Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Mam problem z kotłem zasypowym.

Kocioł 12 kW przeznaczony do ogrzania 120 m2 domu. Zamontowana dmuchawa i sterownik. Palę węglem - orzech.

Dmuchawa ustawiona na bieg 40 z 1-50. Przedmuchy co 5 min. - 10 sekundowe.

Regulator temperatury - PROTON 405.10
Dmuchawa - firma DOMER - Typ DM120-Mo

Rozpalam od góry ( czopuch cały czas otwarty na full ), górna warstwa ( drewno ) pięknie się pali dużym płomieniem, kocioł osiąga temp. zadaną na 60 st. po pół godzinie ( w klapie przy drzwiczkach dolnych otwartych na centymetr ). Potem zamykam dolne drzwiczki ( czopuch nadal na full ) i wtedy przestaje mi się palić płomieniem górna warstwa węgla - co robię źle ?

Jest jeszcze jeden problem - dmuchawa włącza się przy 58 st. ( temp. kotła zadana na 60 st. ) i zanim kocioł zagrzeje się do temp. 60 st. to zaczyna bulgotać ( takie pojedyncze bulgotanie - czy to już gotowanie? ) przy tym takie szumy - jakby sapanie. Muszę wyłączyć dmuchawę, najpierw przestaje bulgotać, potem sapać . Temp. kotła wzrasta o kilka stopni. Ale przecież nie będę stał koło pieca i pilnował kiedy wyłączyć. Próbowałem z róźnymi nastawami dmuchawy - dalej to samo. Twierdzę, że przy dużo większym nastawie temp. kotła wzrasta szybciej i piec nie zdąży zabulgotać ( ale to dopiero po kilkugodzinnym paleniu )

1. Co robię źle ?

2. Dlaczego górna warstwa żaru nie pali mi się płomieniem - tylko jest czarna ( jakby nie paląca się ), dopiero pod nim widać żar.

3. Czemu dmuchawa powoduje bulgotanie w piecu ?

Dzięki za pomoc

Zrzut ekranu 2025-01-11 o 18.45.19.png

Zrzut ekranu 2025-01-11 o 18.44.54.png

Edytowane przez Daral7
Opublikowano

To syczenie, bulgotanie, czy jak to tam zwał, to podgotowywanie wody. Dmuchawa zdecydowanie za mocno dmucha.

Przy jakiej temperaturze włącza się pompa?

Zasyp przygasa, ponieważ odcinasz powietrze do kotła. W drzwiczkach u góry masz klapkę od powietrza wtórnego. Po jej uchyleniu (lekkim) powinien być na palenisku taki drobny niebieskawy płomień w losowych miejscach. Jednak to kocioł z dmuchawą, więc jeżeli cokolwiek będzie nie tak z ciągiem, to dmuchawa tamtędy będzie wydmuchiwać spaliny do kotłowni.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Daral7 napisał(a):

Gdzieś przeczytałem, że jest to normalne zjawisko. Dmuchawa rozpala , rozgrzewa szybko opał. Kiedy się wyłącza po uzyskaniu zadanej temperatury , opał nadal wytwarza ciepło i to bulgotanie jest tego skutkiem. Chwilę później ustaje to zjawisko gdyż wyłączona dmuchawa nie dostarcza tlenu do kotła (opał zaczyna się wygaszać) ,i tak w kółko . Czy to jest bezpieczne ? Czy to nie gotowanie wody w piecu ?

Ciąg w kominie mam sprawdzony i jest bardzo dobry. Pompa włącza się się przy 40 st.

Zauważyłem jeszcze, że osiągnięciu przez dmuchawę zadanej temp. w piecu słychać przelewanie się wody w piecu, lub koło pieca - czy to normalne ?

Edytowane przez Daral7
Opublikowano

To bulgotanie, to opał grzeje cały czas miejsce wokół siebie, ale nie ma odbioru tego ciepła. Czyli albo za wolno kręci pompa, albo za mała pojemność wodna wymiennika jest w tym miejscu. Czyli najpierw zmniejsz obroty dmuchawy, a jeżeli nadal będzie ten problem, to dodatkowo zwiększ obroty pompy.

60 stopni w 30min. to krótko. Żar wtedy idzie w tysiące stopni. I po wyłączeniu dmuchawy całe to ciepło jest skupione w miejscu, gdzie żar jest (i zaczyna podgotowywać w tym miejscu wodę). A bardzo mała ilość tego ciepła idzie dalej na wymiennik i na koniec w czopuch.

