Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Klimosz Ling Duo 25 Kw - Ustawienia, Problemy, Porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam piec Ling Duo 25 kw od paru dni. Po ustawieniach przez serwisanta dla eko-groszku

podawanie 13 s

przest贸j 25 s

dmuchawa 32%

podtrzymanie 30 min

z popielnika po dobie mo偶na by艂o wyj膮膰 wiadro skoksowanego w臋gla, za to popio艂u by艂y 艣ladowe ilo艣ci.

Po prze艣ledzeniu kilkunastu forum doszed艂em do wniosku, 偶e powodem powstawania koksu by艂a zbyt ma艂a temperatura spalania w臋gla. Zwi臋kszy艂em dmuchaw臋 do 50% p艂omie艅 zrobi艂 si臋 jasno 偶贸艂ty czyli wy偶sza temperatura spalania. Zmniejszy艂em te偶 czas podawania do 10 s - z uwagi na to, 偶e kopczyk r贸s艂 za du偶y. Po paru dniach od przestawienia. W popielniku mn贸stwo popio艂u i niewiele spiek贸w /偶u偶lowych/ jednak po ruszeniu pogrzebaczem rozpadaj膮 si臋 na mniejsze kawa艂ki.

Co si艂ownika do zaworu 4D to moje spostrze偶enia s膮 takie:

- otwiera si臋 na CO - gdy temperatura CO nie osi膮gn臋艂a za艂o偶onej temperatury ale tylko wtedy gdy temperatura kot艂a na powrocie jest wy偶sza ni偶 za艂o偶ona w sterowniku jako zabezpieczenie kot艂a, przy ka偶dym spadku temperatury powrotu paza ustawion膮 granic臋 zaw贸r zacznie sie zamyka膰 aby zmniejszy膰 ilo艣膰 wody w obiegu pieca.

- zamyka si臋 gdy temperatura CO osi膮gnie temperatur臋 ustawion膮 (r臋cznie czy te偶 z pogod贸wki) a piec przechodzi w stan podtrzymania.

- zamyka si臋 gdy temperatura powrotu obni偶a si臋 poza temperatur臋 graniczn膮.

Przy rozgrzewaniu CO si艂ownik co chwila zamyka to otwiera zaw贸r 4D aby spe艂ni膰 parametry o kt贸rych pisa艂em wy偶ej. Wed艂ug mnie si艂ownik na zaw贸r 4D jest jak najbardziej polecany. Zabezpiecza optymalnie piec przed korozj膮 (u mnie ustawiona temperatura powroty to 45 stopni).

Przy temperaturze zewn臋trznej -20C bez problem贸w grzeje zasobnik 200l CWU i CO wg krzywej 5 (20C) w domu 21-22C. Dom 150 m2.

Jedyny problem jaki mam to cz臋ste zrywanie zawleczki, 艣limak bez eko-groszku chodzi bez problem贸w, nie ma pisk贸w. Po zerwaniu zawleczki gdy wyjmuj臋 艣limaka nie ma w nim 偶adnych cia艂 obcych poza groszkiem i niewielk膮 ilo艣ci膮 mia艂u. S膮dz臋, 偶e zrywanie nast臋puje w momencie pobierania wi臋kszego kawa艂ka z zasobnika kt贸ry nie wchodzi ca艂y w 艣limak z powodu "t艂oku innych groszk贸w" a zawleczka nie wytrzymuje jego rozkruszenia.

Czekam na jakie艣 sugestie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Gepard.Pale w ling duo 25 od jesieni Na pocz膮tku by艂o du偶o problemu z zawleczk膮 horror-,wci膮gu tygodnia wymieni艂em kilkadziesi膮t, 艣limak te偶 piszcza艂 , instalator twierdzi艂 i偶 si臋 dociera 艣limak- co mnie nie przekona艂.Wi臋c poleci艂 w艂o偶y膰 mocniejsz膮 艣rub臋.tj 6 imbusow膮. Piec pracuje ju偶 3-miesi膮ce bezawaryjnie.Co do pisk贸w,zada艂em to pytanie na forum, nikt jeszcze -rzeczowo nie odpowiedzia艂 o przyczynach wyst臋powania.Nastawy s膮 indywidualne ale chyba dmuchaw臋 ma pan zbyt du偶o ustawion膮.Ja mam 30%.przy podobnych parametrach.Pzdrowienia

