Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł z buforem zabezpieczenie przed przegrzaniem kotła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam piec śmieciuch z buforem, chciałbym go zabezpieczyć przed przegrzaniem po uszkodzeniu pompy CO,  powrót z Buforu jest z 10 cm niżej niż wyjście z pieca, na powrocie między piecem a buforem jest pompa CO, czy zakładając na powrocie bajpas z zaworem różnicowym będzie to działało pomimo braku spadu z powrotu na buforze,instalacja z otwartym naczynkiem, rury przy piecu miedź 28, testując odłączenie pompy CO , temperatura na piecu rosła,bufor nie ładował się, oczywiście rozwiązanie ma działać w sytuacjach awaryjnych, pozdrawiam 17313625877874636296939136829294.thumb.jpg.3b0d25bbc14a43895e264740d09c2970.jpg

Opublikowano (edytowane)

@CezarCs Może spytaj @carinus który pisał, o podobnym przypadku działającym w jego instalacji:

W dniu 30.10.2024 o 07:05, carinus napisał(a):

Woda nie krąży dzięki różnicy w wysokości, tylko różnicy temperatur. Mój kocioł stoi wyżej niż podstawa bufora i wszystko działa wraz z zaworem zwrotnym na powrocie.

to jest z dyskusji stąd:

Z kolei w tym filmie z tego co pamiętam rura ma spadek bodaj 4 czy 5 cm od kotła w dól do bufora i długość bodaj 2,6 metra (ale ma bodaj 2 cale grubości i jest bez zaworów):

Jakby co obejścia grawitacyjne i schematy grawitacyjne z grawitacyjnym połączeniem bufora, kotła, boilera CWU, kaloryferów itd. są dyskutowane m.in. w tym temacie, który warto moim zdaniem przejrzeć (i tam też można spróbować rzucić to pytanie):

Pewnie jakby poszukać to jeszcze coś by się na forum i w internecie znalazło.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

To co chcesz zrobic to zwykly bypass do ladowania bufora grawitacja a nie zabezpieczenie.

Zabezpieczenia sa zdefiniowane w normach i przepisach a nie na forum. I bardzo dobrze , ze tak jest bo to złudne ze cokolwiek zabezpieczy, ale zaladowac bufor do jakiejs temperatury moze (moze!) ci sie uda.

Opublikowano
W dniu 30.10.2024 o 07:05, carinus napisał(a):

Woda nie krąży dzięki różnicy w wysokości, tylko różnicy temperatur. Mój kocioł stoi wyżej niż podstawa bufora i wszystko działa wraz z zaworem zwrotnym na powrocie.

Witam.Mam piec śmieciuch z buforem, chciałbym go zabezpieczyć przed przegrzaniem po uszkodzeniu pompy CO,  powrót z Buforu jest z 10 cm niżej niż wyjście z pieca, na powrocie między piecem a buforem jest pompa CO, czy zakładając na powrocie bajpas z zaworem różnicowym będzie to działało pomimo braku spadu z powrotu na buforze,instalacja z otwartym naczynkiem, rury przy piecu miedź 28, testując odłączenie pompy CO , temperatura na piecu rosła,bufor nie ładował się, oczywiście rozwiązanie ma działać w sytuacjach awaryjnych, dodaje zdj, 1-takie kolanko w dół od pieca do Buforu , da radę zrobić tak w razie awarii? Czy rury nie są na małe, nie w widziałem o tym i nie było to przemyślanie podczas montażu, pozdrawiam 

IMG_20241112_085531.thumb.jpg.6eddb9d3c5b196dcf0e3fc3d9ff1798b.jpg

Opublikowano (edytowane)

@CezarCs Jeżeli chodzi o przebieg rur to zdjęcia gotowych instalacji i schematy są w tym temacie.

Moim zdaniem lepiej abyś rozważył aby zrobić obejście podobnie jak @zaciapa na zdjęciu w tamtym temacie – czyli obejście grawitacyjne na najkrótszej linii pomiędzy kotłem a buforem (czyli np. w głównym ciągu) a pompkę w łuku ponad bajpasem.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano
7 godzin temu, Matejko1 napisał(a):

@CezarCs Jeżeli chodzi o przebieg rur to zdjęcia gotowych instalacji i schematy są w tym temacie.

Moim zdaniem lepiej abyś rozważył aby zrobić obejście podobnie jak @zaciapa na zdjęciu w tamtym temacie – czyli obejście grawitacyjne na najkrótszej linii pomiędzy kotłem a buforem (czyli np. w głównym ciągu) a pompkę w łuku ponad bajpasem.

Chodzi o to czy da radę zrobic tak ja zaznaczone na zdj na dole, obejście w razie jak ulegnie awarii pompa CO, w tym kraju nku o tym jest 

I tak jak mówisz to bym musiał zrobić tak przed zaworem ATV i czy wtedy pójdzie grawitacją przez niego?

Opublikowano (edytowane)

@CezarCs Nie jestem ekspertem, ale moim zdaniem lepiej, abyś rozważył aby zrobić obejście podobnie jak @zaciapa na zdjęciu w tamtym temacie – czyli obejście grawitacyjne na najkrótszej linii pomiędzy kotłem a buforem (czyli np. w głównym ciągu) a pompkę w łuku ponad bajpasem, aby zminimalizować ilość kolanek.

W dniu 20.01.2024 o 16:10, zaciapa napisał(a):

Tak wygląda cała instalacja, ładowania bufora i podłogówki 🙂

IMG_20240111_121935.jpg

coś takiego jak np. w tym schemacie:

Schemat_instalacja_CO_babcia-Model_A3_wymiary.jpg.jpg

to jest stąd:

ewentualnie może jeszcze warto się zastanowić, aby przy wyjściu powrotnym z bufora, dać zamiast kolanka trójnik i wyprowadził z tego trójnika bajpas grawitacyjny (też tak aby unikać zbędnych kolanek).

