Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie drugi temat po za kominem... 🙂

Mam studnię kręgową przy samym domu. Chcę do niej wrzucić pompę i rozdzielić instalację na 2 wyjścia rurkami PEX (woda tylko do podlewania, deszczówka). 

Wyjście 1: będzie przy samej studni po prostu kranik na wąż 1". 

Wyjście 2: będzie w ziemi poprowadzone do dużego zbiornika na wodę deszczową. 

Finalnie chodzi o to aby latem pompa podawała wodę na podlewanie ogrodu (wyjście 1) a zimą wypompowała nadmiar wody do innego zbiornika (wyjście 2). Przy studni zamierzam zamontować przełącznik krzywkowy 1-0-2 aby dać zasilanie dla pompy w zależności od potrzeby czyli 1 zwykłe podlewanie (kranik przy studni), przełącznik 2 włącza sterownik który podaje zasilanie gdy poziom wody w studni jest za wysoki - wtedy przez wyjście 2 całość jest wypompowywana do zbiornika X. 

Sterownik już mam z czujnikiem poziomu wody więc OK. Głównie skupiam się teraz na samej instalacji w studni, niżej schemat, co myślicie? Jakieś sugestie? Zawór zwrotny chcę dać przy samym kraniku aby jednak zimą woda z rurek PEX wróciła do studni.

instalacja.png.7ae92bae51ba6ab44d74ffac20be6d5b.png

Opublikowano

Elektrycznie nie wiem po co ci ten przelacznik do pompy. Wystarczy zwykly start/stop a pompa niech ma plywak aby nie pracowala na sucho. Chyba ze to potrzebne do automatu zabezpieczajacego przed przepelnieniem (nie wiem dlaczego studnia mialaby sie przepelnic?)

Hydraulicznie to trzeba zamykac wylot do tego zbiornika bo inaczej calosc wypompujesz a z kranika nic nie poleci. Jesli nie chcesz schodzic do rurek to mozna teoretycznie zrobic to na elektrozaworze.

Jak nie bedzie zaworu zwrotnego to po otwarciu kranika i tego odciecia pod ziemia woda sama splynie przez pompe do studni.

Opublikowano

Tak pływak będzie OK. Co do przepełnienia studni to oczywiście nie chodzi tylko o nią, po prostu jeżeli jest w niej bardzo dużo wody to przechodzi mi ona do piwnicy w domu mimo zaizolowania fundamentu. Dom od studni mniej niż 2m., stare budownictwo.

No tak na schemat muszę nanieść jeszcze zaworki zamykające.