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj zastosowa艂em jako zawleczk臋 艣rub臋 fi 5 kasy 8.8 jak dot膮d 艣miga. Przy ustawieniu dmuchu na 30% wybieram z popielnika koks i co najwy偶ej mog臋 przed domem otworzy膰 karm i opycha膰 go s膮siadom do zwyk艂ych piec贸w. Wieczorem zmniejszy艂em z 50% do 48% aby zobaczy膰 czy zmniejszy si臋 ilo艣膰 tworzonego 偶u偶lu. Tworzy si臋 on na wierzchu i w niczym nie blokuje po prostu robi wypad do popielnika. Wydaje mi si臋 ze kopiowanie nastaw jest b艂臋dem, wg mnie nale偶y uzyska膰 z groszku popi贸艂 z dodatkiem ewentualnie troch臋 偶u偶la w 偶adnym wypadku koksu/ spiek贸w. Przy nastawie przez serwisanta po otwarciu drzwiczek wali艂 dym na kot艂ownie a przy skorygowanych przeze mnie co najwy偶ej bucha 偶ar. Za ma艂o do艣wiadczenia mam z tym piecem ale kto艣 na tym forum powiedzia艂 jasno 偶ar w piecu to 1000-1200 stopni. I do tego d膮偶臋. Po ustawieniach serwisanta 13/25/32 po dobie mia艂em wiadro spiek贸w, 偶eby to by艂o lato to wzi膮艂bym je na grilla a tak?

Ale jak to bywa w rzeczywisto艣ci zapewne masz inne paliwo jednak sensem jest osi膮gni臋cie maksa czyli popio艂u bo o inne parametry dba elektronika, oj sorry jeszcze musimy zadba膰 odpowiedni kopczyk ale to rzecz normalna a do niego da膰 tyle paliwa aby dosta膰 popi贸艂 a nie spiek czyli koks dla s膮siada. Pozdrawiam

Opublikowano

Koks czyli kocio艂 nie zd膮偶y spali膰w臋gla jak ju偶 spadnie do popielnika. Ja na twoim miejscu popracowa艂 bym z czasami. tzn ustawi艂 podawanie 6 sek przerwa np 24 sek. i post贸j oko艂o 30 minut. Powietrza na wyczucie p艂omie艅ma si臋pali膰 intensywnie ale nie jak w palniku acetylenowym. Og贸lna zasada na moje oko to ustawienie 1 do 3 lub 1 do 4. Gdzie 1 to podawanie a 3 to przerwa

Opublikowano
[...]Po ustawieniach serwisanta 13/25/32 po dobie mia艂em wiadro spiek贸w, 偶eby to by艂o lato to wzi膮艂bym je na grilla a tak?

Twoje podanie w臋gla zosta艂o ustawione na 13-cie sekund? Przez serwisanta?!

Nie mam zielonego poj臋cia na jakiej podstawie, gdy偶 domy艣lnym (bazowym) czasem podawania w臋gla dla Ling Duo 25KW jest 5 sekund!

Ale nie do艣膰 na tym - Klimosz wyra藕nie zaleca NIE RUSZA膯 tego 5-cio sekundowego podania, a moc regulowa膰 jedynie przerw膮 w podawaniu w臋gla...

Ja si臋 wcale nie dziwi臋, 偶e Tw贸j piec nie spala do ko艅ca w臋gla - on nie ma kiedy tego zrobi膰 i za du偶o go dostaje B)

Dla przyk艂adu podaj臋 moje nastawy - 5/30/35, dmuchawa 40%, ca艂kowicie zdj臋ta klapka (testuj臋 obecnie wi臋ksz膮 si艂臋 nadmuchu).

O razu wyja艣ni臋, 偶e 30 sekund postoju mam ustawione "na wyrost" z uwagi na taki a nie inny w臋giel (przy mniejszym czasie postoju nie do ko艅ca si臋 dopala).

Pozdrawiam!

Opublikowano

Witam.

