Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szybko spadająca temperatura CWU - cyrkulacja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Palę w piecu na ekogroszek pierwszy sezon i jeszcze "poznaję się" z instalacją. Dom kupiłem w zeszłym roku z instalacją już założoną tak jak zobaczycie na zdjęciach. Dopiero ostatnio zwróciłem uwagę, że CWU bardzo szybko się wychładza w porównaniu do tego co czytam w internecie. CWU ustawione mam na 40 stopni i histeryzę na 5 (maksymalna w moim sterowniku) i temperatura o te 5 stopni spada w około 30 minut, nawet kiedy nie użwywam wody. Następnie przez kolejne kilkanaście minut znowu dogrzewa się do 40 stopni. Zacząłem trochę czytać i zastanawia mnie czy nie mam ciągle załączonej cyrkulacji CWU? Pompa CWU jest podłączona bezpośrednio do sterownika, więc nie mam możliwości, żeby kontrolować ją włącznikiem czasowym, a w ustawieniach sterownika nie ma nic na temat wyłączenia cyrkulacji. Poniżej mój bardzo amatorski rysunek instalacji, oraz parę zdjęć (w tym pompy CWU). Bojler 140 litrów. Korzystają z niego 2 osoby. Gdzie przez większość dnia ciepła woda nie jest używana. Na dniach czeka mnie poprawienie izolacji wszystkich rur w kotłowni. Czy to może być przyczyną?
image.thumb.png.fbd5466a6988a9805f0ae16dc3589302.pngWhatsAppImage2025-01-13at14_33_45.thumb.jpeg.e34cf16229a80f62cc6c3acd3e8d933b.jpegWhatsAppImage2025-01-13at14_33.45(1).thumb.jpeg.f5324ead236c7e6734cd57acd46bdc15.jpegWhatsAppImage2025-01-13at14_33.45(3).thumb.jpeg.2be6bac11877df0f2ace36aa2e0f82e1.jpeg

Opublikowano

Na tych zdjęciach nic nie widać, przyczyną może być brak zaworu zwrotnego przed bojlerem, chyba że jest pod tą szara pianka przy zaworze bojlera, przynajmniej powinien być w tym miejscu. A jak jest i da takie objawy to może być uszkodzony.

IMG_20250113_155719.thumb.jpg.7dfc604370c7aeccd03fb0c280157d8f.jpg

Opublikowano

No nie ma i to jest przyczyną. Teraz musisz przesunąć to połączenie z trójnikiem w lewo i zrobić miejsce na zawór zwrotny. Chyba że znajdziesz taki zawór kulowy ze zintegrowanym zaworem zwrotnym i wstawisz go w miejsce tego zwykłego zaworu przed bojlerem.

https://allegro.pl/oferta/zawor-kulowy-z-zaworem-zwrotnym-ballstop-caleffi-3-4-cala-16004958861

Opublikowano

Rozumiem że ta rura w dół to jest dopuszczenie wody do instalacji ?

Jak się chcesz męczyć do wiosny nie widzę przeszkód nikt za ciebie nie podejmie decyzji.

Opublikowano

Tylko że jak założyć zawór zwrotny obawiam się że pompa która jest może go nie otworzyć.
Woda należy do leniwego medium, który płynie tam gdzie ma łatwiej.
Co do wychładzania się bojlera. Rozbiór ciepła raczej jest grawitacyjny a całe ciepło ucieka na grzejniki.
Prosty test. Zagrzej bojler i zakręć zawór na powrocie. Jak ciepło będzie tracił przez kilka godzin to ucieka przez wężownicę na grzejniki.

Opublikowano

Nie boisz się grzać CWU do tak małej temperatury?🤔

Opublikowano

@Tuptus z tego co rozumiem to w jaki sposób stworzona jest moja instalacja, to temperatura CWU mierzona jest na powrocie (czy poprawnie to nie wiem). Sprawdziłem przed chwilą faktyczną temperaturę wody lecącej z kranu i jest to ok 56 stopni. Dodatkowo okresowo nastawiam temperaturę CWU na wyższą w celu zabicia bakterii. 

