Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

potrzebuję pomocy w dobiorze pieca na pelet do domu ok 130m2 z pietrem bez skosów.
Na chwilę obecną instalację CO mam wykonaną jako połączenie pieca węglowego i awaryjnie pieca gazowego, którego używam sporadycznie.
Instalacja 50/50 podłogówka na mieszaczu kantherm + grzejniki.
Piec węglowy Camino 15kW połączony na krótkim obiegu z bojlerem CWU, układ otwarty i poprzez wymiennik płytowy wpięty w instalację zamkniętą z piecem gazowym grzejnikami i podłogówką. Palę z temp. w granicach 45C-50C od góry, węgiel orzech, kostka, drewno, zazwyczaj mniejszym wsadem.

Chcę zmienić kocioł węglowy na piec na pellet.

Myślę o kotle 10kW.

Rozważam kilka kotłów. Oto one:

Camino 4 Slim 10kW
Kostrzewa mini bio ne 10 kw
Technix PELL LUX 10kW - bądź któryś z kotłów SEKOM (np. PellPal)
cos innego ?

Co możecie powiedzieć o tych kotłach, jakie są za i przeciw, jakie macie doświadczenia ?
Czy mam coś jeszcze dopowiedzieć ? O czymś dodatkowym pomyśleć ?

Najbliżej mi do kotła Camino, gdyż powiedzmy, że znam tą konstrukcję. Wiem, że to kocioł niezniszczalny, któremu niestraszne są niskie temperatury.
Wiem jak go się czyści i że trochę to czasu zajmuje poprzez użebrowanie...
Czy dołożenie półek z szamotu i blach zawirowywaczy poprawia działanie pieca ?
Z różnych opinii w internecie opinie są podzielone, jedni zachwalają pracę, inni mówią, że przestarzała konstrukcja.

Proszę o wypowiedź Forumowiczów z takimi piecami...

Czy awaryjnie metodą "zrób to sam" można w piecach innych niż Camino spalać kawałki drewna, same bądź razem z peletem ?
Widziałem chyba coś takiego na zdjęciach w internecie.

Czy do obecnej opisanej instalacji będę musiał dokupić jakąś automatykę ? zawory trójdrogowe itp, czy będzie to zbędnę ?
Na ten moment nic takiego nie mam i całość pomp startuje w zależności od temperatury.

Dodatkowo domyślam się, że będę musiał dołożyć wkład kominowy, czy będzie to wkład ocieplony czy wystarczy zwykły ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Po sposobie pytania ty już wybrałeś kocioł. Spalanie drewna w kotle pelletowym średni pomysł. Ale jak już tak chcesz to kup kocioł dedykowany do 2 rodzajów paliw.

Automatykę musisz dokupić bo w kotłach na pellet zalecana temp na kotle to 60-70 stopni. A sam jak piszesz na dom puszczasz o wiele niższą temp. Im niższa a wystarczająca temp pójdzie na dom tym mniej spalisz. Niby oczywiste się wydaje a .. 🙂 

Ważny jest  dobrze wykonany powrót do kotła. Stabilny powrót to niższe spalanie. 

Wkład kominowy wskazany. Choć tutaj wiele zależy od instalacji. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.02.2025 o 11:06, jacek5m napisał(a):

Piec węglowy Camino 15kW połączony na krótkim obiegu z bojlerem CWU, układ otwarty i poprzez wymiennik płytowy wpięty w instalację zamkniętą z piecem gazowym grzejnikami i podłogówką. Palę z temp. w granicach 45C-50C od góry, węgiel orzech, kostka, drewno, zazwyczaj mniejszym wsadem.

Zamontuj sobie w tym kotle palnik peletowy KIPI który później możesz wykorzystać w innym kotle 5klasy dokupując tylko sam kocioł a palnik tylko przełożysz. To prawie tak jak byś sobie kupił Camino 4 Slim 10kW i zapomnisz o paleniu drzewem.

Edytowane przez forekzaw
Opublikowano

Dziękuję za pierwszą odpowiedź.

Nie zamierzam spalać drewna w kotle peletowym, widziałem po prostu takie praktyki w internecie. Nie chcę kupować pieca na dwa różne rodzaje opału...

Mając na myśli ograniczenie temp to chcę powiedzieć, że przy 15kW Camino grzeję delikatnie. Przy przejściu na 10kW i paleniu automatycznym najprawdopodobniej parametry będą nieco inne.

Widzę z opisu, że także montujesz piec peletowy i bufor. Czy możesz napisać co wybrałeś ?

