Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ocena wykonanej instalacji pieca kostrzewa (praca z buforem)

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Gonzo19,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@klikuss Zrób  opcje nr. 2 , od przybytku głowa nie boli , tym bardziej że już masz zasilanie z bufora .

Będziesz mógł grzać jak uznasz za słuszne , w lecie z kotła w zimie z bufora ,albo i z kotła jak ci tam pasuje .

Opublikowano (edytowane)

witam. przerobiłem instalacje za poradą forumowiczów. Wrzucilem pompe podłogówki  za mieszacz (patrz zdjęcia z przed i po). Niestety nic to nie dało, efekt falowania temperatury zasilajacej podłogówke pokazanym na filmie jak był takk jest, nie wiem czy to wina sterownika kostrzewy czy mieszacza GOSHE , że nie są w stanie chyba sie ze sobą najwidoczniej poprawnie skomunikować(?). Obecnie pompa jest zamontowana za mieszaczem i miesza wode  zasilania z górnego króćca bufora i powrotu podłogówki i nie mam na chwile obecną pomysłów co dalej. Był hydraulik rzucić okiem, mówi że pompa była zle wpieta jesli byla faktycznie tam gdzie mu pokzałem na pierwszym zdjeciu, powinna byc za mieszaczem tak jak teraz,ale nie potrafil okreslić dlaczego takie wahania temperatury i kręcenie się mieszacza. Przeniesienie czujnika dalej od mieszacza w strone belki podłogówki aby zmenić czas reakcji również nie przyniosło efektów. W sterowniku mojego pieca który mam (ecomax 860 simple) jedyne co można ustawić to czas  otwarcia zaworu który jest ustawiony poprawnie, bo na 120 sek. Wymienić mieszacz na inny, jakis bardzej rozbudowany  z własnym menu a może zwykły termostatyczny  z zakresem 20-45 "C ? Wymiana siłownika  (na ten sam) na próbe rok temu też nic nie pomogła  ktoś ma jakies sugestie ? 

Jeśli coś jest niejasno opisane na zdjęciu proszę pytać, postaram się opisac lepiej. bufor stoi na poddaszu, pod nim jest kotłownia z piecem i zbiornikiem CWU dlatego rury idą w dół przez strop do kotłowni i na rozdzielacz podłogówki

20250112_230721.jpg

tak jest.jpg

zawór:
https://allegro.pl/oferta/zawor-mieszajacy-3-drogowy-1-silownik-230v-14287077289?offerId=14287077289&inventoryUnitId=osMo0tvo0KvJiv4mDSfLBw&adGroupId=NGEzOTRmZDUtOWZkZi00NzUwLWIxZGMtZDg2YzUwZGFhMzg5AA&campaignId=ZWIwZTUyY2UtYmJjMi00ODJjLTg1MmQtOTYyZTMzYWM0Y2QyAA&clientId=MTAxMTU5MDM4ADM2OTAwNDEwAA&sig=15dc44d2969ab70c354153e7f79d9433&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAkJO8BhCGARIsAMkswygMU8G_DthO-s_PXx1W-nH6R_p8zFRs47nGiuRQoVwubt2cXX06DhkaAp0_EALw_wcB

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

To sprawdź czy 3d jest poprawnie ustawiony. 

image.png.ae9aa03697285473b1b183a23d70c366.png

Chodzi o ten grzybek.

Być może masz go wszędzie tylko nie tam gdzie być powinien 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli 3d jest poprawnie ustawiony to czujnik umieść za pompą na tym zbędnym ZZ lub na rurze za nim i dobrze zaizoluj.

W sterowniku ustaw zakres proporcjonalności na 2,

A stała czasu całkowania na 150, nieczułość mieszacza 0.5°C

17367903405458117732371641347464.jpg

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano (edytowane)

eureka.. aż mi głupio. Jak można sie tak wyłożyć...

dosłownie pół godziny temu wpadłem na to aby sprawdzić ustawienie tego zaworu bo już niz innego mi nie przychoziło do głowy i wszedłem edytowac post zanim ktoś odczyta (ale nie zdazyłem)  bo własnie chyba nie był poprawnie ustawiony i raczej bedzie to  zawieradło, ale przynajmniej mam pompe za mieszaczem przerobioną :)  Na razie trzyma temperature idealnie, ale dam sobie pare dni bo bywały momenty że też dobrze chodził. dam znać i oby był temat do zamknieciaaaaaa :) 

ps. ja takich ustawień nie mam , w moim menu serwisowym sekcja mieszacza jest bardzo okrojona, tylko czasem otwarcia moge sie pobawić.  .  jak widać  sterownik "simple". nazwa zobowiązuje 😄

20250113_185344.jpg

20250113_185423.jpg

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

Na tym dolnym obrazku jak zjedziesz niżej to juz nic nie ma?

