Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem posiadaczem kotła jak w tytule. Już 4 sezon. Ogólnie polecam wszystkim którzy stoją przed wyborem kotła.

Od 3 dni dziwny problem. Temperatura kotła zadana- osiągnięta, temperatura na buforze osiągnięta. Pompki działają cały czas. Jedna od obiegu grzejników a druga od podłogowki. Taki stan utrzymuje się od czwartku a mamy niedziele. Działają non stop. Wyłączenie kotła nie pomaga, nawet z sieci. 

Co może być przyczyną?

Opublikowano (edytowane)

Eee pompki działają mimo odłączenia zasilania od sieci? czy chodzi o to że po włączeniu znowu zaczynają działać niezależnie od ustawień kotła?

Pierwszy test to przejść w tryb ręczny i zobaczyć czy wtedy można włączać i wyłączać pompy. To pomoże ustalić czy elektronika jest sprawna.
Pompy te same co zawsze, czy może były wymienione ostatnio na 'elektroniczne'?
Jak elektronika sprawna to może w sterowniku jest źle ustawiona jakaś temperatura alarmowa powyżej której wymusza załączenie obu pomp?

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Pompy te same.

Tryb ręczny sprawdzony. Włączają się i wyłączają.

Nie no, po wył kotła nic nie działa, ale po załączeniu go znów pompy się włączają.

1 minutę temu, arturwin87 napisał(a):

Pompy te same.

Tryb ręczny sprawdzony. Włączają się i wyłączają.

Nie no, po wył kotła nic nie działa, ale po załączeniu go znów pompy się włączają.

Nic nie było grzebane w ustawieniach kotła.

Opublikowano

Nie wiemy jak są podłączone te pompy hydraulicznie i elektrycznie, czy są czujniki temperatury obiegu?

Jak było dobrze i się nagle zmieniło to może padł sterownik? lub coś się zresetowało

Robiłeś upgrade sterownika?

Opublikowano

Ja tak miałem przy sterowniku Multifun jak wymieniłem na energooszczedne pompy, przy rozruchu potrzebowały większy prąd, co skutkowało stopieniem się przekaźnika i pompa pracowała cały czas. Wymiana przekaźników na mocniejsze rozwiązało problem. 

Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał(a):

Nie wiemy jak są podłączone te pompy hydraulicznie i elektrycznie, czy są czujniki temperatury obiegu?

Jak było dobrze i się nagle zmieniło to może padł sterownik? lub coś się zresetowało

Robiłeś upgrade sterownika?

Jak to zrobić nie mając podłączenia sterownika kotła do neta?

13 minut temu, arturwin87 napisał(a):

Jak to zrobić nie mając podłączenia sterownika kotła do neta?

IMG_20241117_152956.jpg

Opublikowano

Sterownik ma gniazdo USB lub wejście na kartę SD 

Opublikowano

IMG_20241117_171033.thumb.jpg.37d6661e58e062d597638bcf445822f6.jpgOk a kto mi napisze co to za ster? Nawet w instrukcji nie ma co to za model xyz. Tylko sterownik polskiej firmy na Plum.

Opublikowano

Zobacz w ustawieniach info o sterowniku i oprogramowaniu, napewno jest coś takiego. 

Opublikowano

Jest wersja oprogramowania sterownika i modułu A. 

Opublikowano

Otworzyłem obudowę z wyświetlaczem. 

Sterownik ecoMAX 860P2

Panel ecoTouch 3

Opublikowano

I Na dole masz wejście na kartę SD żeby wgrać nowe oprogramowanie, jeżeli takowe jest, ale to już musisz pytać u serwisanta. 

Opublikowano

W necie nie znalazłem póki co. Szukać będę. 

Wysłałem też zapytanie do serwisu Pluma.

Tak, jest wejście na kartę pamięci.

Opublikowano

Czekając na odpowiedź od Pluma mam jeszcze pytanie do was forumowicze.

Mam na obiegu grzejników zawór 3d z manualnym nastawem. Czy jest dobrym rozwiązaniem by założyć tu zawór 3d z siłownikiem i do tego czujnik temperatury na rury? Trochę denerwuje mnie to przestawianie zaworu "na oko" w sezonie przejściowym. Raz zimno a raz za gorąco.

Opublikowano

Dobry pomysł, tylko jeszcze musisz mieć czujnik temperatury w domu, żeby siłownik wiedział czy ma być otwarty czy już ma się zamknąć bo temperatura jest taka jak ustawiłeś. Można też założyć zawory termostatyczne przy grzejnikach. 

Opublikowano
Godzinę temu, arturwin87 napisał(a):

Czekając na odpowiedź od Pluma mam jeszcze pytanie do was forumowicze.

Mam na obiegu grzejników zawór 3d z manualnym nastawem. Czy jest dobrym rozwiązaniem by założyć tu zawór 3d z siłownikiem i do tego czujnik temperatury na rury? Trochę denerwuje mnie to przestawianie zaworu "na oko" w sezonie przejściowym. Raz zimno a raz za gorąco.

To najlepsze rozwiązanie żeby nie latać i ciągle przestawiać. 

I nie musisz mieć dodatkowego czujnika temperatury w domu, żeby siłownik wiedział kiedy ma być otwarty, a kiedy zamknięty. 

Od tego jest czyjnik mieszacza przymocowany do rury. 

Opublikowano

Na podłogowce mam 3d z siłownikiem arm 343 wszystko od afriso.

To było 4 lata wstecz.

Dziś polecacie coś innego czy ten jest "premium"?

Opublikowano

Jak jesteś zadowolony z tego afriso, to montuj. 

Czasami nowszy nie znaczy, że lepszy. 

Opublikowano

Problemów nie mam. Bardziej chodzi mi o to czy można kupić tej klasy a taniej. Poza tym na grzejniki inna temp. więc i działanie częstsze (tak sądzę).

Opublikowano

Ja 8 lat temu kupiłem esbe, siłowniki do nich dokupiłem z firmy Tech, były dużo tańsze od oryginałów i działają do dziś. 

Opublikowano

Ja mam diamond, też tańsze i działają już 4 lata. 

Opublikowano

OSzukaj siłownika który ma obroty 140s.

Wróć. Ten 120s będzie dobry.