Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szybko spadająca temperatura CWU - cyrkulacja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest sposób, podłączyć termostat pokojowy który będzie informował kocioł kiedy ma grzać a kiedy nie. W tej chwili on cały czas utrzymuje temperaturę 60 stopni i cały czas pompuje wodę, bo sterownik nie wie czy potrzebujesz w domu ogrzewania czy nie (nie ma pojęcia jaką masz temperaturę w domu).

Ale przy takiej konstrukcji instalacji to problem, bo gdyby kocioł nie grzał kaloryferów to nie miałbyś też ogrzewania wody w bojlerze. Czyli musiał byś załączyć grzanie w kaloryferach żeby się wykąpać.

Opublikowano

Pompa cwu to pompa podłogówki, a pompa c.o. jest również pompa cwu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@1mps rzeczywiście przy kierunku wody do 3D się pomyliłem, ale od jeżeli zasilanie grzejników idzie z pionowej rury, to od czego jest zaznaczona kółkiem pionowa rura która idzie z podłogi i jest podłączona do powrotu? I od czego jest górna listwa zasilająca w tym co zaznaczyłem jako "zasilanie podłogówki"?Screenshot_20250114-223154.thumb.png.98965070a1bd5f9b24adefe9d101b826.png

Opublikowano

To co zaznaczyłeś kółkiem może być dopuszczeniem wody do instalacji.  A listwy tak jak piszesz jedna zasilanie druga powrót z podłogówki. Ta instalacja wygląda mi na zwykłą instalację do kotła zasypowego z " doklejona" w późniejszym okresie podłogówką.

Opublikowano

@1mps dzięki za pomoc. Nie wykluczam takiej możliwości. Poprzedni właściciele wprowadzili się tutaj ok 2010 i wtedy wymieniali też piec. 

@nightwatch może to nie być tak kłopotliwe ponieważ z bojlera korzystają dwie osoby a jest na 140 l, co zazwyczaj jest więcej niż potrzebujemy. Może nie byłoby to tak uciążliwe? Szczególnie teraz, kiedy większość kaloryfery chodzą dosyć regularnie.

Opublikowano (edytowane)

To w kółku to pewnie powrót z grzejników bo chyba go nie widzę

Przeczytałem twój pierwszy post i dochodzę do zdania że pompa pcha wodę głównie na  grzejniki a zasobnik nie dostaje prawie nic.

Sprawdź temperaturę powrotu z wymiennika w zasobniku jak będzie woda chłodna w nim będziesz wiedział czy brakuje przepływu bo woda będzie wracała zimna,

Wtedy trzeba coś pokombinować z  przymknięciem grzejników tym zaworem

Zadam ci jedno pytanie

Czy brakuje ci CWU

WhatsAppImage2025-01-13at14_33_45.thumb.jpeg.e34cf16229a80f62cc6c3acd3e8d933b.jpeg

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

@szakallo temperatura wody w bojlerze jest wysoka. Jak sprawdzałem, to ok 57 stopni, a rura na wyjściu z wymiennika jest gorąca. CWU mi absolutnie nie brakuje. 

Czy w takim dość nietypowym układzie czujnik temperatury podłogówki lepiej żeby był na zasilaniu, czy na powrocie? "Oryginalnie" kiedy go znalazłem, był na powrocie, przez co częściej się załączał i kontrolowałem lepiej temperaturę która wraca do pieca (oczywiście nie jest to jedyny powrót trafiający do pieca). 

Chwilowo zainstalowałem go na zasilaniu, żeby lepiej kontrolować temperaturę która wychodzi na podłogówkę. Z tego co czytałem nie powinna być wyższa niż 45 stopni. 

Opublikowano (edytowane)

Temperaturę zasilania podłogówki regulujesz zaworem 3d a pompa może chodzić cały czas nawet bez sterownika temperatury bo niby po co skoro 3d masz stałą temp.

To nie set CWU tylko zasilanie podłogi i na tym kończy się rozważanie.

Sterownik nie musi nic robić z tym chyba że pilnuje żeby nie wychładzać podłogi jak kocioł zgaśnie

Edytowane przez szakallo