Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam potrzebuje pomocy w projekcie prostej instalacji. Dom ma powierzchni臋 ok 85m2. Jest to budynek parterowy z lat 60 drewniany ocieplony. Na obecn膮 chwil臋 nie ma centralnego.聽

1. Kocio艂 kopciuch 20kw no name

2. 7 grzejnik贸w聽

3. Jedna pod艂ogowa

4. Zbiornik c.w.u 140l dwu p艂aszczowy. Plus bojler elektryczny do wpi臋cia w to wszystko

Wst臋pnie projekt przedstawiam na za艂膮czonym obrazku.聽

Je艣li kto艣 nie chc臋 pom贸c to prosz臋 nie utrudnia膰 oczekuje zrozumienia, bo t艂umaczy膰 si臋 to mam komu.

IMG_20241121_201628.jpg

Edytowane przez Majsterkanaliza
Opublikowano (edytowane)

@Majsterkanaliza聽Nie jestem ekspertem, ale ja by艂bym za dodaniem bufora bo chyba masz przewymiarowany kocio艂 do palenia drewnem o mocy 20 kw na 85m2 ocieplonego domu. Mo偶e te偶 sprawd藕 sobie to przewymiarowanie kot艂a i zapotrzebowanie domu na ciep艂o na stronie ciep艂o w艂a艣ciwie https://cieplo.app/ . Poza tym moim zdaniem dobrze przeczyta膰 sobie instrukcje kot艂a bo tam czasem s膮 zalecenia. Przyk艂adowo przynajmniej cz臋艣膰 producent贸w kot艂贸w zasypowych na w臋giel i drewno (np. kot艂a Ogniowo) zaleca w instrukcjach obej艣cia grawitacyjne na wypadek awarii pompki, sterownika, pr膮du itd. - dyskusja nad takimi prostymi schematami jest w temacie tutaj - link:

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

z tego co kojarz臋 to instalacja zamkni臋ta jest dozwolona z kot艂em na paliwo sta艂e tylko wtedy gdy ten kocio艂 jest wyposa偶ony w instalacj臋 sch艂adzaj膮c膮. Jest?

Opublikowano

Tak jest du偶o za du偶y ale docelowo b臋dzie wsz臋dzie pod艂og贸wka gara偶 w przysz艂ym roku i inne pomieszczenia gospodarcze w sumie ok 200m2, poddasze u偶ytkowe te偶 jest w planach ale nie o tym tutaj teraz pisa膰. Nie ma instrukcji do tego pieca ale jak b臋dzie potrzeba to do艂o偶enia zbiornika wydaje mi si臋, 偶e nie jest problemem, aczkolwiek z instalacjami mam ma艂o wsp贸lnego i mog臋 si臋 myli膰.

Co to jest ta instalacja sch艂adzaj膮ca?

Opublikowano
Godzin臋 temu, Majsterkanaliza napisa艂(a):

Co to jest ta instalacja sch艂adzaj膮ca?

Na oczy to nie widzia艂em, tylko wyczyta艂em sprawdzaj膮c przepisy. Podobno jaka艣 w臋偶ownica zasilana zimn膮 wod膮 z wodoci膮gu.

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano
2 minuty temu, nightwatch napisa艂(a):

Na oczy to nie widzia艂em

Ja te偶 nie widzia艂em ani nie s艂ysza艂em o czym艣 takim my艣la艂em, 偶e chodzi Ci zaw贸r mieszaj膮cy albo dbv. Ale czy przy sterowniku i dmuchawiec jest w stanie si臋 taki kopciuch rozdmucha膰 powy偶ej zadanej mu temperatury na sterowniku?

Opublikowano (edytowane)

To raczej chodzi o przepisy, np gdyby艣 w ubezpieczonym domu mia艂 jak膮艣 awari臋 to 偶eby firma nie odm贸wi艂a Ci wyp艂aty odszkodowania gdy si臋 oka偶e 偶e masz niezgodn膮 z przepisami instalacj臋.聽
No a poza tym to kocio艂 zasypowy to si臋 mo偶e zagotowa膰, jak najbardziej. Wystarczy awaria pompy.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
6 minut temu, nightwatch napisa艂(a):

Wystarczy awaria pompy.