W momencie, jak dmuchawa się wyłączy, wszystko co odgazuje z węgla idzie niespalone w komin. Czyli strata opału.

Nie myślałeś o miarkowniku ciągu?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja bym dmuchal dužo mniej.Jak na kociol 12 KW ustawiles dmuchawe na 40 z 50,isto jest zbyt mocna(jak každy producent nie madro montuje"mocniejsza lepsza") i sterownik uniwersalny.Ustawil bym tylko tak,by sie wooolno kreczyla.Liepiej dlugo i slabo podmuchac,niž za 10 sekund chciac zerwac mocy.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, bercus napisał(a):

Ja bym dmuchal dužo mniej.Jak na kociol 12 KW ustawiles dmuchawe na 40 z 50,isto jest zbyt mocna(jak každy producent nie madro montuje"mocniejsza lepsza") i sterownik uniwersalny.Ustawil bym tylko tak,by sie wooolno kreczyla.Liepiej dlugo i slabo podmuchac,niž za 10 sekund chciac zerwac mocy.

cały czas eksperymentuje. Dałem dmuchawę nawet na 45 bo wtedy szybko dmuchawa doprowadza temp. kotła do zadanej temp i bulgotanie jest mniejsze, a jak dam dmuchawę na np. 15 to zanim kocioł osiągnie zadaną temp. to piec bulgocze bardzo mocno.

Czy przyczyną może być za mało wody w instalacji ? Mam piec w piwnicy - dom parter + piętro, grube stare rury, idą nawet poziomo między pokojami - woda w stanie spoczynku 0,75 bara, po rozgrzaniu 1,1 bara - prawidłowo ?

23 minuty temu, Matejko1 napisał(a):

@Daral7 Czy możesz dać przekrój tego kotła, zdjęcia jak wygląda wlot z komory zasypowej do kanałów spalinowych oraz link do strony producenta z instrukcją obsługi?

Niestety nie mam instrukcji, tylko instrukcja do dmuchawy i regulatora temp.

26 minut temu, kreciq21 napisał(a):

To bulgotanie, to opał grzeje cały czas miejsce wokół siebie, ale nie ma odbioru tego ciepła. Czyli albo za wolno kręci pompa, albo za mała pojemność wodna wymiennika jest w tym miejscu. Czyli najpierw zmniejsz obroty dmuchawy, a jeżeli nadal będzie ten problem, to dodatkowo zwiększ obroty pompy.

60 stopni w 30min. to krótko. Żar wtedy idzie w tysiące stopni. I po wyłączeniu dmuchawy całe to ciepło jest skupione w miejscu, gdzie żar jest (i zaczyna podgotowywać w tym miejscu wodę). A bardzo mała ilość tego ciepła idzie dalej na wymiennik i na koniec w czopuch.

W momencie, jak dmuchawa się wyłączy, wszystko co odgazuje z węgla idzie niespalone w komin. Czyli strata opału.

Nie myślałeś o miarkowniku ciągu?

zwiększyć obroty pompy ? Jak ? Mam taką jak na zdjęciu.

pompa.png

Edytowane przez Daral7
Opublikowano
3 godziny temu, Daral7 napisał(a):

Rozpalam od góry ( czopuch cały czas otwarty na full ), górna warstwa ( drewno ) pięknie się pali dużym płomieniem, kocioł osiąga temp. zadaną na 60 st. po pół godzinie ( w klapie przy drzwiczkach dolnych otwartych na centymetr ). Potem zamykam dolne drzwiczki ( czopuch nadal na full ) i wtedy przestaje mi się palić płomieniem górna warstwa węgla - co robię źle ?

(...)

2. Dlaczego górna warstwa żaru nie pali mi się płomieniem - tylko jest czarna ( jakby nie paląca się ), dopiero pod nim widać żar.

(...)

Zrzut ekranu 2025-01-11 o 18.45.19.png

@Daral7 To palisz od góry w kotle 5 klasy/ekoprojekt?

Opublikowano (edytowane)

@Matejko1Sądząc po zdjęciu wyżej, to klasyczny górniak z wymiennikiem poziomym. Nie wiadomo tylko, czy płomieniówki, czy płytowy. Górniak z dmuchawą w 2023r z kompletem eko... Cuchnie mi tu wałem.

@Daral7Na pompie widać, że ma 3 biegi. Bieg wyżej to jej wyższe obroty (wajcha na puszce).

Ciśnienie wody ujdzie, nie powinno stanowić tu problemu.

Z dmuchawą zejdź na poziom poniżej 10, a najlepiej poniżej 5. Myślę, że i na 3 będzie za dużo.