Dzi臋ki za porady i wskaz贸wki. Podkre艣lam ponownie dopiero zaczynam si臋 bawi膰 tym piecem. przestawi臋 na takie ustawienia jak ma "matchaus"

[5/30/35, dmuchawa 40%, ca艂kowicie zdj臋ta klapka]

i zobaczymy jaki b臋dzie efekt.

Czy dobrze rozumiem, 偶e podtrzymanie to 35 min?

Nadmieniam mia艂em wcze艣niej ustawione 8/25/30 i dmuchawa 50% bez przys艂aniania i wydawa艂o mi si臋, 偶e kopczyk zmniejsza艂 si臋 dlatego podkr臋ci艂em do 10/25/30 i dmuchawa 50%. W臋giel spala si臋 ca艂y, powstaje mia艂ki popi贸艂 i 艣ladowe ilo艣ci 偶u偶la.

Jednak poeksperymentuj臋 z ustawieniem 5/30/35, dmuchawa 40%, ca艂kowicie zdj臋ta klapka a co mi tam i zobaczymy co wyjdzie. I czy b臋dzie tak 艂adnie wchodzi艂 na obroty.

Przy moich ustawieniach wczoraj gdy spad艂a temp. zewn. o 2 stopnie C (z -17 na -19) zaj臋艂o mu 14 min na podgrzanie CO (ponad 300 litr贸w wody w obiegu) do odpowiedniej temperatury wg krzywej. Jak to jest u Was, czy to d艂ugo czy nie. Po czym w艂膮czy艂 podtrzymanie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Ja ma m ten kocio艂 ju偶 drugi sezom i jest ok

moje ustawienia to 6/22/25 dmuchawa 28 i przues艂ona 20% - wydaje mi si臋 偶e moc dmuchawy 50% to za du偶o , mo偶e wyst膮pi膰 ryzyko zbyt wysokiej temperatury na 偶eliwnym palenisku co skraca jego 偶ywotno艣膰 , sam mia艂em problem z spiekami i zrywaniem zawleczki ale wina by艂a po stronie ekogroszku - syf kt贸ry kupi艂em w okolicach tarnowa kt贸ry mia艂 by膰 ekogroszkiem z KWK Kazimierz a nawe obok niego nie le偶a艂 B)

Zamiana zawleczki na imbus lub 艣rub臋 o twardo艣ci 8,8 uwa偶am za du偶e ryzyko , w pewnym momencie mo偶e uledz uszkodzeniu przek艂adnia .Sprawdzcie osiowo艣膰 podajnika wzgl臋dem kot艂a bo to w 80% przyczyna zrywania zawleczki .

Opublikowano
Co do pisk贸w,zada艂em to pytanie na forum, nikt jeszcze -rzeczowo nie odpowiedzia艂 o przyczynach wyst臋powania.Nastawy s膮 indywidualne ale chyba dmuchaw臋 ma pan zbyt du偶o ustawion膮.Ja mam 30%.przy podobnych parametrach.Pzdrowienia

Witam,

Wypoziomuj dobrze podajnik i tw贸j problem si臋 sko艅czy! Je艣li nie pomo偶e regulacja stopki to pod艂u偶 pod ni膮 jak膮艣 podk艂adk臋 z gumy lub p艂贸tna (ok. 1 cm) i ponownie wyreguluj stopk臋.

Powodzenia

Opublikowano
Zamiana zawleczki na imbus lub 艣rub臋 o twardo艣ci 8,8 uwa偶am za du偶e ryzyko , w pewnym momencie mo偶e uledz uszkodzeniu przek艂adnia .Sprawdzcie osiowo艣膰 podajnika wzgl臋dem kot艂a bo to w 80% przyczyna zrywania zawleczki .

Witam

Podajnik jest ustawiony osiowo, bez groszku 艣limak obraca si臋 bez problem贸w, 偶adnego zgrzytu czy te偶 pisku. Groszek bez zanieczyszcze艅 [cia艂 obcych] trzymaj膮cy norm臋 wielko艣ci i bez zawarto艣ci mia艂u. Zwyk艂a zawleczka pada艂a 2-3 razy dziennie. Po zmianie na 艣rub臋 8.8 艣miga bezproblemowo. Pracuje cicho bez dziwnych pisk贸w, czasami s艂ycha膰 pojedynczy d藕wi臋k jak 艣limak skrusza groszek. Podejrzewam, 偶e w艂a艣nie w takim momencie nast臋powa艂o naci臋cie zawleczki i po paru razach zerwanie jej. Uwa偶am, 偶e Klimosz nie przy艂o偶y艂 si臋 do wyja艣nienia tej kwestii. Serwisanci sami polecaj膮 艣ruby 8.8.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam.

