Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz czujnik dwutlenku węgla w łazience?

Raczej tlenku węgla.

Opublikowano (edytowane)

Tylko, że on już jakiś ma. Nie sądzę, że jest to czujnik CO2 który pokazuje nagły przyrost dwutlenku węgla podczas kąpieli. Zresztą nawet gdyby tak siedziało to co? NIC!

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Może cena nie gra roli ale miejsce montażu powie ci jaki potrzebujesz. Niestety u mnie by nie przeszło montaż skrzynki, gdyż na skosach mam mało miejsca i tam upcham tylko taki, który wejdzie w dziurę po wywierconym otworze. Kiedyś widziałem taki co był montowany na zewnątrz budynku, a do domu wpadało powietrze przez kanał wywiercony. Ale chyba niedokupienia w PL.

Opublikowano

Kolego @buska3 nie wiem o jakim rekuperatorze myślisz ale ja posiadam model HERU 160 S EC-y2, który pracuje
na nieogrzewanym poddaszu i z tego co się orientuje można go również montować na zewnątrz budynku.
Dostępny bez problemu w Polsce.

Jeśli chodzi o sprawność odzysku ciepła to u mnie jest na poziomie jak poniżej:

image.png.b3caa9004686789a453c5536b376d6a6.png

Opublikowano

nieźle, temperatura nawiewu jest wyższa niż temperatura wywiewu(wyciągana)

Opublikowano
1 godzinę temu, Lukas89 napisał(a):

,,,, Jeśli chodzi o sprawność odzysku ciepła to u mnie ,,,,

@Lukas89 odnoszę wrażenie, że dla takich zgredów jak ja, niebawem nie będzie już miejsca na tym forum.
Chyba, że jeszcze ostatkiem sił podźwignę się na I Level Up.

Przypuszczam, że w swoich obliczeniach sprawności wymiennika obrotowego, uwzględniłeś również entalpie, stąd taka dobra sprawność odzysku ciepła z powietrza.

To teraz możesz mnie zawstydzić, czy czasem nie powinienem prawidłowo napisać entalpie swobodną.

ps.
Co do Twojego postu dotyczącego pompy ciepła, niebawem odpowiem.

Opublikowano

@Andrzej_M_ Niestety ja nic nie uwzględniałem w obliczeniach.
Parametr (Efektywność odzysku ciepła) pochodzi bezpośrednio z integracji dla Home Assistant którą używam dla tego rekuperatora. (Jeśli to miałeś na myśli).

image.png.91addb0e74994e94cfbad28620a146c7.png

Autor wylicza efektywność jak poniżej:

image.png.e052a8e87d76eea1d401c9df13961cd0.png

Na stronie producenta dla tej jednostki efektywność odzysku ciepła to 86% więc sam się dziwie dlaczego u mnie jest tak wysoki ten współczynnik. No ale temperatury z sensorów chyba nie przekłamują.

P.S. Instalacji rekuperacji nie wykonywałem samodzielnie. 

Opublikowano
4 godziny temu, Lukas89 napisał(a):

,,,, Na stronie producenta dla tej jednostki efektywność odzysku ciepła to 86% więc sam się dziwie dlaczego u mnie jest tak wysoki ten współczynnik. No ale temperatury z sensorów chyba nie przekłamują. ,,,,

No bo to jest rzeczywista laboratoryjna efektywność odzysku ciepła z powietrza.
Ty natomiast podałeś i zaimplementowałeś wzór do sprawności temperaturowej rekuperatora a to są dwa różne światy.

Sam pomiar temperatury powietrza, nie uwzględnia energii zawartej w masie (wilgotności) tegoż powietrza.  

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za wyjaśnienie, teraz wiem z czego wynika ta różnica. 

Fakt faktem wentylacja działa bardzo dobrze.
Firma która wykonała dla mnie instalacje tak zbilansowała rury naw. / wyw. że wentylatory pracują cały czas na 40% pobierając przy tym około 55W. Więc myślę, że to jest znikomy pobór prądu.

Jedynie gdy załączy się nagrzewnica nad ranem wtedy pobór chwilowy jest na poziomie 1,7kW. 
Sterowanie nagrzewnicy jest chyba w jakimś trybie PWM bo pobór wygląda jak poniżej.

image.thumb.png.5c296071ed0d458338c906d16fe4c882.png

P.S. Czy ktoś posiadający rekuperację mógł by dać znać jaką wilgotność ma aktualnie u siebie w pomieszczeniach. Pytam gdyż ostatnio poziom wilgotności oscyluje u mnie na poziomie 38 - 40%, nie wiem czy to czasem nie zbyt mała wartość.

Edytowane przez Lukas89
Opublikowano
2 minuty temu, Lukas89 napisał(a):

P.S. Czy ktoś posiadający rekuperację mógł by dać znać jaką wilgotność ma aktualnie u siebie w pomieszczeniach. Pytam gdyż ostatnio poziom wilgotności oscyluje u mnie na poziomie 38 - 40%, nie wiem czy to czasem nie zbyt mała wartość.

U mnie oscyluje w okolicach 30%

Opublikowano

Lukas89  - To w twoim rekuperatorze uruchamia się grzałka?

Jak temperatura jest na +?

Może dlatego masz takie wyniki na sprawności że po prostu grzeje ci prądem

U mnie rekuperator jedzie na 15-25% i bierze około 20-25W

Opublikowano

@szakallo Grzałka uruchamia się tylko gdy temperatura jest 0 i poniżej, przynajmniej tak wychodzi z obserwacji.
Sprawność którą podałem wcześniej występuje bez załączonej grzałki.

Muszę doczytać czy ta nagrzewnica pełni funkcje zabezpieczenia wymiennika czy służy do dogrzewania powietrza gdy zajdzie taka potrzeba. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Piotr548 Dlaczego nie widzisz sensu jej montażu?
Ja z kolei nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez rekuperacji.

Plusy: ciągły dopływ świeżego powietrza (całkiem inny sen w mojej opinii), nie trzeba otwierać okien (brak owadów w domu), no i największy plus (odzysk ciepła).

Z małych minusów: czasami za niska wilgotność powietrza, ciągły pobór energii jednak jest on znikomy na tle innych urządzeń elektrycznych posiadanych w domu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Ja też nie wyobrażam sobie domu bez wentylacji mechanicznej z rekuperacją.

Ma 1000 zalet i 2 wady.

1. Trzeba wymieniać filtry co kilka miesięcy 😃🤪🤣

2. Pobiera prąd. Średnio 25kWh/m-c

Screenshot_2025-02-19-21-17-41-953_com.android.chrome.jpg

Tam gdzie większe zużycie to włączała się grzałka ochrony przed zamarzaniem.

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano
5 godzin temu, Piotr548 napisał(a):

Jestem na etapie projektowania mojego domu, sporo czytałem o rekuperacji, jednak kiedy rozmawiam z osobami, którą ją posiadają to nie rozumiem troche sensu jej montażu.

A konkretnie co nie rozumiesz lub co nie ma sensu? Pytaj - pomozemy…