Pieca nie wybrałem, znajomi polecają mi SAS, ale mają dużo większy kocioł i starszej produkcji, a opinie same pozytywne.

Dlatego też nie jestem na nic jeszcze zdecydowany. Rozważam różne mozliwości, tych producentów, do których po weekendzie dorzuciłem jeszcze LUMO.

Nie ukrywam aspekt ceny pieca i serwisu w poblizu także jest dla mnie ważny.

Z góry dziękuję za dalsze komentarze.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli to do mnie pyt, to wybrałem Ogniwo Pello. Czemu? bo mam do czynienia z tymi kotłami. Sterownik te kotły mają bardzo przyjazne dla użytkownika. Bufor dokładam bo widzę jak pracuje instalacja z buforem i ile lepiej to działa. Moja subiektywna opinia.

Co do serwisu? to tak naprawdę tyle serwis wart ile obsługujący go ludzie mają pojęcie i dobrą wole w pomocy, naprawie. Więc różnie to bywa.

Kotły na pellet to proste urządzenia i bardziej należy się skupić na poprawnym montażu samego kotła. Moc dobrą wybrałeś, i jak masz możliwość finansową jak i miejsce pomyśl o jakimś buforze wielkości 300-500l. I on nie będzie służyć jako magazyn energii. Choć w okresach przejściowych też w tej roli się sprawdzi. Zadanie tak małego baniaka będzie podnieść sprawność w okresie przejściowym samego spalania opału. W skrócie nie ważne jak kocioł będzie dawał sobie rady z modulacją. Będzie zawsze grzać na pełnej mocy. Czyli jeden problem mniej. To pomocne także przy starych kominach. Brak potrzeby zakładania wkładu kominowego. Bo kocioł grzeje kilka godz i zazwyczaj temperatura idąca do komina to 120-150 a u nie których nawet więcej. 

Zwłaszcza że masz 50% podłogówkę a 50 grzejniki. Bufor albo sprzęgło.. 

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano (edytowane)

Czy awaryjnie metodą "zrób to sam" można w piecach innych niż Camino spalać kawałki drewna, same bądź razem z peletem ?
Widziałem chyba coś takiego na zdjęciach w internecie.

Wszystko zależy od pomysłowości a jak przysłowie mówi Polak potrafi to pewnie się da Tylko po co ?Z autopsji wiem że po kilku tygodniach pracy na pellecie nie jeden zapomina o tym że ma kocioł i wyskakuje alarm typu nieudana próba rozpalenia bo ktoś zapomniał dosypać paliwa.

Czy do obecnej opisanej instalacji będę musiał dokupić jakąś automatykę ? zawory trójdrogowe itp, czy będzie to zbędnę ?
Na ten moment nic takiego nie mam i całość pomp startuje w zależności od temperatury.

potrzebujesz tylko ustawić temperaturę kotła a resztę sterownik zrobi sam ewentualnie dokupujesz czujnik temperatury zewnętrznej i on będzie ustalał temperatury kotła w zależności od temperatury na zewnątrz

Edytowane przez forekzaw
Opublikowano

Dziękuję za cenne uwagi. Faktycznie z serwisem to różnie bywa, a właśnie uświadomiłeś mi, że będę szukał pieca, który ma powiedzmy "otwarte" funkcje sterownika.

Wiem, że są piece, dla których modyfikacja parametrów możliwa jest tylko z poziomu serwisanta 😞 więc takie z góry odpadną.

Wolę mieć pełną świadomość i możliwość sterowania parametrami. Tak abym mógł dostosować piec do własnych warunków. Dobrze, jakby sterowanie także było przejrzyste... bez kodów sterowania producenta.

Miejsce na bufor teoretycznie bym znalazł, dziękuję, wezmę to pod uwagę. Rozumiem, że będzie on jednak działał jako magazyn energii... Nagrzejee budor, który potem sukcesywnie będzie rozprowadzał ciepło po instalacji w domu....

Szukam możliwie prostego pieca z opcją zdalnej obsługi, bez wodotrysków

Opublikowano
39 minut temu, jacek5m napisał(a):

Dziękuję za cenne uwagi. Faktycznie z serwisem to różnie bywa, a właśnie uświadomiłeś mi, że będę szukał pieca, który ma powiedzmy "otwarte" funkcje sterownika.

Wiem, że są piece, dla których modyfikacja parametrów możliwa jest tylko z poziomu serwisanta 😞 więc takie z góry odpadną.

nie ma takich sterowników każdy sterownik posiada tryb serwisowy - ustawienia serwisowe do których dostęp ma serwisant i tam są ustawione parametry pracy kotła palnika,mieszaczy , CWU inne rzeczy a podstawowe funkcje są w ustawieniach dla użytkownika. A znając życie w internecie można znaleźć wszystko łącznie z kodami dostępu do trybów serwisowych gdzie mało kto wie co tam trzeba zmienić żeby było okej.

