Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

zostałem właścicielem domu jednorodzinnego, jest to mój drugi sezon grzewczy (pierwszy po przeprowadzce).

W przekazanej dokumentacji nie ma projektu ogrzewania podłogowego i szczerze wątpię by kiedykolwiek taki powstał, w tym konkretnym przypadku.

Mój dom cierpi na bardzo małe przepływy w ogrzewaniu podłogowym - w zależności od pętli - od 0 do ok 1.5l/min.

CO zasila kocioł gazowy dwufunkcyjny Beretta Mynute Boiler Green 25 B.S.I E, z którym komunikuje się sterownik Salus (zwykły on/off).

W kotle znajduje się pompa Grundfos Flex AS 15-70 130 i jest jedyną pompą w instalacji CO.

Przeszedłem już ścieżkę odpowietrzania, przeglądania instalacji pod kątem zanieczyszczeń, regulacji przepływomierzy. Na dzień dzisiejszy rozdzielacz na parterze ma zakrecone dwie pętle, dwie mają przepływy lekko powyżej 0l/min, pozostałe 0.5-0.8l/min.

Rozdzielacz na pietrze ma zakręcony przepływ na grzejnik (tutaj pojawiła się grzałka), jedna pętla skręcona do 0.2l/min, jedna 1.2l/min (wciąż mało dla tego pokoju, jest to tez najbardziej oddalony pokój od rozdzielacza), pozostałe 0.5-0.8l/min.

Wyjscie na strych jest zaślepione i nie jest planowane doprowadzenie tam ogrzewania.

Testowałem całość zakręcając jeden z rozdzielaczy - różnica w samym przepływie jest ok 0.3-0.5l/min na +, na każdy rotametr - daje to lepsze możliwości, ale jednego piętra wtedy nie ogrzewam.

Pompa w piecu ustawiona na max - tutaj dodatkowo zauważyłem, że gdy piec grzeje do zadanej temperatury przepływy są większe o ok 0.2l/min, gdy ją osiagnie, przepływ spada.

Instalacja wydaje się być turbo prosta - po drodze do rozdzielacza brak jakichkolwiek filtrów, pomp, mieszaczy, sprzęgieł. Na powrocie jest tylko filtr siateczkowy przed wejsciem do pieca. Rury od pieca do rozdzielacza mają oznaczenie PP-R, ich średnica zewnętrzna to 25 mm. Wyjscie i powrót z pieca to złącza 3/4 cala, rozdzielacze (Goshe) tak samo. Od pieca do pierwszego rozdzielacza jest 3-4m, potem w pionie 3m i jeszcze 1.5 do drugiego rozdzielacza (nie wiem jak to jest rozdzielone, zakladam, ze pod posadzką jest trójnik na parterze - z kotła wychodzą tylko dwie rury do CO).

Doradzcie proszę, co mogę tu usprawnić, by zyskać większy przeplyw w instalacji. Na obecnych nastawach piec grzeje dobrych kilka godzin by podnieść temperaturę do 21.2°C (histereza na sterowniku +/- 0.5). W najcieplejszym pomieszczeniu podłoga ma 25-26°C (przy temp wody na piecu 36°C), w najzimniejszym, ledwo osiąga 24°C, w pozostałych między 22-24°C (pomijam zakręcone). Temperatura na rozdzielaczach (mierzona pirometrem) to 33/25°C.

Zakrecenie kolejnych pętli zwiększa przepływ na pozostałych, a to znacząco wpływa na komfort cieplny w pomieszczeniach.

Opublikowano

Zrobiłem też dodatkowy test: zakręciłem dopływ i powrót na rozdzielaczu na parterze, odkrecilem wszystkie powroty (poza jedną linią) na rozdzielaczu na pietrze - 9 linii, sumaryczny przepływ ok 9l/min.

Wygląda na to, że przydałaby się dodatkowa pompa lub nawet sprzęgło (chciałbym dołożyć osobny sterownik na piętro, rozdzielając oba obiegi). Tutaj jednak nie wiem jak dobrać pompy i sprzęgło 🤔 Czy rozmiar złącza ma znaczenie (np 1" na sprzęgle, bo w piecu i w rozdzielaczu jest 3/4")?

Opublikowano

Tu raczej są za małe przekroje rur do rozdzielaczy 

Nie wiem jakie są możliwości wymiany obecnych rur zasilających na większe 

Można spróbować dać sprzęgło min 40kW 1" wyjścia + pompa 25/60

Opublikowano

Powiem tak:

- kotłownia - nie jest wykończona, rozwiązania widzę dwa:

1. puszczam rury nad posadzką do rozdzielacza, stare zaślepiam

2. kuje podłogę, wymieniam, naprawiam

- piętro, tu nieco gorzej, bo akurat jest już posadzka, listwy, ale życie... można kawałek popsuć i naprawić 

Pytanie tylko czy to naprawdę pomoże 🤔

Jeżeli tak, to na jakie - PP-R 40?

Co z przyłączami 3/4" w rozdzielaczu i w kotle? Wiem, że istnieją"przejściówki", wyglądałoby to tak:

kocioł - wyjscie 3/4" - przejście na 1" - rura pp40 - zwężka na 3/4" do rozdzielacza - rozdzielacz

Powrót analogicznie, piony na trojniku z PP40 i przy rozdzielaczu też zwężki 🤔

Ma to sens?

Opublikowano

Powinna pomóc wymiana odcinka kocioł - dolny rozdzielacz, rura PP40 będzie OK.

Jak to co trzymasz przy wymianie odcinka na parterze wystarczy dla twoich potrzeb , to nie ma potrzeby daj]lej wymieniać, ale jak przepływy na piętrze nadal będą za małe, to y=trzeba wymienić całość na PP40.

Przejściówkami z 3/4 na 1" lub więcej się nie przejmuj - to tylko opory lokalne.

Opublikowano

Dzięki @sambor za informacje.

Zaktualizuję wątek po testach 👍