Skocz do zawartości
IGNOROWANY

HKS Lazar smartfire 22kW problem z osiągnięciem temperatury

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Suchy79,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem użytkownikiem Lazara 22kW. Użytkuję piec kilka lat i wszystko działało bez zarzutu do czasu jak niedawno awarii uległa pompa obiegowa za piecem mieszająca powrót ze sprzęgła (instalacji) i ciepłą wodę z zasilania. Po uruchomieniu pompki przy 55stC wywalało różnicówkę w domu. Po wymianie pompy na nową piec osiąga max 66 stC (wchodzi na H1) i zaraz temperatura spalin spada i tak pracuje miedzy H1 i H2, wcześniej ładnie pracował głównie na H1 na tym samym pelecie. Wymieniłem zawór termostatyczny LK 55 i żadnych efektów. Temp. spalin waha się miedzy 105 a 124. Przed awarią jak pracował sobie na H1 to temp spalin była w okolicy 120-125 stC .

Wczoraj bawiłem się zwiększaniem nadmuchu bez efektu, dopiero jak podwoiłem mu dawkę pelletu i zmniejszyłem przerwę miedzy podawaniem w H1 temp poszła w górę ale to nie sposób żeby tonę więcej wrzucić w piec.

Ustawienia: H1- 10 st, H2-15 st

Jak ktoś miał lub słyszał o takim przypadku proszę o info. Z góry dziękuję

Opublikowano

jedyne co wymiana pompy mogła zmienić to proporcje mieszania na zaworze mieszającym - inna wydajnosć pompy może powodować inne przepływy. Może wystarczyło by przestawić prędkość pompy?

Opublikowano

Próbowałem przestawiać pompę na wyższe obroty i niższe, kręciłem zaworem od zasilania. Jak wyłączam pompę obiegu to temperatura idzie fajnie w górę. Zastanawia mnie dlaczego mam niższe parametry temp spalin jak przed awarią. Jeszcze dzisiaj popatrzę na temperatury i pokręcę a jak nie pójdzie to zamawiam taką samą pompę. Dzięki

Opublikowano (edytowane)

Może po prostu stara pompa nawet przed awarią była już niesprawna a teraz włożyłeś sprawną 🙂

Temperatutra spalin jest bezpośrednio związana z temperaturą na piecu - zimniejsza woda to i zimniejsze spaliny. Tu nie ma żadnych czarów (no chyba ze dodatkowo pozmieniałeś ustawienia spalania).

A tak przy okazji - jeśli piec działa dobrze po wyłączeniu tej pompy to może się jej pozbądź a nie kupuj kolejną? 

Edytowane przez nightwatch
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Ustawiłem pompę na max moc i przydławiłem przepływ na zaworze od zasilania. Chyba zawór zwrotny mam padnięty od CWU bo grzał baniak od tyłu cały czas. Teraz działa jak należy. Dzieki