Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum, nie wiem kogo zapytać a nurtuje mnie jedna kwestia dotycząca mojej nowej instalacji. 

Od września posiadam kocioł Tekla Classico 25kW we współpracy z buforem ciepła 1500l. Niestety "instalatorzy" którzy pierwotnie podjęli się modernizacji starej kotłowni okazali się zupełnie niedoświadczeni w tego typu instalacjach co poskutkowało koniecznością poprawek drugiej ekipy. Ale do rzeczy. Zastanawia mnie fakt że na termometrze zainstalowanym na kotle temperatura wynosi zazwyczaj około 70 stopni, chyba że kocioł po brzegi zapełniony jest węglem to 80, natomiast czunik temperatury na rurze zaraz na wyjściu z kotła pokazuje 50-53 stopnie. Czy taki stan rzeczy może być spowodowany laddomatem z temperaturą 55 stopni? Taki mi załozono, niestety nie znam się tak dobrze na tych urzadzeniach ale czy ten laddomat może powodować to ze woda na wyjściu z kotła ma tylko 50 stopni? 

Mój bufor ładuje się bardzo długo, w zasadzie tylko raz osiągnąłem na nim temperaturę 80 stopni, tak to zazwyczaj dobijam do 65 po całym dniu palenia oraz ogrzewania domu. Energia gromadzona w buforze jest na bierząco pobierana zawórno do CO jak i CWU, dom izolowany styropianem 10cm jednak uważam że powinien nagrzewać się szybciej a opału powinno się zuzywac nieco mniej. 

Opublikowano

Zdejcja tej instalacji i uloženia czujnikow.

Opublikowano

Mam pytanie czy można nagrzać sam bufor, bez kaloryferów? Znając pojemność bufora, jego temperaturę początkową i końcową oraz masę i kaloryczność węgla to można obliczyć sprawność pieca.

Opublikowano

To raczej trudna do wyjaśnienia sytuacja że na kotle jest 80 stopni, ale na rurze zasilającej bufor już tylko 50.  Albo fachowcy jacyś niesamowici, albo ten pomiar temperatury jest do niczego.

Kto wie, może puscili wodę w drugą stronę?   

Opublikowano (edytowane)

Przesyłam zdjęcia z wczoraj. Na piecu temp. 70 stopni, na wyjściu 50. Czujniki są ok, instalator specjalnie sprawdził na drugim, ja też dołożyłem drugi który doprowadziłem do switcha Wifi aby móc podglądać parametry i pokrywa się z pomiarem do sterownika. 

Dodaję jeszcze zrzut z aplikacji Suppla której uzywam do monitoringu temperatur w układzie. Maks temperatura jaką udało się osiągnąć w nocy z niedzieli na pon. to lekko ponad 56 stopni przy dobrze nagrzanym już buforze. 

IMG_20241209_202419201_HDR.jpg

IMG_20241209_202434547_HDR.jpg

IMG_20241209_202449309_HDR.png

IMG_20241209_202517257.png

Screenshot_20241209-202828.png

Edytowane przez Marshall0111
Opublikowano

A co to tam za magiczne pokrętło w styropianie jest zaraz za kotlem? Termostat jakiś? Może to blokuje temperaturę, bo przypadek jest niewiarygodny że kocioł mając 70° wypluwa tylko 56°.

Opublikowano

Jest do zawór zchładzający, konieczny w układzie zamkniętym w przypadku awarii pompy laddomatu. Otwiera się przy 97 stopniach i wurzuca wrzątek do zlewu dolewając zimnej wody. Bez tego awaria pompy może skończyć się wybuchem kotła. Zaraz na początku eksploatacji miałem przypadek, jak tego zaworu nie było że sterownik nie wiadomo dlaczego odłączył pompę laddomatu co spowodowało gwałtowny wzrost temperatury i uszkodznie zespołu bezpieczeństwa. Nie ma nic wspolnego z przepływem wody z kotła. 

• Przydało się 1
Opublikowano

Oki.

U mnie zupełnie inaczej wygląda zawór bezpieczeństwa, stąd było moje pytanie.

Co nie zmienia postaci rzeczy że gubisz gdzieś prawie 20°. 🤔

A jakie masz temperatury na laddomacie podczas normalnej pracy kotła (daj fotki).

A może ten termometr na kotle przekłamuje?

Opublikowano
20 godzin temu, wojtekdomek napisał(a):

Mam pytanie czy można nagrzać sam bufor, bez kaloryferów? Znając pojemność bufora, jego temperaturę początkową i końcową oraz masę i kaloryczność węgla to można obliczyć sprawność pieca.

Cos tam mozna oszacowac ale daleko do sprawnosci.

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem po co instalować jakiś 'laddomat' gdy kocioł powinien miec obsługę bufora wbudowaną w sterownik.  Zwykłe proste załączenie i wyłączenie pompy, bez żadnych dziwnych zaworów po drodze. Nie było by hydrozagadek. Bufor to taki bojler CWU tylko trochę większy. A czy ktoś do bojlera CWU stosuje laddomat ? Nie. Bo po cholerę on tam - sterowanie pompą CWU to jedyne czego potrzeba.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja też nie mogę zrozumieć po co ludzie tak sobie komplikują życie wstawiając różne ustrojstwa i ponosząc dodatkowe koszty ulegając instalatorom mającym często prowizje od wciśniętym klientom fantów. Jak widzę nie raz nawalone dziadostwa na instalacji to mam pytanie kto to obsłuży jak palacza zabraknie. U mnie połączony kocioł z buforem grawitacyjnie 2" rurami, 1 pompka na grzejniki, 2 zawory 3d, jeden z wężownicy z bufora CWU Ii drugi na grzejniki ze sterownikiem, koniec armatury, wszystko grzeje jak należy, żadnych lodomatów sratów bo po co? 

• Przydało się 1
Opublikowano

Laddomat służy do tego, żeby zimna woda nie wpływała do kotła. Producenci kotłów skracają gwarancję w przypadku braku ochrony powrotu.

@Marshall0111 daj te czujniki od razu na wyjście z kotła, jeszcze przed tym kolankiem 90. Sprawdź, czy ten zawór nie dolewa ci cały czas zimnej wody do instalacji.

Opublikowano (edytowane)

Miałem 25 lat kocioł nigdy nie miał ochrony powrotu i przeżyłby pewnie drugie tyle, ale ci tej gwarancji dają 5-lat? a jak ci kocioł jebnie to i tak ci nic pewnie nie dadzą bo znajdą inną przyczynę np. że woda była brudna, ph za małe/za duże, paliwo nie odpowiedne itp. bzdury. Nie dajcie się nabierać ba te bajery, wystarczy bufor (jak ktoś ma) nie rozładować do końca i już jest ochrona.

Edytowane przez Peperoni
  • Zgadzam się 2
  • Przydało się 1
Opublikowano
23 minuty temu, Peperoni napisał(a):

wystarczy bufor (jak ktoś ma) nie rozładować do końca i już jest ochrona.

Coraz to lepsze “porady”.

• Przydało się 2
Opublikowano
6 minut temu, PioBin napisał(a):

Coraz to lepsze “porady”.

😚

Opublikowano

Taaak słuchajta.. Producenci "zalecają" ladomaty, cuda wianki, do ochrony powrotu, żeby  kocioł za wcześniej nie zgnił, bo będą musieli wyprodukować i sprzedać następny, och.. logika przedszkolaka 😁😁

• Przydało się 1
Opublikowano

Porada całkiem na miejscu, w buforze nawet jak się woda wystudzi to się zaraz znów zagrzeje. A poza tym pompa i tak się zatrzyma po zakończeniu ładowania bufora więc cała ta ochroną powrotu do niczego nie będzie potrzebna.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Poniewaz ostatnio wchodzimy na wyzszy poziom dyskusji wiec ja z tego miejsca kolegom tytułuje piosenke :

Profesory” wykonawca Łydka grubasa.

Edytowane przez PioBin
  • Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Peperoni napisał(a):

Miałem 25 lat kocioł nigdy nie miał ochrony powrotu i przeżyłby pewnie drugie tyle, ale ci tej gwarancji dają 5-lat? a jak ci kocioł jebnie to i tak ci nic pewnie nie dadzą bo znajdą inną przyczynę np. że woda była brudna, ph za małe/za duże, paliwo nie odpowiedne itp. bzdury. Nie dajcie się nabierać ba te bajery, wystarczy bufor (jak ktoś ma) nie rozładować do końca i już jest ochrona.

Nie, nie wystarczy, a bufor powoduje, że kocioł zaciąga zimną wodę przez cały czas do momentu nagrzania bufora. Pomijając korozję niskotemperaturową, możliwość wykraplania wody w wymienniku, brak ochrony powrotu powoduje wychładzanie palnika i spadek sprawności kotła.

Nie pisz w ogóle, jak masz dawać ludziom takie bzdurne rady.

Opublikowano

Nie rozumie z kama kam sa te "po co 3 ?" rury z zaworu schladzajacego? Ten ma wpuscic chlodna wode w wežownicu w kotlu.Co ci tam ten spider robi ??

Opublikowano
12 godzin temu, tuniu77 napisał(a):

Nie, nie wystarczy, a bufor powoduje, że kocioł zaciąga zimną wodę przez cały czas do momentu nagrzania bufora. Pomijając korozję niskotemperaturową, możliwość wykraplania wody w wymienniku, brak ochrony powrotu powoduje wychładzanie palnika i spadek sprawności kotła.

Zgadzam się to urządzenia jest przeznaczone właśnie do tego celu.

17 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Nie bardzo rozumiem po co instalować jakiś 'laddomat' gdy kocioł powinien miec obsługę bufora wbudowaną w sterownik.  Zwykłe proste załączenie i wyłączenie pompy, bez żadnych dziwnych zaworów po drodze. Nie było by hydrozagadek. Bufor to taki bojler CWU tylko trochę większy. A czy ktoś do bojlera CWU stosuje laddomat ? Nie. Bo po cholerę on tam - sterowanie pompą CWU to jedyne czego potrzeba.

Tak jest napisane w instrukcji kotła. Inna ekipa z którą miałem kontakt przed montażem sugerowała załatwienie ochrony powrotu zaworem czterodrogowym, też pewnie było by ok. Tak jak pisał powyżej tuniu77, to urzadzenie chroni kocioł przed zimna woda na powrocie. Pewnie można było się bez tego obejść ale skoro już jest to niech pracuje. Ja wiem że każdy ma swoje doświadczenia i swoje indywidualne podejście. Przyszli "fachowcy", jak to nie miało pracować, Panie kochany. Nie chcę się wdawać w szczegóły. 

Poniżej zdjęcie z laddomatu z wczoraj, wygląda jakby dostawał te 70 stopni. Czy jest możliwe że przepływ nie odbywa się pełną rurą i czujniki położone na górnej ściance zakłamują? Moze powinienem przełozyć je na doł? A może dzieje się coś zuepłnie innego.

IMG_20241210_182348461_HDR.jpg

Opublikowano
14 godzin temu, tuniu77 napisał(a):

A może ja mam kaprys rozpalać kocioł gdy na dole bufora jest 50C i woda o takiej temperaturze wchodzi mi do kotła, to według ciebie zaciąga wtedy zimną wodę? skąd ze studni?

Opublikowano

A na którym biegu pompa laddomatu pracuje?

Jaka jest wkładka w laddomacie?

Opublikowano
16 godzin temu, tuniu77 napisał(a):

brak ochrony powrotu powoduje wychładzanie palnika 

Czy woda ma 20 czy 90 stopni nie ma to żadnego wpływu na płomień ponieważ dla płomienia to jest mróz i niezależnie od temperatury wody jak płomień dotknie ścianki płaszcza wodnego reakcja spalania zostanie przerwana. 

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Nie bardzo mi się chce tu w dyskusje wdawać czy ma być tak czy siak, ale jeśli na ladomacie jest termometr i pokazuje to samo co termometr na kotle, a czujnik który jest między nimi pokazuje niższą temperaturę - to problem jest z tym czujnikiem.

• Lubię to 1