Godzinę temu, jacek5m napisał(a):

Szukam możliwie prostego pieca z opcją zdalnej obsługi, bez wodotrysków

tak jak wcześniej pisałem montujesz w swoim Camino palnik peletowy na przykład kipi i masz kocioł peletowy Camino o którym rozważałeś. A jak ten ci klęknie to kupujesz korpus innego kotła piątej klasy do którego wstawiasz ten palnik

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, forekzaw napisał(a):

nie ma takich sterowników każdy sterownik posiada tryb serwisowy - ustawienia serwisowe do których dostęp ma serwisant i tam są ustawione parametry pracy kotła palnika,mieszaczy , CWU inne rzeczy a podstawowe funkcje są w ustawieniach dla użytkownika. A znając życie w internecie można znaleźć wszystko łącznie z kodami dostępu do trybów serwisowych gdzie mało kto wie co tam trzeba zmienić żeby było okej.

tak jak wcześniej pisałem montujesz w swoim Camino palnik peletowy na przykład kipi i masz kocioł peletowy Camino o którym rozważałeś. A jak ten ci klęknie to kupujesz korpus innego kotła piątej klasy do którego wstawiasz ten palnik

Tak, tak , też tak chciałem zrobić, ale niestety taka opcja była dostępna kilka lat temu. Dotarłem do osób, które tak zrobiły.

Teraz producent camino - dozamet nie daje certyfikatu 5 klasy za sam zakup palnika, to nie wystarczy 

Mimo, że wszystko pozostałe tzn obudowa, zawirowywacze, połki itp mógłbym dokupić, bądź zrobić to dokumentu dla CEEB nie dostanę 😕

Zakup zestawu za 11k nie jest moim zdaniem opłacalny.

Stąd rozważania o nowym prostym piecu, który moglbym wstawić w miejsce obecnego.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, forekzaw napisał(a):

A skąd masz takie ceny i za jaki zestaw - co jest w zestawie?

stąd:

https://kotlycamino.pl/p/41/7739/zestaw-adaptacyjny-kotla-camino-typu-slim-na-pellet-spelniajacy-ecodesign-i-5-klase-o-mocy-10-kw-ecomax-361-5-klasa-i-ecodesign-adaptacje-na-pellet.html

Takie też info mailowe dostałem od producenta. Dają certyfikat 5 klasy tylko przy zakupie takiego zestawu.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Zestaw PALNIK OBROTOWY Z REGULATOREM z ekranem dotykowym 920 TOUCH :

10 kW 4974,80 netto
16 kW 5156,10 netto

Zestaw składa się z: palnika obrotowego, kątowej redukcji zdawczej palnika, rury spiro, zewnętrznego podajnika pelletu

ZASOBNIKI NA PELLET 330 l   951,22 netto

Ceny z końca 2024 roku

image.png.135a20ea1686f5d58abff332248c39bf.png

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, forekzaw napisał(a):

Zestaw PALNIK OBROTOWY Z REGULATOREM z ekranem dotykowym 920 TOUCH :

10 kW 4974,80 netto
16 kW 5156,10 netto

Zestaw składa się z: palnika obrotowego, kątowej redukcji zdawczej palnika, rury spiro, zewnętrznego podajnika pelletu

Dziękuję, ale kupując ten zestaw nie dostanę dokumentu 5 klasy 😞

Dla urzędnika nadal będę miał stary piec, który nie spełnia norm i kwalifikuje się do wymiany / wyłączenia...

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

czy twojemu kociołkowi oprócz palnika czegoś brakuje nie ma obudowy drzwiczek bo nie rozumiem sterownik który jest w tym zestawie jest ubogi brak mu mieszaczy sterowania i tam czegoś jeszcze w porównaniu ze sterownikiem który ci podałem w moim zestawie chcesz zawirowywacze to dokopujesz zawirowywacze chcesz ceramikę to dokupujesz ceramikę chcesz drzwiczki to kupujesz drzwiczki pod palnik jeżeli nie masz możliwości wycięcia otworu pod palnik według załączonej dokumentacji do palnika i to wszystko.

