Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

Czekamy z żoną na decyzję w sprawie dofinansowania Ciepłe mieszkanie i będziemy ruszać z wymianą kopciucha na kocioł na pellet, w sumie niezależnie od tego, czy decyzja będzie pozytywna czy negatywna. Mieszkanie 54.2m2, parter, jeszcze nieocieplone - 2 pokoje, kuchnia, łazienka, przedpokój. Jak dobrze pójdzie to przed kolejnym sezonem będzie mieszkanie ocieplone z zewnątrz. Nad nami mieszkanie obecnie stoi puste i nie jest ogrzewane. 

Przyznam szczerze, że na frezowaniu komina chciałbym zaoszczędzić. Z tego co teść budowlaniec mówi to w latach budowania tego bloku kominy musiały mieć przekrój 14x14cm, więc pewnie gdzieś tyle mają, bo sąsiad z klatki obok ma kocioł Camino 4 żeliwny i zastosowali u niego wkład o średnicy 120mm zamiast 150mm, żeby właśnie nie frezować komina i wszystko podobno dobrze działa, mimo że mieszka na 1 piętrze i nad sobą ma bezpośrednio dach.

Producenci kotłów zalecają różne przekroje wkładów kominowych. W przypadku ferroli jest to średnica 80mm. Dla Defro w specyfikacji jest informacja fi80/130mm. A tak to dla znacznej większości jest to 150mm. 

Niestety jestem laikiem, bo całe życie mieszkałem w mieście i tego typu tematu mnie nie dotyczyły. W naszym przypadku kocioł będzie w piwnicy i komin będzie miał co najmniej 8m wysokości.

Przechodząc do sedna. Jaki kocioł na pellet możecie polecić, aby wkład o średnicy max 120mm wystarczył, aby serwis oraz części były łatwo dostępne i żeby był odpowiedni dla naszego mieszkania. Obecnie mamy 4 grzejniki, bojler 100l i ogrzewanie podłogowe w łazience. Jakie dodatkowe elementy i zabezpieczenia powinny być zamontowane w układzie CO i CWU, żeby wszystko pracowało jak należy? Czytałem o zaworach 3D i 4D, o zaworze bezpieczeństwa, o tym żeby pompa była zamontowana na powrocie itp. Wszystko będzie montowane przez hydraulika z uprawnieniami i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze zrobione, ale chciałbym mieć jakieś rozeznanie zanim zacznie robić, żeby mieć pewność, że będzie dobrze zrobione.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki, porady. Z chęcią poczytam wszelkie poradniki w tym temacie, bo wiem, że inwestycja pochłonie dosyć pieniędzy i chciałbym, żeby to było zrobione jak najlepiej.

Edytowane przez MartinTcV
Opublikowano

Witam,

Ostatnio coś obliczałem na stronie Defro i chyba zostawiłem swój numer, bo dziś dostałem telefon od przedstawiciela z informacją, że dostał mój numer od koleżanki, bo się kontaktowałem w sprawie pieca i powiedział, że po południu będzie wracał z Wyspy Sobieszewskiej to może do mnie zajechać i przyjechał.

Wycenili mi piec Defro Evopell Plus 8kW z bojlerem 200l, dodatkowym osprzętem i podłączeniem do obecnej instalacji na 29tys netto +8% VAT. Do tego trzeba doliczyć montaż wkładu kominowego, wykonanie wlotu świeżego powietrza i ewentualne przeróbki instalacji.

Czy to jest dobra cena? Wydaje mi się, że jest dosyć wygórowana.