@Przemyslaw85 instalacja posiada dwie pompy. Jedną na CO - na schemacie nad kotłem - i CWU - na schemacie na prawo od kotła. Sterownik wskazuje osobno temperatury na CO i CWU oraz pracę obu pomp. 

Opublikowano

Czujnik temp CWU winien być wsadzony odpowiednie miejsce w bojlerze. Powinna tam być metalowa tulejka która sięga 5-10cm w głąb bojlera. Jak nie ma takiego miejsca to chociaż w 1/2 lub 3/4 wysokości bojlera pod ocieplenie tak by czujnik dotykał bezpośrednio metalowego płaszcza.
Obejrzyj bojler dookoła. Może od spodu jest tuleja do której można wsunąć czujnik. Jak znajdziesz to czujnik winien sięgać do samego końca tej tulejki.

Opublikowano

Na zdjeciu widać 3 od góry otwór, który jest opisany jako czujnik temperatury i wygląda na to, że jest pusty. Rozumiem, że w tym miejscu mogę wkręcić taki termometr, ale nie potrafię sobie wyobrazić jak mogę go zintegrować ze sterownikiem pieca? 

PXL_20250114_121332607.thumb.jpg.f3534054fa2ecaf187ffffca8a702685.jpgPXL_20250114_120612583.thumb.jpg.670788f017555458fd52d3e3138a4c98.jpg@Przemyslaw85 Właśnie sprawdziłem i mój czujnik CWU jest położony i w jakiś tam sposób zaizolowany w tym co na rysunku jest opisane jako skrzynka rozdzielcza. Czy jest jakiś sens za tym żeby był on w tym miejscu? 

Miejsce na czujnik temperatury w bojlerze wygląda tak: 

Czy jak wprowadzę tam czujnik to mogę go zaizolować taką gąbką jak w skrzynce rozdzielczej (zdjęcie) czy jest coś bardziej profesjonalnego? 

Opublikowano

Tak czytam, czytam i tak się zastanawiam co ma wspólnego czujnik temperatury do podbierania wody z bojlera. No bez jaj panowie przestańcie mącić w głowie człowiekowi.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@1mps Z tego co przychodzi mi do głowy, to ustawienie mojego czujnika CWU w tej skrzynce może sprawiać, że odczyuje on ciepło w rurze, a nie z bojlera. Oczywiśie woda w rurze się wychładza i wtedy załącza się pompa i pompuje ciepłą wodę z bojlera w rury. Dodatkowo skrzynka ta jest obok drzwi do garażu, który jest nieocieplony, więc wychładzanie się na czujniku CWU jest zapewne zwiększone. 

Ma to jakiś sens?

Opublikowano

Sens ma to ci pisałem. Siądź w kotłowni i popatrz na instalację, przeanalizuj obiegi wody na c.o i na cwu. Jak myślisz kiedy pompa cwu się wyłączy pompa c.o. ciągnie tylko wodę z kotła ? Popatrz dobrze.

Chyba nie muszę ci tego rysować.

Opublikowano

Pompa CO goni cały czas wodę do zasobnika przez wymiennik. Czy w kotle pali się cały czas z tą samą temperaturą?

Jeśli nie to i woda w zasobniku będzie miała tyle samo co ta na kotle.

Opublikowano

@szakallo temperatura w kotle jest nastawiona na 60 stopni z histerezą 3 stopnie i w takich temperaturach +/- pozostaje temperatura na CO. 

Dzisiaj postaram się jeszcze raz spojrzeć na całą instalację w kotłowni i lepiej ją zrozumieć. 

Szakallo, czy masz jakiś pomysł w jakim celu czujnik CWU jest położony na rozdzielaczu na (z tego co rozumiem) powrocie? 

Opublikowano

Popatrzyłem sobie na swoją instalację i nie wiem czy to co wymyśliłem ma sens, ale wydaje mi się, że to co u mnie do sterownika jest podłączone jako Pompa CWU, w rzeczywistości jest pompą na podłogówkę, a pompa CO jest pompą na grzejniki konwencjonalne i bojler. 

