arturwin87 Opublikowano 19 Listopada 2024 Autor #26 Opublikowano 19 Listopada 2024 (edytowane) W dniu 18.11.2024 o 18:38, Jareknb napisał(a): A gdyby tak zostawić ten zawór manualny w kotłowni a zamontować na grzejniki głowice termostatyczne? Na zaworze puszczam 45st a robotę robią głowice? Ustawiam 22st w pokoju i same się zamykają/ otwierają? Czy tak to działa? Edytowane 19 Listopada 2024 przez arturwin87 Cytuj
lenas1 Opublikowano 19 Listopada 2024 #27 Opublikowano 19 Listopada 2024 Raczej tak to nie zadziała. Nie da się ręcznie ustawić na mieszaczu 45 st, a głowicę tak szybko tego nie z korygują. Ja mam jedno i drugie i to fajnie działa. Głowice elektroniczne. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 28 Listopada 2024 #28 Opublikowano 28 Listopada 2024 W dniu 17.11.2024 o 11:25, arturwin87 napisał(a): Witam. Jestem posiadaczem kotła jak w tytule. Już 4 sezon. Ogólnie polecam wszystkim którzy stoją przed wyborem kotła. Od 3 dni dziwny problem. Temperatura kotła zadana- osiągnięta, temperatura na buforze osiągnięta. Pompki działają cały czas. Jedna od obiegu grzejników a druga od podłogowki. Taki stan utrzymuje się od czwartku a mamy niedziele. Działają non stop. Wyłączenie kotła nie pomaga, nawet z sieci. Co może być przyczyną? Mam taki sam sterownik , układ podobny i pompki grzejniki i podłogowa działa 24h/dobę przez 7 dni w tygodniu i tak ma być. Kiedy się wyłączają? Przy braku zasilania co już stwierdziłeś:) oraz jak temperatura góry bufora spadnie poniżej ustawionej temperatury i kiedy grzeje cwu(ustawiony priorytet cwu). Siłownik na 3D od grzejników to dobry pomysł. Ja mam i trochę mieli zwłaszcza jak góra bufora jest blisko rozładowania. Na grzejnikach zawory termostatyczne i nic więcej nie potrzeba. Masz bardzo dobry sterownik który ma prawie wszystko. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi