Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musisz najpierw pokombinować z regulacjami - branie się za przeróbki grubsze to ostatnia deska ratunku, co do skręcania zaworów powrotnych to jak nie sprawdzisz, to się nie dowiesz- czy pomaga , czy szkodzi.

Tak to jest jak się robi regulacje na odległość.

• Zgadzam się 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 22.01.2025 o 12:48, niko999 napisał(a):

jak miałem ustawione na II zawsze to cisza była w domu nawet na III w sumie też.

Miałeś wtedy termostaty na grzejnikach, czy dopiero po instalacji gazowego? Jak nie, to im zawdzięczasz ten szum.

Zastanawia mnie to, że pompa działa prawie na maksa, a mimo to jakieś grzejniki są niedogrzane. Albo masz syf w instalacji i blokuje przepływ, albo coś tam jest skopane.

Opublikowano

a spytam bo ogólnie jak mam zawór nadmiaro upustowy to gdy mam skręcony do minimum chyba poniżej 100mbar a skala do 500 jest to do temp 19.8/20 jest znośnie na pewno duży ton ciszej niż byłby rozkręcony na full bo wtedy szum jak na morzu.Myślałem,że jak skręcę go do minimum to nie będzie dobrze nagrzewać w pokoju gdzie grzejnik najdalej oddalony ale normalnie nagrzewa może ciut słabiej niż na pełnym otwarciu

Gdybym chciał kiedyś zmienić jeszcze to która opcja będzie lepsza:

1.Wstawienie wymiennika ciepła+ dodatkowej pompki=koszt pewnie z 1000zł 

2.Wymiana wszystkich 6 grzejników na grzejniki panelowe typowe takie jak do gazu koszt + - pewnie do 2500zł jak tak policzyłem.

Tylko czy np wstawienie wymiennika plus pompki dodatkowej zlikwidowało by w grzejnikach tych co mam czyli aluminiowych szum? czy dalej ryzyko jest,ze byłby a kasa wywalona? to samo w przypadku grzejników panelowych czy zmiana na typowo właśnie panelowe gazowe eliminuje całkowicie szum nawet gdyby zawór nadmiaro upustowy był rozkręcony na full?czy też ryzyko jest,że będzie słychać?

Opublikowano

Ja bym od grzejników zaczynał - nawet pojedynczo - wymienić tego co najgłośniejszy i będzie widać czy to dobra droga

Mogą być też za cienkie rurki, lub źle dobrane zawory na grzejnikach 

Opublikowano

Chciałem spytać czy ogólnie jeśli grzejnik byłby np 1 sztuka panelowy stalowy to powinna być praktycznie cisza w nim nawet jakby był zawór nadmiaro upustowy do full rozkręcony? bo zamierzam zmienić jeden grzejnik własnie na panelowy.Dodatkowo chciałem spytać bo jak miałem piec centralny to tam miałem pompkę  przy piecu z trzema biegami i na drugim biegu chodziła zawsze ale w domu była cisza moze słabsza pompka? bo głowic termostatycznych nie miałem wtedy.Czy może być tak,że grzejniki są ok a wina głowic? bo głowice mam marki 

https://allegro.pl/oferta/glowica-termostatyczna-z-czujnikiem-cieczowym-cosmo-v-trinity-danfoss-ra-15102308434

czy jakbym zastosował droższą głowicę marki np Danfoss to mogła by być poprawa? czy raczej wymiana jak coś grzejnika? i moze być tak,że jeden grzejnik będzie np panelowy stalowy a reszta póki co aluminiowe? i spytam też bo np gdybym spuścił wodę z grzejników w piwnicy zawór odkręcam i przez szlauf na ulicę wypuszczam to w przypadku pieca centralnego jak nabijałem wodę w piwnicy to miałem naczynie przelewowe i wiedziałem kiedy przestać dobijać wodę jak przelała się naczyniem i poleciła mi do piwnicy z rurki prosto do ''wiaderka''.Teraz nie mam naczynia już ani rurki i skąd wiedzieć kiedy będą nabite grzejniki? bo pod piecem też jest zawór od dobicia wody i pokazuje ile bar jest ale czy to jest też od dobicia wody na wszystkie grzejniki czy tylko w piecu?

https://allegro.pl/oferta/zestaw-home-z-glowica-danfoss-redia-zawor-ra-fn-i-odcinajacy-rlv-s-15984713709

Opublikowano
14 godzin temu, niko999 napisał(a):

bo głowic termostatycznych nie miałem wtedy.Czy może być tak,że grzejniki są ok a wina głowic?

To nie jest wina głowic jako głowic, tylko masz zbyt duży przepływ(za mocna pompa) i w momencie tłumienia przepływu przez głowice zaczyna być głośno.

Tak będzie zawsze z tą pompą co masz niezależnie czy zastosujesz głowice za 20zl czy za 2 tys. zł.

Opublikowano

Wszystkie mam stalowe i zawory termostatyczne z głowicami. Jak ustawię zbyt dużą moc pompy to w momencie gdy głowice zaczynają przymykać przepływ to grzejniki zaczynają szumieć. 

A grzejników mam 12 2 płytowych, jeden 3 płytowy i jedna drabinka. Moc pompy to ok 3-4W i 1.4m podnoszenia, układ zamknięty, 2 kondygnacje. Wtedy jest cicho. 

Aluminiowych nigdy nie miałem, także nie wiem czy byłoby ciszej, bo wiadomo szum szumowi nie jest równy 

Opublikowano

W aluminiowych nie będzie ciszej, też tak miałem.Teraz pompa pracuje z mocą 6w i w grzejnikach cisza nawet jak głowice przymknięte. Musisz pompę wymienić jak podpowiadają koledzy. 

Opublikowano

HMM niech mi ktoś powie jeszcze/doradzi

1.Na obecnej pompie gdybym zmienił grzejniki z aluminiowych na stalowe to nastała by cisza? 

2.Piec mój to piec de dietrich inidens 20 24m w instrukcji piszę,że tam pompa jest wysokiego ciśnienia.Brak regulacji jedynie można na stałe ustawić minimalną moc to 85 ale i tak ona chodzi zawsze na 85 nigdy 100 nie widziałem.

3.Montaż wymiennika ciepła + druga pompka? dało by to coś czy nie ?czy lepiej wymiana grzejnika?

4.Pompa w piecu jest z tego co wiem sterowana elektronicznie i chyba to pompa PWM marki WILO.Czym się różni taka pompa PWM elektroniczna bez sterowania biegami od pompy też WILO i też elektronicznej ale z dodatkowymi biegami? bo niby jedna i druga elektroniczna..

5.Niech mi ktoś powie bo moze będzie wiedział.Jak miałem piec centralny i np wymieniałem uszkodzony grzejnik to spuszczałem wodę szlaufem na ulicę z zaworu pieca na dole tak by z grzejników wszystko zeszło.Potem odkręcałem zawór w piwnicy i dobijałem wodę aż przeleciała w naczyniu wyrównawczym na ścianie i rurką poleciała do piwnicy do wiaderka wtedy wiedziałem ze woda w grzejnikach już jest.A teraz jak piec odcięty centralny to gdy spuszczę wodę bo wstawili mi zamiast zaślepek po piecu trzy zawory na trzech rurkach to potem jak dobić wodę? dobijać w piwnicy jak przy centalnym czy teraz trzeba przy piecu gazowym tam jak pisze np że już dobiło 1.5bara itp ?