Dzi臋ki za porady i wskaz贸wki. Podkre艣lam ponownie dopiero zaczynam si臋 bawi膰 tym piecem. przestawi臋 na takie ustawienia jak ma "matchaus"

[5/30/35, dmuchawa 40%, ca艂kowicie zdj臋ta klapka]

i zobaczymy jaki b臋dzie efekt.

Czy dobrze rozumiem, 偶e podtrzymanie to 35 min?

Nadmieniam mia艂em wcze艣niej ustawione 8/25/30 i dmuchawa 50% bez przys艂aniania i wydawa艂o mi si臋, 偶e kopczyk zmniejsza艂 si臋 dlatego podkr臋ci艂em do 10/25/30 i dmuchawa 50%. W臋giel spala si臋 ca艂y, powstaje mia艂ki popi贸艂 i 艣ladowe ilo艣ci 偶u偶la.

Jednak poeksperymentuj臋 z ustawieniem 5/30/35, dmuchawa 40%, ca艂kowicie zdj臋ta klapka a co mi tam i zobaczymy co wyjdzie. I czy b臋dzie tak 艂adnie wchodzi艂 na obroty.

Przy moich ustawieniach wczoraj gdy spad艂a temp. zewn. o 2 stopnie C (z -17 na -19) zaj臋艂o mu 14 min na podgrzanie CO (ponad 300 litr贸w wody w obiegu) do odpowiedniej temperatury wg krzywej. Jak to jest u Was, czy to d艂ugo czy nie. Po czym w艂膮czy艂 podtrzymanie.

Pozdrawiam

Witam,

Co do moich ustawie艅, to zaznaczam wyra藕nie - mam stosunkowo s艂aby w臋giel (kaloryczno艣膰 na poziomie 24kJ), kt贸ry dodatkowo jest wilgotny (musz臋 go podsuszy膰 przed wrzuceniem do zasobnika). BTW - to jest m贸j w臋giel.

Tak偶e 30 sekund postoju 艣limaka w trakcie pracy pieca, mo偶e by膰 w Twoim przypadku zbyt du偶膮 warto艣ci膮.

Klimosz zaleca 5/15 (czas podawania/czas postoju), wiec zobacz najpierw takie nastawy i dopiero p贸藕niej kombinuj (je艣li b臋dzie taka potrzeba).

Je艣li nadal b臋dzie wpada艂 niedopalony w臋giel do popielnika, to zapodaj 20-25 sekund postoju.

Nie znam Twojego w臋gla - je艣li si臋 dobrze pali, to 30 sekund mo偶e powodowa膰 cofanie si臋 偶aru w kolano retorty.

Je艣li ju偶 koniecznie chcesz da膰 na starcie 30 sekund, to sprawdzaj poziom pal膮cego si臋 w臋gla co kilka godzin.

(alarm na rurze podajnika spowoduje wywalenie kupy w臋gla do popielnika - nie chcia艂bym by膰 przyczynkiem do takich "jaj" w okresie sporego zapotrzebowania na ciep艂o :))

Co do ostatniego parametru, to owszem - 35 oznacza czas podtrzymania wyra偶ony w minutach.

W zim臋 raczej bez znaczenia - piec tak d艂ugo nie stoi w podtrzymaniu.

Wspomn臋 jeszcze o pr臋dko艣ci dmuchawy. Klimosz zaleca ustawienie jej na 30-31% mocy. Ja testuj臋 wy偶sze pr臋dko艣ci, ale tylko z powodu (zn贸w do tego wracam) s艂abego w臋gla.

Je艣li chodzi o krzyw膮 grzewcz膮, to zak艂adam, 偶e m贸wisz o pogod贸wce. Ja takowej nie mam. Czujnik贸w temp. w domu r贸wnie偶 - wsz臋dzie na grzejnikach g艂owice termostatyczne.

