Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A jak sobie radzicie jak sie tłok zatnie jaka grudką?? Hej!

W marcu upłynie dwa lata pracy prawie non stop mojego Stalmarka. Ostatnie pół roku spala groszek w którym trafiają się bryłki o granulacji 4 - 5 cm. Przez ten czas żadnej awarii, żadnego zacięcia czy zerwania zawleczki. Czasami tylko słychać właśnie takie chrupnięcie jak kruszy większy kawałek węgla. Hej!

Opublikowano

Ja pale niesortem sianym osobiście i czasem sie cos przemyci. Czysty miał i ekogroszek to bajka. Czasem co chrupnie albo i dupnie i jedzie dalej, ale zerwało kiedys zawleczkę fi 5 mm to wstawiłem gwoździk fi 4mm.

Uwaga: można sie pomylić o 180 stopni na wałku i tłok zaparkuje w pozycji tylnej i kupa.

Odblokowanie tłoka na kamyczku : zdjąć osłone wentylatorka silnika tłoka i pokręcic zgodnie ze wskazówkami zegarka patrząc od góry aż sie tłok wycofa. . Usunąc kamyczek.

Hej!

Opublikowano

Sterownik ma chyba zabezpieczenia silnika tłoka, gdyz jak sie ostatnio zablokowało to po 3 godzinach stwierdziłem że silnik wyłączony, sterownik piszczy i "Temp. nie rośnie" . Juz myślałem że bryndza -- ele po rozczyszczeniu ruszyło.

Dzisiaj byłbym spalił wentylator, bo zostawiłem na mocy "1" a wtedy nie startuje. No i buczał sobie z 30 min az poczułem smrodek izolacji.

Silnik był ciepły i ruszył jak przestawiłem na "4".

Czy ma ktoś wiedzę nt. zabezpieczeń tego sterownika.?? Hej!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Czy ma ktoś wiedzę nt. zabezpieczeń tego sterownika.?? Hej!

Baca ale napisz jaki to model sterownika

w moim Stalmarku 25 jest ST-77 i wg instrukcji wszystkie odb elektryczne ( dmuchawa,silnik podajnika , 2 pompy) sa załaczane przez przekazniki i to wszystko jest zabezpieczone jednym bezpiecznikiem 6,3A , wentylator wg inst zawsze załacza sie na max biegu ( pełne napiecie ) i zwalnia do ustawionego "biegu " zabezpiecza to przed taka sytuacja jak opisałes ze nie moze ruszyc

problem z rozruchem silnika moze tez byc spowodowany zmniejszeniem sie pojemnosci kondensatora ( normalne starzenie sie ) dotyczy to takze silnika podajnika

miałem takie silniki z kondensatorem czeskim ze po 2 latach miały 50 % pojemnosci

• 2 lata później...
Opublikowano

problem z rozruchem silnika moze tez byc spowodowany zmniejszeniem sie pojemnosci kondensatora ( normalne starzenie sie ) dotyczy to takze silnika podajnika

Miałem identyczny problem. W moim Stalmark 25kW (ST-77) Sterownik wyświetlał komunikat "Wyczyść podajnik". Przeczytawszy na tym forum informację, o tym, że można poruszać tłokiem poprzez kręcenie wirnikiem silnika elektrycznego przez przypadek odkryłem, że wystarczy delikatnie puknąć w łopatkę wirnika i silnik startuje... To naprowadziło mnie na trop kondensatora (W moim przypadku jest to 6uF, wystarczy odkręcić 4 wkręty w obudowie, gdzie dostarczany jest prąd). Koszt kondensatora 6 PLN i problem został rozwiązany :)

Dziękuję za pomocną dyskusję!