Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

kolego to co najlepiej zrobić? bypass,wymienić pompę w piecu? grzejniki zmieniać?  czy ten wymiennik ale to dużo roboty by takie coś montować?

możesz pokazać jakby wyglądał ten wymiennik bo nie mogę tego namierzyć

bo,żeby dużo nic nie rzezbic to najtaniej co by wyszło by zlikwidować szumy lub zmniejszyć je powiedzmy o połowę? 

i powiedz mi kolego bo jak patrzyłem moja pompę w piecu to tam takie pokrętło małe szare było i to chyba jest odpowietrznik na niej i to powinno być zakręcone? bo jakoś luzne nie było i dokręciłem kapkę i nie wiem czy słusznie ? bo jak odkręciłbym całkowicie bo to chyba automatyczne odpowietrzenie to nie zaleje nic pieca w środku? czy lepiej to zakręcone miec?

Edytowane przez niko9999
Opublikowano

Najprościej i (raczej) najtaniej wyjdzie wstawienie bypassu z zaworem. Wymiennik (i dodatkowa pompa) to wyższy koszt. O wymianie grzejników nie ma co myśleć. Zresztą nie ma potrzeby, jak doprowadzisz ciśnienia/przepływy do normy to problemu nie będzie z szumem.

Kapturek na pompie to automatyczny odpowietrznik. Może być niedokręcony.

Wymienniki ciepła: Wymiennik Ciepła - Wszystko do ogrzewanie domu i mieszkania - Największy wybór ogrzewania na Allegro.pl

Im większy tym lepszy.

Opublikowano

ok a powiedz kolego taki wymiennik to się przy piecu montuje czy zas jakieś przeróbki instalacji itp? a ten bypass by mi ograniczył szumy z połowę? to musiałbym juz do jakiegoś hydraulika dzwonic by to wykonał?

Opublikowano (edytowane)

Zarówno bypass jak i wymiennik montujesz między kotłem a pierwszym rozwidleniem instalacji. W  miejscu w którym ci wygodnie. Czy zrobisz to sam czy instalator/hudraulik to już zależy od ciebie. Ogólnie to żadna filozofia dla osób obeznanych z pracami hydraulicznymi.

Dobrze wykonany bypass likwiduje prawie całkowicie szumy w grzejnikach alu.

Edytowane przez sorier