djdanhill Opublikowano Niedziela o 21:27 #1 Opublikowano Niedziela o 21:27 Witam Od pewnego czasu zauważyłem że moja pompa od centralnego ogrzewania pobiera więcej prądu Pompa Wilo Picco 25 1-8 Wcześniej jak ustawiałem pompe na bieg pierwszy pobierała ok 20w obecnie ok 40 Jak ustawie pompe na bieg II lub III pobiera tyle samo czyli 75w Pompa ma też ustawienia dla grzejników i podłogówki ustawiając wysokość podnoszenia i tu też jest problem ustawiam mniej więcej połowę mocy 4 metry i pobor 75w (max jest 7.5 metra i też pobiera 75w) Filtr przed pompa wyczyszczony. Gdzie szukać winy ktoś podpowie Piec to zębiec 21kw na wegiel pale od góry. Cytuj
PioBin Opublikowano Niedziela o 22:03 #2 Opublikowano Niedziela o 22:03 (edytowane) 36 minut temu, djdanhill napisał(a): … ktoś podpowie Teraz jest wiekszy przeplyw niz byl wczesniej. Czyli instalacja sie “otworzyla” np. glowice na grzejnikach lub silowniki na podlogowce. Lub Teraz musi wytworzyc wieksze cisnienie aby byl taki sam przeplyw jak wczesniej. Czyli cos dlawi przeplyw a pompa chce go utrzymac. Edytowane Niedziela o 22:05 przez PioBin Cytuj
djdanhill Opublikowano Poniedziałek o 07:48 Autor #3 Opublikowano Poniedziałek o 07:48 No właśnie nic się nie zmieniło. Czy ewentualna nieszczelnosc z instalacji czyli pęknięcie rurki gdzieś może mieć na to wpływ. Cytuj
PioBin Opublikowano Poniedziałek o 08:56 #4 Opublikowano Poniedziałek o 08:56 Porownaj wskazanie mocy na wyswietlaczu pompy z zewnetrznym miernikiem (pradu lub mocy). Cytuj
djdanhill Opublikowano Poniedziałek o 08:58 Autor #5 Opublikowano Poniedziałek o 08:58 Juz tak zrobiłem pobor na pompie pokrywa się z miernikiem Cytuj
PioBin Opublikowano Poniedziałek o 09:38 #6 Opublikowano Poniedziałek o 09:38 Uszkodzenia mechaniczne byloby slychac wiec jesli nie jest to rowniez po stronie instalacji (te same przeplywy i cisnienia) to pozostaje elektronika pompy. Cytuj
djdanhill Opublikowano Poniedziałek o 20:32 Autor #7 Opublikowano Poniedziałek o 20:32 Nie mam pewności czy gdzieś w podłodze nie puścił np pex (nie wiem czy to dobry trop) Jak zamkne 6 grzejników (akurat zeliwnych) pobor spada raptem o 3w tylko Cytuj
sambor Opublikowano Poniedziałek o 20:40 #8 Opublikowano Poniedziałek o 20:40 Ja proponowałbym zdjąć głowice i ręcznie poruszać iglicą każdego zaworu, może któryś się przyblokował. Cytuj
djdanhill Opublikowano Wtorek o 06:29 Autor #9 Opublikowano Wtorek o 06:29 Na grzejnikach mam zawory kulowe zwykle a nie glowice Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi