4 godzin. 

Opublikowano

Chyba problem jest magiczne słowo "bufor" . Bo dziś każdy nowy nabity klient chce mieć nagrzany bufor i żeby trzymał 2 dni. Natomiast w realu trzeba palić cały czas bo jednak fizyka nie zadziałała. Może w takich przypadkach skupić się na tym co się ma czyli instalacji grzejnikowej i kotle a bufor niech przejmie tylko nadwyżkę energii ,zamiast usilnego grzania żeby bufor był nagrzany do 80 stopni . Większa temp na kotle to większa strata kominowa itp.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
8 godzin temu, tsa78 napisał(a):

bo jednak fizyka nie zadziałała

Och nie, fizyka zadziałała znakomicie, tak jak miała zadziałać. Problemem jest błędne założenie teoretyczne a później usilne dążenie do tej błędnej teorii w realu. 😃😃😃😃

A tak poza tym 😉 zgadzam sie z Tobą w 100%.

Kolego @MrSikorsky z Twojego opisu wynika, że cała instalacja dziala dokładnie tak jak ja zbudowałeś i ustawiłeś. 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1