Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, posiadam w domu jednorodzinnym kocioł Setlans Plus 21kW. Od razu informuję, nie ja wybierałem sam kocioł jak i rodzaj opału i całą resztę doposażenia (byłem zbyt młody). W skrócie: rodzina upiera się przy paleniu drewnem, kocioł jest górnego spalania z sterownikiem Ekoster 400. Około 7 lat palone było od dołu i dokładane po kilka kawałków drewna. Kiedy dorosłem, zauważyłem że taka forma palenia jest czasochłonna i z komina wydobywa się dym. Przekonałem rodzinę do palenia od góry, próbowałem również palić z dmuchawą jednak chwilę po rozpaleniu wydobywa się spora ilość gazów oraz dymu jeśli nie uchylę drzwi zasypowych, czasami potrafi "buchnąć". W kotle jest 8 małych dysz z powietrzem nad zasyp jednak mimo ich czyszczenia powietrze dmuchające przez nie jest ledwo wyczuwalne i szybko się zapychają. Drewno używane do palenia to głównie buk sezonowany niecały rok, nigdy nie robiono większych zapasów aby drewno mogło osiągnąć niską wilgotność. Dom 120m, parter + piętro z poddaszem nieużytkowym, ocieplony; zbiornik CWU 300L, brak bufora ciepła.

W skrócie: nie wiem w jakim kierunku iść aby móc efektywnie i bezpiecznie palić. Raz już miał miejsce pożar sadzy w kominie. Czy wymiana kotła na zgazowujący drewno lub dolnego spalania to jedyna opcja? 

Edytowane przez luqaszzz
Opublikowano

Zrobić klapkę w górnych drzwiczkach (tych od załadunku), zrobić klapkę w dolnych drzwiczkach (tych od popielnika), wywalić/wyłączyć dmuchawę i zamontować miarkownik ciągu (elektroniczny, np. Kepas).

Ale i tak nie zmieni to faktu, że palenie drewnem w górniaku to dramat, bo co załadunek to trzeba rozpalać na nowo. A to będzie kilka razy dziennie.

I co projektant kotła miał na myśli robiąc ruszt ruchomy w górniaku...

W dniu 20.01.2025 o 18:40, luqaszzz napisał(a):

nie wiem w jakim kierunku iść aby móc efektywnie i bezpiecznie palić.

Bez zmiany kotła i bufora, to palić suchym drewnem i tylko od góry. Bez dokładania na żar czegokolwiek.

A najlepiej zbierać fundusze na kocioł z buforem, a nie takiego ulepa jak ten setlans.

Opublikowano

Mokre drewno zawsze bedzie brudzic.W kotlu z dmuchawa drewno poražka,jak pisze kolega przerob na miarkownik.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@luqaszzzW tego typu kotle potrzebne jest dostarczenie jak największej ilości powietrza bezpośrednio do komory spalania dysze które ma mogą być za małe i dla tego się zalepiają ,nie wiem jak usytuowane są te otwory napowietrzające jedno jest pewne trzeba takich otworów dużo i na całej szerokości komory zasypowej ,Ja palę podobną konstrukcją w garażu próbowałem różnych sposobów żeby po części wyeliminować potworne kopcenie dymu ciężkiego który snuł się po dachu i opadał z powodu zawartości dużej ilości nie spalonej ilości cząsteczek stałych dodam że palę głównie sosną po suszarni ,naj skuteczniejsze okazało się włożenie dwóch blach o wymiarach wysokość 17 cm bo tyle przejdzie przez drzwiczki a długość najlepiej na całą komorę na szczycie jest zawinięty rant około 1 cm takie zawinięcie było z jakiejś pokrywy od kuchenki na szczycie tej blachy są otwory fi 6 mm mogą być większe w odstępach 3 cm jest ich mnóstwo  blachy są zaczepione na pierwszych rusztach bocznych tak żeby się nie przesunęły do środka a powietrze z tych szczelin przekierowane jest do otworów wyżej polepszając proces spalania do tego stopnia że dymu ciężko się doszukać a niewielka ilość drewna powoduje bulgotanie w kotle czego wcześniej nie było .