Edytowane 5 minut temu przez nightwatch

My艣la艂em, 偶e w gdyby dosz艂o do takiej sytuacji to zamontuje na wyj艣ciu czujnik temperatury z alarmem lub co艣 w tym stylu.聽 A czy co艣 zmieni je艣li zastosuje si臋 otwarte naczynie wzbiorcze zamiast przeponowego?

Co do przepis贸w to rozumiem ale pa艅stwo nasze kochane i ich przepisy to nie jest temat tego postu.聽

Opublikowano

Nie znam przypadku ze komu艣 co艣 wybuch艂o, cho膰 znam taki 偶e si臋 zagotowa艂o i wylecia艂o w艂a艣nie przez zbiornik przelewowy, przysparzaj膮c w艂a艣cicielowi mn贸swo stresu przy okazji. Wi臋c na pewno naczynie wzbiorcze jest skuteczne. Na temat skuteczno艣ci innych rozwi膮za艅 si臋 nie wypowiadam.

Opublikowano (edytowane)

26 minut temu, nightwatch napisa艂(a):

Wi臋c na pewno naczynie wzbiorcze jest skuteczne. Na temat skuteczno艣ci innych rozwi膮za艅 si臋 nie wypowiadam.

Znalaz艂em tak膮 instalacj臋 gdzie艣 na Internecie moje pytania brzmi nast臋puj膮co. Na ile poprawnie jest zrobiona ta instalacja czy jest sens si臋 ni膮 sugerowa膰 i gdzie ewentualnie wpi膮膰 pod艂og贸wk臋 do tego?

IMG_20231224_155639.jpg

IMG_20231224_155700.jpg

IMG_20231224_155631.jpg

IMG_20231224_155712.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Majsterkanaliza聽Masz przewymiarowany kocio艂 i lepiej aby艣 mia艂 bufor, kt贸rego na tych zdj臋ciach nie ma. Zweryfikuj z instalatorami, czy pomi臋dzy naczyniem wzbiorczym a kot艂em mo偶e by膰 zaw贸r zwrotny (bo chyba tak jest na tych zdj臋ciach), a by膰 mo偶e pomi臋dzy naczyniem a kot艂em nie powinno by膰 zawor贸w ani pomp. Przejrzyj sobie schematy z buforami z linku z poprzedniego postu oraz zweryfikuj czy naczynie przelewowe nie jest zbyt nisko bo wtedy mo偶e przyda si臋 dyskusja ze schematem st膮d:

Edytowane przez Matejko1
  • 1 miesi膮c temu...
Opublikowano

Na obecn膮 chwil臋 tak to wygl膮da troch臋 si臋 pozmienia艂o co piec jest firmy drew met 20kw zbiornik 300l cwu do rury zasilaj膮cej b臋dzie nast臋pnie wpi臋te naczynie wzbiorcze 15l. I kolejny etap planuje wpi膮膰 rozdzielacz do pod艂og贸wki i za pod艂og贸wka przej艣膰 na PPR do kaloryfer贸w. Prosz臋 o komentarze co do poprawno艣ci pod艂膮czenia tego ustrojstwa.

IMG_20250108_203300.jpg

IMG_20250108_203300.jpg

IMG_20250108_203326.jpg

IMG_20250108_203340.jpg

Opublikowano

馃 dom 85m虏, ocieplony i wstawi艂e艣 kocio艂 20 kW ?

A bufor te偶 b臋dzie ?

Opublikowano (edytowane)

Nie nie b臋dzie bufora przynajmniej na razie.

Opublikowano

To jak chcesz realizowa膰 czyste spalanie kot艂em 20 kW do powierzchni 85m虏 ocieplonego budynku ?