P.S. 14 minut pracy to w obecne mrozy bardzo przyzwoity wynik. Je艣li m贸j piec akurat nie 艂aduje zbiornika CWU, to jego praca trwa ~10 minut. 艢rednio, gdy偶 czasami jest to 8, a czasami 12 minut.

W trakcie 艂adowania CWU, jego praca wyd艂u偶a si臋 do 15-20 minut. Oczywi艣cie je艣li wywal臋 prawie ca艂膮 wod臋 do wanny, to wtedy powr贸t do zadanych 55 stopni (na CWU) trwa ~godziny czasu.

Priorytet CWU mam ustawiony na 40 minut.

Opublikowano

Witam,

Twoje ustawienia [matchaus], lekko skorygowane, sprawdzaj膮 si臋 [5/30/35 dmuch 32%] popielnik zadowalaj膮cy, popi贸艂 ze 艣ladow膮 ilo艣ci膮 偶u偶la, pomy艣l臋 nad zmniejszeniem dmuchawy. Co prawda wolno wkr臋ca si臋 na obroty i przy du偶ych skokach potrzebuje czasu [musia艂em zla膰 cz臋艣膰 wody i dola膰 nowej, ma艂e korekty CO] jednak przy pracy ci膮g艂ej jest ok. Takie ustawienia na pewno zmniejsz膮 ilo艣膰 zapotrzebowania na groch B) a to cieszy.

Nie podobaj膮 mi si臋 krzywe.

Przy minus 20 krzywa 05 dla 20 stopni by艂a za ciep艂a zmniejszy艂em na 19 stopni [chata 22]

Przy minus 10 krzywa 05 dla 19 stopni by艂a zajefajna [chata 22- 23]

przy minus 1-2 krzywa 05 dla 20 stopni i ciulowo [chata 20]

Patrz膮c na wykresy krzywych 05-10 r贸偶ni膮 si臋 tylko nieznacznie im wi臋kszy numer krzywej to o par臋 procent wi臋cej wzrasta wi臋cej ni偶 poprzednia.

Ponotuj臋 odpowiednie dla domu temperatury CO przy r贸偶nych Tz i wtedy poszukam odpowiedniej krzywej.

:) A niby 偶ycie mia艂o by膰 prostsze.

Pozdrawiam.

• 10 miesi臋cy temu...
Opublikowano
Witam.

Posiadam piec Ling Duo 25 kw od paru dni. Po ustawieniach przez serwisanta dla eko-groszku

podawanie 13 s

przest贸j 25 s

dmuchawa 32%

podtrzymanie 30 min

z popielnika po dobie mo偶na by艂o wyj膮膰 wiadro skoksowanego w臋gla, za to popio艂u by艂y 艣ladowe ilo艣ci.

Po prze艣ledzeniu kilkunastu forum doszed艂em do wniosku, 偶e powodem powstawania koksu by艂a zbyt ma艂a temperatura spalania w臋gla. Zwi臋kszy艂em dmuchaw臋 do 50% p艂omie艅 zrobi艂 si臋 jasno 偶贸艂ty czyli wy偶sza temperatura spalania. Zmniejszy艂em te偶 czas podawania do 10 s - z uwagi na to, 偶e kopczyk r贸s艂 za du偶y. Po paru dniach od przestawienia. W popielniku mn贸stwo popio艂u i niewiele spiek贸w /偶u偶lowych/ jednak po ruszeniu pogrzebaczem rozpadaj膮 si臋 na mniejsze kawa艂ki.

Co si艂ownika do zaworu 4D to moje spostrze偶enia s膮 takie:

- otwiera si臋 na CO - gdy temperatura CO nie osi膮gn臋艂a za艂o偶onej temperatury ale tylko wtedy gdy temperatura kot艂a na powrocie jest wy偶sza ni偶 za艂o偶ona w sterowniku jako zabezpieczenie kot艂a, przy ka偶dym spadku temperatury powrotu paza ustawion膮 granic臋 zaw贸r zacznie sie zamyka膰 aby zmniejszy膰 ilo艣膰 wody w obiegu pieca.

