Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Posiadam piec na ekogroszek firmy Defro Eko Mini 11kw i mam problem z bardzo częstym zrywaniem zawleczki.

Nie zależnie czy dam śrubę zwykłą, czy 8.8 - zawsze trzyma tyle samo, bo tylko kilka dni. Opał jest suchy, dodatkowo kruszony przed wrzuceniem do podajnika (bo według serwisu groszek jest zbyt gruby). Ślimak posiada tulejkę dystansową i jest w bardzo dobrym stanie. W rurze pod podajnikiem nie ma żadnych spieków. 

Niepokoi mnie jedna rzecz - po zerwaniu zawleczki, kiedy nastawiam ślimak za pomocą klucza, żeby wbić następną śrubę ta "wypustka" chowa się w mechanizmie motoreduktora (tak, że nie ma już miejsca żeby kręcić kluczem) zaś po chwili z powrotem wychodzi na zewnątrz. Ślimak jakby chodził przód - tył... Uważam, że nie powinno być takiej sytuacji, ponieważ podczas pracy, śruba mimowolnie jest wykrzywiania co powoduje jej częste zrywanie. Według serwisu jest okej i problemem jest opał w którym może być kamień, ale żeby zawsze po kilku dniach tak się działo? Ja już nawet wiem kiedy mogę spodziewać się zerwania następnej śruby. To nie może być przypadek.  Zdjęcia ślimaka w załączniku.

IMG_20250127_120313.jpg

IMG_20250127_124605.jpg

Opublikowano (edytowane)

Możesz dla zwiększenia poślizgu wlewać po ok 150ml oleju rzepakowego do zasobnika, podczas każdego zasypu. Ja leję przepalony (po frytkach, etc), bo ciszej wtedy podajnik pracuje. Nie wiem, czy Ci to w jakikolwiek sposób pomoże, ale zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi.

Rury podajnika nie masz skorodowanej w środku?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Ale co to za zdjęcie ślimaka żeś zrobił? Ten drugi koniec jest istotny. Ciężka praca podajnika to może być objaw zużytego ślimaka, ale zużycie jest na drugim końcu.

A ten objaw że ślimak się 'chowa' gdy go obracasz kluczem to normalne - wkręca się w węgiel, jak każda śruba.

Opublikowano
17 godzin temu, nieznajomy1 napisał(a):

Ślimak posiada tulejkę dystansową i jest w bardzo dobrym stanie.

Ta tulejka pełni dość ważną rolę gdy będzie za krótka może przyspieszać zużycie i zrywanie śruby.