Chodzi o to że przy tym rozwiązaniu Nie musisz nic przerabiać z instalacją tylko jedziesz aż zarżniesz kocioł Chociaż znam kilka takich kotłów z palnikami kipi czy to camino czy viadrus które chodzą do tej pory bez modernizacji instalacji i ludzie się nie przejmują Ważne że z komina nie dymi No chyba że będziesz miał pellet zrobiony z czegoś co będzie dymić i śmierdzieć po okolicy

Edytowane przez forekzaw
Opublikowano (edytowane)

A ile lat ma obecny kocioł? Pytam bo głupio by było kupować palnik do kotła który jest w schyłkowej fazie życia.. 

Druga sprawa to ten sterownik i bufor. Już teraz masz trochę skomplikowany układ otwarto-zamkniety, dokładanie tam bufora raczej sprawy nie uprości (sterowanie). Mocno przemysl po co to i jaki konkretnie problem rozwiązuje (bo może żadnego, a tylko koszty podnosi). Nie wiem jak tam ceny takiej przeróbki wychodzą ale ceny niektórych elementów hydraulicznych, zwłaszcza dla większych średnic, trochę przerażają, więc lepiej unikać niepotrzebnych komplikatorów.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Obecny kocioł ma cos okolo 15 lat, ale patrząc w jaki jest stanie wydaje mi sie ze spokojnie moglby dalej dzialac.

Czy instalacja jest skomplikowana... to nie wiem...

Układ otwarty z bojlerem i pompą,  przez wymiennik połączony z układem zamkniętym pompą na grzejniki i pompą z mieszaczem na podlogowe.

Chcialbym kocioł na pelet z automatyką. Bardziej eko i bez obslugi

Opublikowano
32 minuty temu, jacek5m napisał(a):

Chcialbym kocioł na pelet z automatyką.

to wiąże się z przeróbką instalacji - czy jesteś na to przygotowany?

34 minuty temu, jacek5m napisał(a):

Bardziej eko i bez obslugi

co rozumieć pod pojęciem bez obsługi?

Opublikowano (edytowane)

Nowy kocioł Ferroli biopellet 12kw stoi na Allegro za 8200pln, więc kupowanie samego palnika za prawie tyle samo niekoniecznie ma sens. Nie wiem co jest nie tak z tym Ferrolim że kosztuje mniej niż najtańsze polskie konstrukcje, być może tylko dlatego że nie znalazl się na jakiejś urzędowej liście dotacji

..Aż z ciekawości zajrzałem w instrukcje tego ferrola. Wygląda na prosty. Instrukcja instalacji też. Podoba mi sie że nic nie ma o buforach, ochronach powrotu, mieszaczach pompkach i innych klamotach. Wpinasz w CO i już, producent nie grozi że cofnie Ci gwarancję jak jakiś parametr będzie nie taki jak w książce serwisowej. 

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

No bo z ferroli były problemy, ciągle wyskakujące błędy i nikt nie chce tego serwisować. 

Opublikowano

Ośmielę się zauważyć że nie ma chyba kotła przy którym nikt nie miał problemów, a wątek poświęcony najlepszemu sterownikowi skzp i problemom z jego ustawieniem jest najdłuższy na forum. Osobiście jestem zwolennikiem  ubogiego (tzn przejrzystego) sterowania więc może widzę zalety tam gdzie Wy wady 🙂

ale nie wciskam czegos czego nie znam, na pierwszy rzut oka kocioł zrobil na mnie dobre wrażenie. 

Opublikowano
30 minut temu, nightwatch napisał(a):

Nie wiem co jest nie tak z tym Ferrolim że kosztuje mniej niż najtańsze polskie konstrukcje, być może tylko dlatego że nie znalazl się na jakiejś urzędowej liście dotacji

to jest coś w rodzaju kotła gazowego jednofunkcyjnego tylko że na pellet i to A1 no i trzeba co jakiś czas czyścić

Opublikowano

99% kotłów dostępnych w Polsce jest na pellet A1. Bo tak najłatwiej i najtaniej skonstruować palnik.

Niestety później człowiek jest uwiązany do pelletów za chore pieniądze.

Opublikowano
18 minut temu, nightwatch napisał(a):

Ośmielę się zauważyć że nie ma chyba kotła przy którym nikt nie miał problemów, a wątek poświęcony najlepszemu sterownikowi skzp i problemom z jego ustawieniem jest najdłuższy na forum. Osobiście jestem zwolennikiem  ubogiego (tzn przejrzystego) sterowania więc może widzę zalety tam gdzie Wy wady 🙂

ale nie wciskam czegos czego nie znam, na pierwszy rzut oka kocioł zrobil na mnie dobre wrażenie. 

Nie myl problemów ustawień skzp z błędami co wyskakują samoczynnie w Ferrolim. 

O Ferrolim już było wałkowane.