- zamyka si臋 gdy temperatura CO osi膮gnie temperatur臋 ustawion膮 (r臋cznie czy te偶 z pogod贸wki) a piec przechodzi w stan podtrzymania.

- zamyka si臋 gdy temperatura powrotu obni偶a si臋 poza temperatur臋 graniczn膮.

Przy rozgrzewaniu CO si艂ownik co chwila zamyka to otwiera zaw贸r 4D aby spe艂ni膰 parametry o kt贸rych pisa艂em wy偶ej. Wed艂ug mnie si艂ownik na zaw贸r 4D jest jak najbardziej polecany. Zabezpiecza optymalnie piec przed korozj膮 (u mnie ustawiona temperatura powroty to 45 stopni).

Przy temperaturze zewn臋trznej -20C bez problem贸w grzeje zasobnik 200l CWU i CO wg krzywej 5 (20C) w domu 21-22C. Dom 150 m2.

Jedyny problem jaki mam to cz臋ste zrywanie zawleczki, 艣limak bez eko-groszku chodzi bez problem贸w, nie ma pisk贸w. Po zerwaniu zawleczki gdy wyjmuj臋 艣limaka nie ma w nim 偶adnych cia艂 obcych poza groszkiem i niewielk膮 ilo艣ci膮 mia艂u. S膮dz臋, 偶e zrywanie nast臋puje w momencie pobierania wi臋kszego kawa艂ka z zasobnika kt贸ry nie wchodzi ca艂y w 艣limak z powodu "t艂oku innych groszk贸w" a zawleczka nie wytrzymuje jego rozkruszenia.

Czekam na jakie艣 sugestie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Cze艣膰 kolegom.

Mam Linga Combi 23 KW od 3 lat. Na zaworze 4 dro偶nym z opcj膮 pogodow膮. Ustawienia 6 czas pracy, przerw 18 i przerwa na postoju 30. Mai艂em ogromne problemy z prac膮 na automacie. Problemem by艂 serwisant, kt贸ry w z艂ym miejscu podpio艂 czujnik powrotu . Moge podpowiedziec, 偶e podstawa to dobry serwis. Piec pracujacy z zaworem 4 droznym musi miec wyzsza temperature pracy niz te z zaworem trojdro偶nym.

wazne tez jest 偶eby sobie r贸wno pracowa艂 bez oziembiania grzejnikow. Jesli chodzi o zrywanie zawleczki to trzeba wlozyc cos mocniejszego. Jesli sie zatnie podajnik to popukac mlotkiem w korpus albo mu pomoc kluczem (Pasuje na koncowke slimaka na zewnatrz) Macie moze namiary na serwisanta z okolic W艂oc艂awka, Gostynina, Kutna itp.

Pzdrawiam

Pawel

• 2 miesi膮ce temu...
Opublikowano

Witam koleg贸w

Zawleczki w kot艂e mog膮 by膰 zrywane z kilku powod贸w:

- 偶le wypoziomowany zasobnik; na pocz膮tku poziomujemy zasobnik bez paliwa,reguluj膮c go stopka pod zasobnikiem.

Sprawdzamy r臋ka w retorcie czy 艣limak swobodnie si臋 porusza.Nastepnie zasypujemy paliwo i w taki sam spos贸b sprawdzamy poziom.

- w paliwie mo偶e si臋 trafic jaki艣 drut,gwo偶d偶 lub cos innego

- czasami zdadza si臋 te偶 i偶 w臋giel jest do艣膰 twardy -efekt wiadomy

Je艣li chodzi o piszczenie 艣limaka jest to te偶 kwestia wypoziomowania zasobnika.

wk艂adania 艣rub hartowanych itp. zamiast zawleczki nie polecam ,poniewa偶 je艣li p臋knie nam cz臋艣膰 motoreduktora to dopiero wtedy zaczn膮 si臋 problemy.

pozdrawiam

Grzegorz

Opublikowano

Ja co prawa korzystam dopiero pierwszy sezon z ling kombi ale musze powiedziec ze jeszcze ani razu mi nie zerwal zawleczki. mo偶liwe ze najczesciej powodem jest 藕le wyregulowana stopka pod podajnikiem albo zbyt wilgotny groszek.

