wuwok1 Opublikowano Niedziela o 18:46 #26 Opublikowano Niedziela o 18:46 Gonzo19- niestety kolektor muszę mieć. Mam cały dół w ogrzewaniu podłogowym i część poddasza. Znów grzejniki cały dom. I dzieląc na czas to ciągle grzeje podłogówkę a około 70% czasu idą grzejniki. Miałem dylemat, co dać pierwsze. Kolektor rozwiązuje problem. Jedno zasilanie i po prostu cały bufor mam dla 2 obiegów. Cena samego kolektora to już pikuś przy całości. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano Niedziela o 18:59 #27 Opublikowano Niedziela o 18:59 Ja mam zasilanie grzejników i podlogowki bezpośrednio z bufora Ta rura w lewo od tej pionowej idzie do rozdzielacza podlogowki a ta do przodu do rozdzielaczy grzejników. Oczywiście wcześniej są grupy pompowe. Nie twierdzę że nie masz dawać tego rozdzielacza tylko to że nie musisz. Z rozdzielaczem ładniej wygląda 🙂 Cytuj
shogunzlasa Opublikowano wczoraj o 12:53 #28 Opublikowano wczoraj o 12:53 (edytowane) Na forum dalej jak nie buforofobia to buforoza. Ja tam dalej twierdzę, że prawda jest pomiędzy - sprzęgło pojemnościowe 100-120 litrów jak mniejsze kotły. Co daje? A no, że jest to bufor więc coś tam można dołączyć w ciężkich czasach. Jakby człek zmieniał na pompę ciepła to można go użyć jako bufor do defrosta. PRZY PELLECIAKU - USTAWIAMY SPALANIE BEZ MODULACJI I TYLE GRZEBIEMY W USTAWIENIACH. Do tego nie ma szoku temperaturowego jak np. uruchamiamy jakiś grzejnik np. w garażu żeby grzebać przy aucie itp. Sam mam 120 litrów - ustawiłem dwustan do spalania i przez 2 lata zmieniłem chyba nadmuch z 16% na 17% i tyle grzebania. Małe zapotrzebowanie - pali raz dziennie, okres przejściowy- 2 odpały, teraz więcej. Jak mamy kupić sprzęgło za 500 to dokładamy pare stów i też go wieszamy na ścianie. Taki Elektromet BWE ma wszystkie wyjścia od spodu - co jest też fajne przy kotłach gdzie przyłącza są przy podłodze a zbiornik na górze. Większość automatyki ma teraz sterowanie bufora w standardzie więc to też nie powinien być problem... Edytowane wczoraj o 12:58 przez shogunzlasa Cytuj
aparatowypl Opublikowano 21 godzin temu #29 Opublikowano 21 godzin temu Sterowanie tak jak przy buforze? Czujnik rozumiem jeden? Cytuj
kreciq21 Opublikowano 21 godzin temu #30 Opublikowano 21 godzin temu Ze sprzęgłem to zależy... A zależy od różnicy w tym, ile kocioł produkuje do zapotrzebowania. Im bardziej się to rozjeżdża, tym większe to sprzęgło/bufor musi być. Np. w okolicy 5 stopni potrzeby domu to 3kW, a przy -10 stopniach już 9kW. I tu sprzęgło 120l przy +5 będzie za małe, a przy -10 będzie OK. Cytuj
aparatowypl Opublikowano 21 godzin temu #31 Opublikowano 21 godzin temu Moje pytanie dotyczyło jak to jest zasterowane gdzie czujniki temperatur Cytuj
kreciq21 Opublikowano 20 godzin temu #32 Opublikowano 20 godzin temu @aparatowypl Sprecyzuj o co i kogo pytasz... Cytuj
aparatowypl Opublikowano 20 godzin temu #33 Opublikowano 20 godzin temu Sorki pytanko kierowałem do „shogunzlasa” bo nie mogę rozgryźć jak to sterowanie wygląda przy małym buforku Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 5 godzin temu #34 Opublikowano 5 godzin temu Zależy od sterownika - zazwyczaj są 2 czujniki. Jak jest jeden to jest histereza - da się żyć. Sterowanie jak w zwykłym buforze. Po prostu szybciej się rozładowuje i tyle. 16 godzin temu, kreciq21 napisał(a): Ze sprzęgłem to zależy... A zależy od różnicy w tym, ile kocioł produkuje do zapotrzebowania. Im bardziej się to rozjeżdża, tym większe to sprzęgło/bufor musi być. Np. w okolicy 5 stopni potrzeby domu to 3kW, a przy -10 stopniach już 9kW. I tu sprzęgło 120l przy +5 będzie za małe, a przy -10 będzie OK. Nie mówimy tu oczywiście o rozjazdach kocioł 30kW a dom zapotrzebowanie 5kW. Bardziej coś normalnego czyli kocioł 8-12kW bo to idzie znaleźć i sprzęgło 100-120 litrów. Wiadomo że to taka świnka morska - ni to świnia ni to morskie, ale ma swoje plusy, nie kosztuje dużo, miejscowo też nie zabija. 1 Cytuj
