Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam kocioł zgazowujący drewno 14 KW i do niego bufor o pojemności netto 850 litrów. Zestaw ogrzewa dom 125 m2, wszędzie podłogówka. Dom nowy, ściany ocieplone styropianem 20cm, strop styropianem 20 cm i podłoga 15 cm. Problem polega na tym, że jak nagrzeje bufor do 80 stopni paląc do godziny 24 to następnego jak wracam z pracy o 17 to na buforze jest już 30 stopni. Moim zdaniem szybko się wychładza i w domu jak wracam jest max 22 stopnie. Mam 2 rozdzielacze do podłogówki w każdym po 7 sekcji i w każdym oddzielna pompka WILO PARA 25-130/6-43. Pompki działają na 1 biegu, przepływy około 1,5 i temperatura zasilania podłogówki 34 stopnie. 

Kocioł z buforem podłączony rurkami 32 z ochroną powrotu. Natomiast wyjście z bufora jest jedną rurką 40 i później ta rurka jest zredukowana na 32 do rozdzielaczy i do pompki CWU. Nie mam zaworów zwrotnych miedzy kotłem a buforem, ale kilka razy zakręcałem powrót do kotła po skończonym paleniu i nie poprawiało to wyników. Mam regulator temperatury salus w pokoju, który jest ustawiony na 22 stopnie i steruje pompkami od podłogówki. 

Macie może jakieś pomysły dlaczego tak szybko wychładza bufor? Czy może być tak, że to 1 sezon grzewczy i w następnym będzie lepiej (ogrzewane od początku października)? Bo szczerze mówiąc to miałem nadzieję, że przy takim buforze to będę palił co 2 dzień szczególnie przy takich temperaturach jak w tym roku.  🙂

rozdzielacz.jpg

schemat kotłowni.png

Opublikowano

Cwu może ostro mieszać wodę i wychłodzić  bufor. Ile razy się włącza pompa od Cwu ?? Na dobę?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, stonefistt napisał(a):

Cwu może ostro mieszać wodę i wychłodzić  bufor. Ile razy się włącza pompa od Cwu ?? Na dobę?

W ciągu dnia nas nie ma w domu więc nikt z cwu nie korzysta. A też zakręcałem powrót od cwu jak wychodziłem z domu i efektu na plus nie było. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

czy bufor nagrzewasz w całej objętości do 80 stopni, czy tylko góra? Trzeba zmierzyć temperaturę na dole bufora na końcu jego nagrzewania bo może nie nagrzewa się w całości i dlatego szybko ciepła woda znika.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, nightwatch napisał(a):

czy bufor nagrzewasz w całej objętości do 80 stopni, czy tylko góra? Trzeba zmierzyć temperaturę na dole bufora na końcu jego nagrzewania bo może nie nagrzewa się w całości i dlatego szybko ciepła woda znika.

Mam na buforze 3 termometry (na górze na dole i na środku) i jak nagrzeje bufor to wszystkie pokazują 80 stopni. 

Waszym zdaniem na ile powinien wystarczać taki bufor nagrzany do 80 stopni przy 120m2 podłogówki?

Ogólnie to u mnie steruje podłogówką regulator temperatury (ustawiony w najchłodniejszym pokoju), który wyłącza pompki jak temperatura w domu osiągnie 23 stopnie. Możliwe, że po prostu podłogówka za mocno się wychładza i później szybko opróżnia bufor? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

w buforze masz ok 50 kWh energii. To przy założeniu że potrzebujesz średnio 3 kW ciągłej mocy grzewczej daje jakieś 15-16 godzin. Co by się mniej więcej zgadzało z tym co się faktycznie dzieje.
Termostat pokojowy raczej nic tu nie zmienia

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Wszystko gra przecież tymi 80 stopniami grzejesz to po tych 17 godzinach na pewno nie będzie tam więcej niż 40 stopni. Samej podłogi do grzania masz 20 ton mniej więcej.

Opublikowano (edytowane)

@EmilRotu Takie luźne pytania:

1. Jakie masz zapotrzebowanie na domu na ciepło zgodnie ze strona ciepło właściwe?: https://cieplo.app/
  2. Jak długo wygrzewasz dom?

Nie jestem ekspertem, ale co do instalacji i jej schematu to chyba lepiej aby rura z z bufora na grzejniki wychodziła nie z boku bufora ale ze szczytu bufora (wtedy można do ogrzewania wykorzystać całą pojemność bufora) tak jak przykładowo na tym schemacie:

Obejścia grawitacyjne 2.JPG

ten schemat jest z tej dyskusji:

Tak przy okazji - jakbyś przerabiał wyjście z bufora na grzejniki to chyba lepiej aby odpowietrznik przy wyjściu z bufora na grzejniki powinien być poza obrysem bufora i jego ocieplenia aby wyciekająca woda nie lała się po ociepleniu bufora - przykład wyjścia ze szczytu bufora.odpowietrznik.thumb.png.a7266fcb396b93141e55ece67e42a89e.pngto z filmu:

Edytowane przez Matejko1