Jaki wyszed艂 Tobie wynik z聽https://cieplo.app/聽?

Opublikowano

Wstaw mo偶e jakie艣 p艂yty krzemianowo-wapienn膮,聽 jako izolacja mi臋dzy ten kocio艂 a pa藕dzierz, to co jest to niedobra kombinacja

Opublikowano

Dzi臋ki za uwag臋 na 艣cianach w kot艂owni b臋d膮 p艂ytki. Przynajmniej taki mam plan.

Opublikowano
W dniu 8.01.2025 o 21:54, Tuptus napisa艂(a):

To jak chcesz realizowa膰 czyste spalanie kot艂em 20 kW do powierzchni 85m虏 ocieplonego budynku ?

Jaki wyszed艂 Tobie wynik z聽https://cieplo.app/聽?

Bardzo dobre pytanie, zw艂aszcza 偶e bez bufora ma by膰.

Lepiej napisz co to za kocio艂 mo偶e sobie zrobisz obudow臋 paleniska z p艂ytek szamotowych to zmniejszysz troch臋 moc a poprawisz sprawno艣膰 spalania.

Chyba nie chcesz mie膰 takiego komina po jednym sezonie

image.thumb.jpeg.b7492ca38896b009848b3c342d074e8e.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy to wytrzyma chocia偶 jeden sezon bez po偶aru.馃

Przewymiarowany kocio艂 to i du偶a strata na opale.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Przesta艅 z艂o wr贸偶y膰 - Trzeba po prostu wszystkim przypomina膰 偶e kiszenie opa艂u to marnowanie opa艂u a tym samym pieni臋dzy, to przemawia praktycznie do ka偶dego, zw艂aszcza jak dowie si臋 偶e przez zim臋 spala w kotle z 300-500z艂 wi臋cej tylko dla tego 偶e nie ma ochoty nic poprawi膰.

Po偶ar to ju偶 zazwyczaj podej艣cie z serii - jako艣 to b臋dzie.

Opublikowano

Drodzy forumowicze dzi臋kuj臋 za wskaz贸wki kt贸re uwa偶am聽 za cenne ale piec jest jaki jest je艣li trafi臋 na mniejszy zapewne go wymieni臋 na mniejszy do艂o偶y膰 jeszcze zbiornik kt贸ry pos艂u偶y jako bufor nie jest problemem. pragn臋 nadmieni膰 , 偶e obecnie dom jest ogrzewany kominkiem co w zupe艂no艣ci wystarcza nie chc臋 opisywa膰 ca艂ej mojej sytuacji bo nie o to tu chodzi.聽 Oczekuje pomocy w ocenie mojej pracy podczas monta偶u pod k膮tem poprawno艣ci a nie oceny urz膮dze艅 kt贸re posiadam. Je艣li co艣 to zmieni to dodam tylko, 偶e w piecu b臋dzie spalane Tylko drewno.

Opublikowano

Jak tylko drewno to musi kocio艂聽 chodzi膰 na max. W tej sytuacji spraw臋 ratuje bufor, nie musi by膰 nowy (to tylko beczka z wod膮).

Opublikowano (edytowane)

Ka偶dy kto u偶ywa艂 kiedy艣 kot艂a zasypowego wie 偶e nie ma obowi膮zku 艂adowania opa艂u do pe艂na ani palenia z maksymaln膮 moc膮. To nie parow贸z 偶eby 艂adowa膰 ile wlezie. Mo偶na pali膰 mniej i wolniej i tak wyregulowa膰 偶eby nie biega膰 podklada膰 co 10 minut ani nie kopci膰 na ca艂膮 okolic臋... wszystkiego si臋 trzeba nauczy膰.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

No przy drewnie to raczej b臋dzie latanie i podk艂adanie ma艂ych ilo艣ci.

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano

Kocio艂 do drewna mo偶na do艣膰 艂atwo zmniejszy膰 obni偶aj膮c moc, jedyny minus 偶e ograniczamy powierzchni臋 zasypow膮

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.