aparatowypl Opublikowano 5 godzin temu #35 Opublikowano 5 godzin temu U Ciebie ta „świnka „ 120 l to co to z jakiej firmy Cytuj
wuwok1 Opublikowano 5 godzin temu #36 Opublikowano 5 godzin temu 20 godzin temu, shogunzlasa napisał(a): Na forum dalej jak nie buforofobia to buforoza. Ja tam dalej twierdzę, że prawda jest pomiędzy - sprzęgło pojemnościowe 100-120 litrów jak mniejsze kotły. Co daje? A no, że jest to bufor więc coś tam można dołączyć w ciężkich czasach. Jakby człek zmieniał na pompę ciepła to można go użyć jako bufor do defrosta. PRZY PELLECIAKU - USTAWIAMY SPALANIE BEZ MODULACJI I TYLE GRZEBIEMY W USTAWIENIACH. Do tego nie ma szoku temperaturowego jak np. uruchamiamy jakiś grzejnik np. w garażu żeby grzebać przy aucie itp. Sam mam 120 litrów - ustawiłem dwustan do spalania i przez 2 lata zmieniłem chyba nadmuch z 16% na 17% i tyle grzebania. Małe zapotrzebowanie - pali raz dziennie, okres przejściowy- 2 odpały, teraz więcej. Jak mamy kupić sprzęgło za 500 to dokładamy pare stów i też go wieszamy na ścianie. Taki Elektromet BWE ma wszystkie wyjścia od spodu - co jest też fajne przy kotłach gdzie przyłącza są przy podłodze a zbiornik na górze. Większość automatyki ma teraz sterowanie bufora w standardzie więc to też nie powinien być problem... Jakie masz maksymalne zapotrzebowanie domu na ciepło? Pytam z ciekawości. Skoro u ciebie bufor 120l robi robotę. Ja poszedłem w bufor 500l by kocioł włączał mi się 2-4 razy na dobę. A ty mówisz że kocioł z sprzęgłem/buforem 120l wystarczy u ciebie jak działa raz, dwa razy dziennie. Zaciekawiło mnie to troszkę. 1 Cytuj
Pieklorz Opublikowano 2 godziny temu #37 Opublikowano 2 godziny temu Nowe i małe domy bufora nie potrzebują, potrzebują prawidłowo wykonanej instalacji i dobrego doboru kotła. Bufor na większe jednostki, czy większe domy z podłogowym lub stare budownictwo o większym zapotrzebowaniu jak ktos nie chce się bawić z termostatem. Do kotłów do 15kW generalnie wg mnie kwestia gustu i zasobności oraz miejsca. Wszystko ma plusy i minusy i nie ma jednej właściwej i zawsze słusznej odpowiedzi. W moim starym domu łącznie 270mkw jak jest tylko cieplej, to kocioł z termostatem wygasza się na pół dnia i odpala wieczorem grzejąc do rana..... W skrócie: Bufor koniecznie jak sa kotły na drewno zasypowe czy takowe tzw dolniaki z dołożonym palnikiem Bufor tam, gdzie obiekt nieco większy , nowszy i podłogowe. Dla tych dwóch przypadków ma to największy sens. Oczywiście bufor wymaga miejsca. Jak zawsze i jak ze wszystkim - z głową. Cytuj
kreciq21 Opublikowano 2 godziny temu #38 Opublikowano 2 godziny temu Ja się tu nie zgodzę. Coraz więcej ludzi w okresach przejściowych grzeje cały dom klimatyzatorem (z funkcją grzania). I to małym klimatyzatorem rzędu 1-2kW. Wyliczone zapotrzebowanie to kocioł 10kW, a tu raptem wystarczy 2kW. I ci ludzie dobrze wiedzą, że jakby mieli grzać kotłem, np. pelletowym, to więcej wydadzą na pellet niż na prąd do klimy. A to dlatego, że sprawność kotła leci w przepaść. I mimo nowego domu, niskiego zapotrzebowania na ciepło, to i tak bufor ma rację bytu. Inną kwestią jest budowanie domu jako mieszkanie, że nie ma nawet miejsca żeby pranie rozwiesić, czy zgrzewkę mleka położyć. Cytuj
nightwatch Opublikowano 2 godziny temu #39 Opublikowano 2 godziny temu Klimatyzatorem 2kw to jeden pokój ogrzejesz. Pomnóż przez liczbę pomieszczeń. A sprawność kotła nigdzie nie leci ot tak sobie, to jest powtarzane przez kolejne osoby, ale czy ktokolwiek faktycznie sprawdził? Cytuj
kreciq21 Opublikowano 2 godziny temu #40 Opublikowano 2 godziny temu Pisałem o okresach przejściowych, a nie środku mroźnej zimy. Jeżeli kocioł się rozpala i wygasza 10 razy na dobę, to co tu sprawdzać? Samochód jeżdżony na krótkich odcinkach pali tyle samo na "setkę", co samochód jeżdżony na trasach, prawda? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi