Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Słaba wydajność pieca na pellet

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę już się gubię jak temp.powrotu ? Ustawiam tylko przy nastawach pompy powrotu. 56 st. Nie mam włączonej ochrony powrotu.

Opublikowano

Zasada mieszania w zaw 4-D jest taka: im mocniej dajesz otwarcie na CO, tym powrót jest zimniejszy

W twoim przypadku nie ma potrzeby ustawiać  wysokich temp na zasilaniu podłogi, więc powrót powinien być raczej ciepły.

Max temp wody na podłogę nie powinna przekraczać 40C.

Więc przy ok 65C i więcej na kotle powrót powinien mieć te 52-58C.

Jak nie masz siłownika na 4-D, to ustaw ręcznie temp zasilania na np 30C, moc kotła na ful, a powrót się sam ogarnie.

Może trzeba popracować z nastawą pompy powrotu

Opublikowano

Mam siłownik 4D temp. zasilania 35 st. ale kocioł nie może pokonać napływu zimnej wody z powrotu kiedy załącza się pompa CO

Opublikowano

Tak jest

Opublikowano

Teraz 105 % bawiłem się jeszcze w ustawieniach serwisowych i tam jest zwiększenie mocy chyba palnika na 15kw i wtedy znów się przegrzewa,bo ustawiam 65st. i histerezę 7  dochodzi do 72st i się wyłącza 

Opublikowano (edytowane)

To powrót musi być  OK.

Ale te nastawy są wg mnie za ostre, wystarczy dać 63C, histerezę nawet 8C lub trochę więcej.

Pompę powrotu masz taką samą jak na podłogę?

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Nie powrót IBO 25/60. Zmiana biegów na wyższe nic nie daje już to przerabialiśmy.

Opublikowano

Przestawiłem pompę CO na drugi bieg , przepływy trochę spadły ale pobawiłem się trochę i taki chyba znalazłem środek ,bo te dwa pokoje ciepłe trochę słabo w salonie mam zimne pola. Wymienię te rotametry,bo to co teraz jest to straszne gówno. Nie zdawałem sobie sprawy ,że tu może być problem. Na tym drugim biegu pompy CO nie da się więcej wycisnąć niż 2,5 l,,/min. w tych dwóch pętlach ale w pokojach ciepło.😀

Opublikowano

Na drugim biegu CO jest cicho powroty czuć ,że ciepłe są a to już sukces. IBO jest na 1 biegu