Tutaj uzupełnienie:
- Grzeję około 150m2 - dwa piętra. Większość to grzejniki konwencjonalne, ale przedpokój i łazienka na dole grzane są podłogówką. Która nie ma "nowoczesnego" termostatu ściennego. 

- Po przeanalizowaniu instalacji zauważyłem, że to co jest podłączone jako "Pompa CWU" w żaden sposób nie kieruje się do bojlera, więc nie może pompować do niego wody. Natomiast Pompa CO już owszem, ale przed wejściem do bojlera ma odnogę idącą pionowo w dół i w podłogę. 

- Czujnik temperatury CWU nie był w bojlerze, ponieważ w rzeczywistości nie mierzy temperatury CWU, tylko wody idącą na podłogówkę, dlatego leżał na rozdzielaczu w "skrzynce rozdzielczej". Są tam dwie listwy, na zasilanie i powrót, do każdej z nich podłączone są dwa obiegi.

- W skrzynce wchodzi też w ścianę rura od powrotu. Domyślam się, że jest to zasilanie całej instalacji CO i dlatego też jest teraz zamknięte. 

- Czujnikiem temperatury CWU dla testu zmierzyłem temperaturę w bojlerze (w zaznaczonym na rysunku miejscu jako "Czujnik temperatury. Pusty" i rzeczywiście wskazywała na temperaturę w okolicach 57 stopni. Czyli zbliżonej do temperatury CO. Temperatura ta też nie spadała. image.thumb.jpeg.9ae2ac8862c47bd4f38cccfee6c309c2.jpeg

To co widać w skrzynce rozdzielczej w kotłowni: 
WhatsAppImage2025-01-14at19_25_27.thumb.jpeg.c0395acb5bddfa3062569530c531c066.jpeg

Moje, mam nadzieję ostatnie pytanie to: Dlaczego pompa CO (nie ta od podłogówki - o ile się nie mylę) chodzi bez przerwy? Czy to dlatego, że jej obieg jest dłuższy (większość pokojów na parterze i na piętrze)? W sterowniku mam opcję "Przerwa pompy CO" i nastawę czasu, ale nie zdaje się ona nic robić, ponieważ pompa chodzi zawsze, a w instrukcji obsługi też nic o tej opcji nie piszą. Sterownik SK-9000 od pieca firmy Krzaczek.

WhatsAppImage2025-01-14at19_25.27(1).thumb.jpeg.3c7aa9cd1eef227d409d3148198c7622.jpeg

Ma to wszystko jakiś sens?

Opublikowano

Nie ma sensu, pomyliłeś pompy, kierunki przepływu - patrz zawór 3d .

Opublikowano

Gdzie dokładnie pomyliłem kierunki przepływu i co masz na myśli przez to że pomyliłem pompy? Tam gdzie są zawory zwrotne są na nich strzałki z kierunkiem przepływu który zaznaczyłem na schemacie. Powrót do kotła idzie rurą na dole, więc rury które do niej kierują raczej płyną do tej rury a nie od niej. 

Możesz łaskawie wytłumaczyć dokładniej?

Opublikowano (edytowane)

Ten czujnik CWU masz na rurze bo najwyraźniej jest tak jak napisałeś - sterowanie pompą CWU nie ma nic wspólnego z temperaturą w bojlerze, ono służy do sterowania pompą podłogówki. Czyli Twój instalator użył funkcji CWU w sterowniku do sterowania ogrzewania podłogowego. A bojler grzeje się od wody idącej w kaloryfery jakoś (o ile ta pionowa rura w dół idzie na kaloryfery), więc ma temperaturę taką jak woda w kotle. Pompa CO chodzi cały czas więc bojler też się grzeje cały czas. Tylko nie wiadomo w jaki sposób jest robiony podział - jaka część wody idzie do bojlera, a jaka na kaloryfery (ale coś idzie na kaloryfery skoro grzeją). Może po prostu ta woda najpierw przepływa przez bojler, a dopiero potem idzie na kaloryfery. 

Edytowane przez nightwatch