Zawór 83% wygląda jakby był źle ustawiony .

U mnie teraz tak wysoko, bo akurat bufor się rozładował.

Temperatury wysokie bo to akurat na grzejniki idzie.

17367917257792916600664491512269.jpg

Opublikowano (edytowane)

nie, nizej nic sensownego nie mam,  akurat bufor roladowany mocno,  to byc moze dlatego 83% sie otworzyl , ale stoi w miejscu stabilnie nie lata dookola a bufor sie powoli wygrzewa. Bede obserwował jego zachoeanie jak zacznie wariowac to jeszce raz go ustawie jesli znowu zrobiłem to źle. zobaczymy

poniżej dalsza część menu

20250113_191828.jpg

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

W/g instrukcji strona 28 powinno być.

Coś jeszcze kojarzę że było gdzieś ustawienie "pokaż ukryte", ale czy akurat w tym urządzeniu to głowy nie dam sobie uciąć.

Jak wejdziesz w menu serwisowe to na stronie głównej przewijając w dół powinieneś mieć "pokaż zaawansowane" masz ustawione na "nie". Zmień na tak to pojawia się pozostałe/ukryte parametry

Opublikowano (edytowane)

tak, widzę właśnie w instrukcji, myślę że musi  być chyba jednak to ukryte na stałe w tym modelu, bo wszystkie czujniki potrzebne do tego aby się to ukazało myśle że mam. Ja pod sterownik pieca mam podpięty oprócz siłownika i czujnika temp termostat pokojowy ekoster K10 bezprzewodowy. Żadnej pozycji  pokaz ukryte lub zaawansowane nie widzę też. . Na youtube jest pare filmow gdzie ludzie pokazują swoje menu tego modelu pieca  i też nie zauważyłem u nikogo tych pozycji :). Wracając do mieszacza, ten który posiadam jest bardzo łatwo źle ustawić jak ktos tego nigdy nie robił, nigdzie nie ma do niego instrukcji w internecie i dodatkowo zauważyłem na filmach afriso że po zdjęciu np ich siłownika te wyżłobienie na trzpieniu w niektórych ich modelach wskazuje pozycje zawieradła, a w niektórych siłownikach wyżłobienie należy ustawić po przeciwnej stronie.  Wiec może i u mnie tak jest. Na razie ustawiłem wyżłobieniem w połowie osi obrotu zasilanie / powrót, może dlatego zwróciłeś uwage na  wysoki stopień otwarcia mi pokazało wczoraj ,  jak coś to najwyżej przestawie.
Ponieważ jak wspomniałem  chcę CWU grzać latem z pieca, zasilanie bojlera  i pompe CWU bede przepinać bo obecne podłaczenie bojler do bufora wyklucza mi grzanie w lato, ale to robota na inny cieplejszy dzień bo mam mało miejsca i to pochłonie dużo czasu, a pompę podłogówki  akurat szło u mnie łatwo przełożyć a i tak byłem dzień bez ogrzewania :)

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

możesz sprawdzić jak masz ustawione zwierciadło bez demontażu zaworu. Musisz tylko zdemontować siłownik.

Pompa musi pracować, jeśli masz na niej jakis wskaźnik/wyświetlacz to lepiej

określasz jakiś punkt na trzpieniu i kręcisz nim(trzpieniem) np. w lewo i określasz:

-Jeśli zwierciadło - z ustawi się w punkcie A, wtedy w punkcie C będzie zimno, ale pompa będzie pracowac swobodnie

-Jeśli zwierciadło ustawi się w punkcie B, wtedy w punkcie C będzie gorąco, pompa pracuje swobodnie

-Jeśli zwierciadło ustawi się w punkcie C, wtedy będzie w nim zimno ale pompa będzie miała bardzo ciężko, będziesz słyszał, że albo zwolniła, albo mocno szumi, w każdym razie będzie pracować zupełnie inaczej(prawie "na sucho".

Jak juz to wszystko określisz to wyjdzie Ci, gdzie masz zwierciadło wzgledem trzpienia(zaznaczyć).

Pozostanie odpowiednio ustawić pomiędzy punktem A i B, załozyc odpowiednio siłownik i sprawdzić czy sterownik kręci w nim odpowiednio(na "0" zwierciadło musi być w punkcie A, a na "10" w punkcie B)

mischer_3w_pl.jpg

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Gonzo19 napisał(a):

możesz sprawdzić jak masz ustawione zwierciadło bez demontażu zaworu. Musisz tylko zdemontować siłownik.