• 7 miesi臋cy temu...
Opublikowano

Witam pytam pierwszy raz mo偶e s膮 odpowiedzi na moje pytania ale ja nie 偶eby mi si臋 nie chcia艂o szuka膰.

1. Przy zakupie pieca ling duo 25 bo taki piec mam jeszcze nie kompletnie uruchomiony, by艂 tylko jeden katalizator albo co艣 takiego czy powinno by膰 wi臋cej.

2. Chcia艂em j膮 prze艂o偶y膰 wy偶ej ale nie chce si臋 zmie艣ci膰 nie wiem jak j膮 tam w艂o偶y膰.

3. Przy paleniu drewnem na ruszcie ten katalizator powinien by膰 u g贸ry a co w takim razie je偶eli mam jeden zas艂oni mi retorte.

4 Sterownik to economic 3000 a co to jest pogod贸wka.

Dzi臋ki

Opublikowano

Ja mam lingduo15

Mam 3 p艂ytki - jedna du偶a do g贸rnej komory i dwie ma艂e nad palenisko - trzeba je wk艂ada膰 p艂asko (nie wiem jak jest w lingduo 25)

Jak pal臋 drewnem wyjmuj臋 2 ma艂e p艂ytki - zostaje tylko ta w g贸rnej komorze.

Pogod贸wka to czujnik temp. zew.

Na stronie klimosza jest instrukcja z opisem i ilo艣ci膮 p艂yt szamotowych.

• 2 tygodnie p贸藕niej...
  • 4 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Witaj w moim lingu combi dymienie by艂o tak wielkie z zasobnika 偶e a偶 si臋 uchla艂em ze z艂o艣ci.I pomog艂o poprawienie klapy na zasobniku(zrobi艂em tak sztywno 偶e szok) tak aby 艣ci艣le dolega艂a do gumowej uszczelki.......teraz zero dymu.

• 1 miesi膮c temu...
Opublikowano

Mam Klimosz Ling duo 25 kw i osiagniecie temp 60 raczej ci臋zkie ! Ustawiam 1 do 4 - to pe艂no spiek贸w , 1 do 5 nie wyciaga temp ! Katastrofa a spalanie przy -6 mam ok 50 na dob臋 z domu ok170m

• 3 lata p贸藕niej...
Opublikowano

U偶ywam tego kot艂a 4 sezon, tj. Ling duo, 偶eliwny z rusztem obrotowym. Na ekogroszku straszna sadza by艂a, po roku m臋czarni wybra艂em pelet. Na te moje 140m2 a偶 nadto. Spalanie: w zesz艂ym roku od 10.2014 - 05.2015 wysz艂o 4T pelletu. w domu ok. 20 - 21 stopni. Kilka dni temu rozruch i niespodzianka, trzpie艅 od rusztu obrotowego 艣ci臋ty, musia艂em naprawi膰, koszt: 2 piwa u spawacza, to w czym pracuje ten trzpie艅 wyrabia si臋, trzeba zahartowa膰... no lipa po c艂ao艣ci

• 2 lata p贸藕niej...
Opublikowano

Witam. Podepn臋 si臋 pod temat. Posiadam kocio艂 Klimosz Ling Duo 25kw, fabrycznie ustawiona temp. ochrony kot艂a 45 st. nie pozwala艂a mi korzysta膰 z automatycznej regulacji kot艂a - zaw贸r si臋 zamyka艂 i mala艂a temperatura CO.

Ustawi艂em w opcjach serwisowych temp. ochrony kot艂a na 35 st. i zaw贸r w ko艅cu dzia艂a jak nale偶y i temp. CO r贸wnie偶 jest ok. Tylko wcze艣niej jak kocio艂 za艂膮cza艂 mi si臋 w temp. 65 st. i dochodzi艂 do 68 st. to teraz za艂膮cza si臋 w temp. 55 st. i dochodzi do 61 st. Czy to normalne, 偶e zmieni艂 si臋 zakres temperatury pracy kot艂a przez to, 偶e zmieni艂em temp. ochrony kot艂a? My艣la艂em, 偶e ta warto艣膰 jest ustawiana fabrycznie.

Wybaczcie je艣li pisz臋 niefachowo, ale dopiero raczkuje w temacie ogrzewania :)

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.