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano
9 minut temu, Matejko1 napisał(a):

@CezarCs Nie jestem ekspertem, ale moim zdaniem lepiej, abyś rozważył aby zrobić obejście podobnie jak @zaciapa na zdjęciu w tamtym temacie – czyli obejście grawitacyjne na najkrótszej linii pomiędzy kotłem a buforem (czyli np. w głównym ciągu) a pompkę w łuku ponad bajpasem, aby zminimalizować ilość kolanek.

coś takiego jak np. w tym schemacie:

Schemat_instalacja_CO_babcia-Model_A3_wymiary.jpg.jpg

to jest stąd:

ewentualnie może jeszcze warto się zastanowić, aby przy wyjściu powrotnym z bufora, dać zamiast kolanka trójnik i wyprowadził z tego trójnika bajpas grawitacyjny (też tak aby unikać zbędnych kolanek).

Dobry pomysł ATV wyżej, tylko średnica tych rur miedzianych 28 jest i ten brak spadku bufor piec 

Opublikowano (edytowane)

To ktoś z większą wiedzą i doświadczeniem musiałby się wypowiedzieć. Pewnie najlepiej mieć większą średnicę.

Można też się zastanowić nad stosowaniem łagodnych kolan jak w tym temacie:

@CezarCs Czy tam masz przypadkiem ocynk?

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)

@CezarCs W Twoim przypadku to nie zadziała z powodu zbyt dużych oporów hydraulicznych na rurach, masz za małe przekroje. Coś tam ruszy, ale przy dużych różnicach temperatury i w małym zakresie przepływu, co nie uchroni przed zagotowaniem. Na Twoim miejscu żeby nie pruć tej instalacji, pomyśl nad tanim UPS-em do zasilania pompki. Może być z padniętym aku, które spokojnie zastąpisz dowolnym akumulatorem. To nie musi wyglądać tylko działać na dowolnym podłączonym akumulatorze. Na pewno coś znajdziesz na akumulatorach żelowych.

Jeżeli boisz się o uszkodzenia pompy, to zainwestuj w cos sprawdzonego z niewielkim poborem energii. Ja zrobiłem u siebie obieg grawitacyjny z założenia; im prościej tym lepiej i dlatego że nie przebywam w domu przez kilka tygodni z rzędu, a moje kobiety musiały to obsługiwać.

Edytowane przez carinus
Opublikowano
1 godzinę temu, carinus napisał(a):

@CezarCs W Twoim przypadku to nie zadziała z powodu zbyt dużych oporów hydraulicznych na rurach, masz za małe przekroje. Coś tam ruszy, ale przy dużych różnicach temperatury i w małym zakresie przepływu, co nie uchroni przed zagotowaniem. Na Twoim miejscu żeby nie pruć tej instalacji, pomyśl nad tanim UPS-em do zasilania pompki. Może być z padniętym aku, które spokojnie zastąpisz dowolnym akumulatorem. To nie musi wyglądać tylko działać na dowolnym podłączonym akumulatorze. Na pewno coś znajdziesz na akumulatorach żelowych.

Jeżeli boisz się o uszkodzenia pompy, to zainwestuj w cos sprawdzonego z niewielkim poborem energii. Ja zrobiłem u siebie obieg grawitacyjny z założenia; im prościej tym lepiej i dlatego że nie przebywam w domu przez kilka tygodni z rzędu, a moje kobiety musiały to obsługiwać.

No nie dobrze, UPS i tak będzie bo myślałem o tym, ale jaki przekrój rur dał by radę, bo od góry pieca do Buforu i od dołu pieca do Buforu dużej odległości nie ma to by to przerobił, pozostałe by zostały cu28 średnicy to tylko te co zaznaczone do zmiany,osobiście się nie znam-tak zostało to zrobione u mnie, po czasie zaczolem się zastanawiać nad tym 

Opublikowano

Minimum to 6/4'' i jakiś zawór klapkowy wystarczy. By-pas z pompką tez trzeba zrobić do poprawy ładowania bufora i wyciągania resztek ciepła z kotła.

Opublikowano
7 minut temu, carinus napisał(a):

Minimum to 6/4'' i jakiś zawór klapkowy wystarczy. By-pas z pompką tez trzeba zrobić do poprawy ładowania bufora i wyciągania resztek ciepła z kotła.

Może delikatnie mniejsza? Bo nie mam zamiaru palić takim układem tylko w razie problemów dało się bez stresu wypalić drzewo w piecu, ja nie wiedziałem że opcja taka jest, hydraulik nie poinformował, układ chodzi mi fajnie jest ok, tylko żebym wiedział o tym teraz to bym nalegał że tak ma być. A odnośnie że powrót z Buforu mam parę cm niżej niż z pieca będzie ok? A rurki w miedzi chyba są niskie 6/4? Człowiek widać na wszystkim trochę musi się znać bo inaczej nigdy nie będzie 💯 zrobione, zawór 2,5 bara jest na piecu ale on chyba nie uchroni?

14 minut temu, carinus napisał(a):

I ten bajpas jak rozwiązać,jak rysowałem u siebie na zdj, czy tak jak Matejko1 wstawił jakiś szkic?

Opublikowano

Jaki zawór 2,5bara? Pisałeś że masz naczynie otwarte.

Opublikowano
24 minuty temu, carinus napisał(a):

Jaki zawór 2,5bara? Pisałeś że masz naczynie otwarte.

Tzn, bezpieczeństwa zawór taki afrizo czerwony, na spuście wody z pieca tam, aibsa takie rurki kolanka miedziane itp co pytałem