Pompa musi pracować, jeśli masz na niej jakis wskaźnik/wyświetlacz to lepiej

określasz jakiś punkt na trzpieniu i kręcisz nim(trzpieniem) np. w lewo i określasz:

-Jeśli zwierciadło - z ustawi się w punkcie A, wtedy w punkcie C będzie zimno, ale pompa będzie pracowac swobodnie

-Jeśli zwierciadło ustawi się w punkcie B, wtedy w punkcie C będzie gorąco, pompa pracuje swobodnie

-Jeśli zwierciadło ustawi się w punkcie C, wtedy będzie w nim zimno ale pompa będzie miała bardzo ciężko, będziesz słyszał, że albo zwolniła, albo mocno szumi, w każdym razie będzie pracować zupełnie inaczej(prawie "na sucho".

Jak juz to wszystko określisz to wyjdzie Ci, gdzie masz zwierciadło wzgledem trzpienia(zaznaczyć).

Pozostanie odpowiednio ustawić pomiędzy punktem A i B, załozyc odpowiednio siłownik i sprawdzić czy sterownik kręci w nim odpowiednio(na "0" zwierciadło musi być w punkcie A, a na "10" w punkcie B)

mischer_3w_pl.jpg

O. Dobra podpowiedź! Kumam 😉 Bo tak jak piszesz:  sciagać go właśnie nie bardzo mi się chce z instalacji bo to kłopotliwe.

🙂

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Dziękuje wszytskim za pomoc a głównie Gonzo19. Ustawiłem zawieradło i zawór trójdrożny ustawia się teraz poprawnie, Nie jest idealnie, ma swoje mankamenty podczas startu pompy gdy dostaje sygnał  z termostatu pokojowego, ale zapewne to dlatego  bo ten sterownik ma ograniczona możliwość konfiguracji pracy siłownika. Ważne  ze temperarura przestała falować i jest stabilna, po dluzszej pracy się normuje. Odchyłki są tylko podczas startu.  Przeniesienie pompy za zawór trójdrożny  z miejsca gdzie była umiejscowiona wcześniej  przez hydraulika (pchała a w bufor)  dodatkowo zwiększyło przepływy i były potrzebne korekty na rozdzielaczu  oraz temp czynnika bo w domu się nagle z 21 zrobiło 22.5 🙂 .  Na wiosne zostawie sobie przeróbke instalacji bojera tak aby CWU było grzane z pieca w lato z pominieciem bufora. Wiem jak to zrobić, schamat sprawdzony  i potwierdzony na forum  a sterownik podobno sobie poradzi z nowym układem. Pozostało tylko lutować ale ponieważ w mojej kotłowni to będzie związane z dużymi przeróbkami i zapewne demontażem pieca ze względu na ciasnote to poczekam na koniec sezonu grzewczego. Fajnie że trafiłem na te forum i pomocnych ludzi. Dzięki !

Edytowane przez klikuss
Opublikowano
22 minuty temu, klikuss napisał(a):

Nie jest idealnie, ma swoje mankamenty podczas startu pompy gdy dostaje sygnał  z termostatu pokojowego, ale zapewne to dlatego  bo ten sterownik ma ograniczona możliwość konfiguracji pracy siłownika.

Przy starcie pompy zawsze 3d potrzebuje chwilę na ustabilizowanie się.

23 minuty temu, klikuss napisał(a):

bo ten sterownik ma ograniczona możliwość konfiguracji pracy siłownika.

raczej nie, po prostu jest to ukryte aby serwisant nie grzebał. Wystarczy ustawić czas otwarcia siłownika.

Najważniejsze, że jest lepiej.

A na ile % teraz ustawia się 3D jak juz ustabilizuje się?

Opublikowano (edytowane)

Na 70,80... różnie alw zazsyczaj okolo tego. Zależnie jaka temp panuje w buforze.  Ogolnie raczej Nigdy nie ma mniej niż 50, 60 %. Może to dlatego że posadzka jest mocno wystudzona gdy następuje start pompy i zawor potrzebuje się mocno otworzyć aby zmieszać do zadanej wartości? Zakladam ze jakbym mial to sprzezone z czujnikiem pogodowym i Jakby pompa chodziła non stop to posadzka była by cielpelsza (nie wychladzala by sie ) i zawor  nie musiałby się tak mocno otwierać?  Dla mnie bardziej i tak liczy się to że jest stabilnie 😉

A zawór jest ustawiony teraz dobrze. Zrobiłem test który zasugerowałeś. Pokręciłem nim ręcznie  i wyraźnie czuć kiedy zawieradlo jest w pozycji w kierunku pompy odcinajac jej doplyw . Pompa wtedy  zaczyna chodzić głośniej. Na tej podstawie ustaliłem jego pozycje i ustawilem potem jak ma być. 

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

To dużo za dużo. Masz duże straty ciepła. Przy podłogówce pompa powinna pracować cały czas. Skoro masz 3d i siłownik to szkoda tego marnować.

Pewnie sterujesz to jakimś termostatem pokojowym, spróbuj ustawić zamiast wyłączenia pompy obniżenie o kilka stopni np. 5 na początek 

Opublikowano (edytowane)

ok jak spale zasyp nowego pelletu  to pobawie sie za tydzien tym aby pompa nie stawała i ustawie np.  33  / 27 * (6 stopni roznicy) i zobacze ja szybk bufor sie rozladowuje 🙂. Nie wiedzialem ze gdy posadzka sie wystudza  to idzie w straty  wzgleme tego niz instalacja pracowalaby na podtrzymaniu ... docelowo podlacze ten czujnik pogodowy ale wpierw chce ten nowy pellet wypalic (excelence selection)  i sobie porównać z fabichem premium.

Edytowane przez klikuss
Opublikowano (edytowane)

ogolnie mi na dom 107m (grzane zimą CWU i CO 100 m, bo kotlowni nie licze) w zeszłym roku starczylo nieałe 2t pelletu i dla mnie to super wynik 🙂 . W lato jak juz wiesz grzałem do tej pory CWU prądem, wiec to tylko liczone te niecałe 2t za okres zimowy,  ale gałązka CWU pójdzie do przeróbki. Temp utrzymywana w domu 20,5  - 21"c. bojler 40 stopni za dnia, popoludniami do wieczora 53 stopnie (praca na obniżeniu za dnia, bo za dnia nie potrzebujemy tak dużo wody a temp 40 stopni wystarcza aby umyc rece, zeby i przmemyć jakieś naczynia) 

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

Zrobisz jak chcesz. 2t to nie dużo, ja zużywam niecałe 4t, ale mam  dużo większy dom , temperaturę utrzymuje w zależności od pomieszczenia pomiędzy 22 a 23.5st. te 22 już jest za zimno dla mnie i mojej rodziny. Pewnie gdybym utrzymywał te 20.5st. to zmiescilbym się w 3t. U mnie dużo idzie wody ciepłej.

Różnicowanie jej temp dla dnia i nocy bez sensu. I tak ją grzeję do 55st i wystarcza mi na co najmniej 24h(200l zbiornik pionowy, zawór antypoparzeniowy [na instalację idzie max 43st], 2 czujniki temp, góra i dół). Ładować zaczynam dopiero jak mi góra zbiornika osiągnie 38st.

Opublikowano

A jeszcze jedno pytanko: mając na chwile obecna bojler w kotłowni pod sufitem a bufor na stropie (na strychu)  nad nim warto wyjście z bojlera skierowca na pewnym odcinku w dół aby zrobić pułapkę cieplna? Zauważyłem że rura  lecsca od bufora i zasilajaca cwu jest caly czas ciepla /goraca  tak jakby krążyło nią grawitacyjnie gdy woda w bojlerze jest mocno zagrzana

Opublikowano (edytowane)

albo wstawić zawór zwrotny na zasilaniu zbiornika CWU ?

edit: W zaadzie jak na wiosne będę przerabiac zasilanie CWU na bezposrednie z kotła to za pompą na wejsciu co zbiornika CWU i tak będzie ZZ  🙂. U mnie obecnie zbiornik gamleta potrafi z 50 spać do 42" przez noc dlatego nie trzymam całą dobę 50 aby ograniczyć straty. nie wiem czy to słaba izolacja czy wędrówka ciepłej wody do boufora położonego na strychu nad nim.

Edytowane przez klikuss
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry jeszce raz wszystkim. Chciałem pozostawić informację dla potomnych którzy by się zmierzyli  z podobnym problemem w przyszłości, że pomimo wcześniejszego zamknięcia tematu falującej temperatury podłogówki,  problem wrócił i dopiero teraz udało mi się go rozwiązać. Sprawe rozwiazało zamontownie czujnika pogodowego i ustawienie w menu kotła opcji tak, aby pompa podłogówki chodziła non stop  a nie na zasadzie start  / stop od termostatu pokojowego. Teraz to pogodówka koryguje temperaturą czynnika a pompa chodzi 24h i zawór trzyma zadaną temperaturę idealnie. Niestety działanie na zasadzie włącz wyłącz pompe od termostatu nie sprawdzało się bo woda  wbuforze gorąca a powrót z podłogówki  zimny i działy się cyrki  a trwało to 3 sezony... 🙂 Gonzo19 jeszcze raz dzięki za wszelką pomoc 🙂 W końcu mój problem jest rozwiązany, pozostało tylko dokorygować metodą prób i błędów wybraną krzywą grzewczą do moich potrzeb, co trochę potrwa...

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

Skoro zimny powrót do bufora to problem, oznacza że powrót nie jest na dole bufora. Pewnie jest wpięty w połowie.

Opublikowano (edytowane)

powrót z podłogówki jest w piety na dole bufora co widać na załączonych wczesniej  zdjeciach w poście nr 27

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

To dlaczego jest to problem? A właściwie to jakie to są cyrki z tego powodu?