Edytowane przez kreciq21
  • Przydało się 1
Opublikowano

Na zdjęciu masz zaznaczoną regulację obrotów pompy.

IMG_20250111_213917.png.fb66ec8118a2ed57b0172e102998bed9.png

Opublikowano

Trzeba tym kółkiem pokręcić. W jedną stronę będą się obroty zwiększać, w dugą zmniejszać. Chyba, że będzie w skrajnym położeniu to kółko, to wtedy będzie się kręcić tylko w jedną stronę.

Pompa ma 3 biegi, więc powinno być czuć, kiedy zapinają się poszczególne biegi. Pomiędzy biegami nie będzie działać w ogóle.

Opublikowano
29 minut temu, kreciq21 napisał(a):

@Matejko1Sądząc po zdjęciu wyżej, to klasyczny górniak z wymiennikiem poziomym. Nie wiadomo tylko, czy płomieniówki, czy płytowy. Górniak z dmuchawą w 2023r z kompletem eko... Cuchnie mi tu wałem.

@Daral7Na pompie widać, że ma 3 biegi. Bieg wyżej to jej wyższe obroty (wajcha na puszce).

Ciśnienie wody ujdzie, nie powinno stanowić tu problemu.

Z dmuchawą zejdź na poziom poniżej 10, a najlepiej poniżej 5. Myślę, że i na 3 będzie za dużo.

Tylko jak pisałem wyżej - dmuchawa na niskim biegu też doprowadza do bulgotania, tylko do dużo większego zanim kocioł osiągnie zadaną temp.

Opublikowano

Trochę inna pompa ale to może pomóc.

IMG_20250111_221646.jpg.90e5e60f99b612d3d281a64c3a687aad.jpg

Opublikowano

Zejdź z obrotami dmuchawy najniżej jak się da. A procesem spalania zarządzaj poprzez czas przerwy pomiędzy dmuchaniami. Ideałem jest dostarczanie powietrza cały czas w małej ilości.

Przy dużej prędkości dmuchawy, robisz przeciąg w kotle. Czyli pęd powietrza jest tak duży, że kocioł jest przez nie chłodzony. Zmniejszając obroty, zmniejszasz przeciąg. i więcej ciepła pozostaje w kotle. Ale nadal ten przeciąg jest.

Dmuchawa ma dostarczać tylko tyle powietrza, ile jest potrzebne do spalania opału. I podając go więcej, zwiększasz moc kotła. Podając go jeszcze więcej, przekraczasz już moc, którą kocioł może wytworzyć, a powietrze zaczyna go chłodzić.

Więc ustawienia powinieneś zacząć od najniższych obrotów dmuchawy i w razie potrzeby je zwiększyć. Robiąc to od dużych obrotów w dół, dojdziesz do momentu, jak kocioł będzie, mówiąc kolokwialnie, rozpalony do czerwoności. 

Opublikowano
3 minuty temu, kreciq21 napisał(a):

Zejdź z obrotami dmuchawy najniżej jak się da. A procesem spalania zarządzaj poprzez czas przerwy pomiędzy dmuchaniami. Ideałem jest dostarczanie powietrza cały czas w małej ilości.

Przy dużej prędkości dmuchawy, robisz przeciąg w kotle. Czyli pęd powietrza jest tak duży, że kocioł jest przez nie chłodzony. Zmniejszając obroty, zmniejszasz przeciąg. i więcej ciepła pozostaje w kotle. Ale nadal ten przeciąg jest.

Dmuchawa ma dostarczać tylko tyle powietrza, ile jest potrzebne do spalania opału. I podając go więcej, zwiększasz moc kotła. Podając go jeszcze więcej, przekraczasz już moc, którą kocioł może wytworzyć, a powietrze zaczyna go chłodzić.

Więc ustawienia powinieneś zacząć od najniższych obrotów dmuchawy i w razie potrzeby je zwiększyć. Robiąc to od dużych obrotów w dół, dojdziesz do momentu, jak kocioł będzie, mówiąc kolokwialnie, rozpalony do czerwoności. 

Dobrze rozumie ? Czyli dmuchawa na minimum - 3 bieg ( 1-50 ) , a przedmuchy długie ( 20- 30  sec ? ) i przerwy krótkie ? ( 1 min. ?... mniejszych się nie da )

Jak temp. powinna być na czopuchu ? Czy czopuch powinien być otwarty na full ? U mnie przy pracy wentylatora muszę mieć otwarty na full bo dym wlatuje mi z powrotem do piwnicy przez klapkę w drzwiczkach.