Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym uzyskać parę wskazówek co do schematu kotłowni czy według was jest to poprawny schemat może trzeba coś zmienić. Ogólnie piec kamen 17kw do tego bufor 800l C.O i bufor z jedną wężownicą 300l C.W.U. W domu wszędzie zrobione ogrzewanie podłogowe na dole dwa rozdzielacze jeden 7sekcji drugi 8sekcji- to wepnę w pierwsza grupę pompowa z firmy afriso z mieszaczem, na górze jeden rozdzielacz 12sekcji to wpinam w drugą grupę pompowa. Do tego dochodzi grupa WZS 100 do cyrkulacji C.W.U. jeżeli coś jest niejasnego proszę o podpowiedź co zmienić lub poprawić dziękuję. 20241027_145418.thumb.jpg.1b37d205429a320f157c2ea6c62dfa43.jpg

Opublikowano

Nieprawidłowy układ napełniania instalacji CO + brak zaw bezp + brak manometru

Nieprawidłowe podłączenie bojlera + brak zaw bezpieczeństwa +brak zaw zwrotnego na zasilaniu ZW bojlera 

Brak inf o wielkości naczyń przeponowych (CW i CO)

Opublikowano

Ja dodam:

zawor zwrotny na krotkim obiegu przenies na strone tloczna pompy

zbiornik przeponowy zaleca sie montowac po stronie ssawnej pompy

Opublikowano (edytowane)

Ok postarałem się nanieść poprawę na schemat nie wiem jednak czy nadal jest dobrze trochę pokreślony schemat jutro postaram się to nanieść graficznie z zaworami bezpieczeństwa wszystkimi zabezpieczeniami i resztą. 

20241027_173845.jpg

Edytowane przez ruszel1994
Opublikowano

@sambor prawda, tak zaleca norma a dopuszczalne jest rowniez po stronie tlocznej.

Opublikowano

Ciekawe, która norma?

Ja znam taką PN-EN 12828:2013 Instalacje ogrzewcze w budynkach — Projektowanie wodnych instalacji centralnego ogrzewania, która jest aktualnie obowiązująca.

Wg  Normy naczynie musi zabezpieczać kocioł - czyli musi być montowane wprost przy kotle, jak zamontujesz po stronie ssawnej pompy, to masz między kotłem a naczyniem - pompę, filtr, a czasem zaw zwrotny.

A na zasilaniu z kotła, ze względu na temp wody się nie zaleca montażu NP.

Opublikowano

PNB02414-schematy.thumb.jpg.c1cf5553cf16ea81f67a010669f64285.jpg

Natomiast ja robie tak:

Reflex-schemat.jpg.193043e37d8c14eb120d2018b1c188ef.jpg

@sambor uważasz, że przedstawiony na rysunku powyżej "zabezpieczający zawór odcinający i opróżniający" jest niezgodny z obowiązującymi przepisami?

Opublikowano

Norma stara i nieaktualna, po kolei - rys 8.1 i 8.2 - wystarczy przed pompą zatkany filtr i wszystko bierze w łep, rys 8.3 - tak czasem przerabiało się naczynie wzbiorcze otwarte.

Dodatkowo wystarczy, że między pompą a kotłem jest wstawiony zaw zwrotny. 

Można zastosować naczynie na powrocie ze sprzęgła, wtedy ew nadmiar wody ( ciśnienie ) idzie przez zasilanie i sprzęgło-  tak się robi przy większych inst z kotłem gazowym i sprzęgłem.

natomiast twój rys jest w porządku.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, sambor napisał(a):

Norma stara i nieaktualna

Wiem. Na rozsadek jest dziwnie Skoro obowiazywala…

Cos zmienilo sie w kwestii podlaczenia, ze teraz nie zaleca sie po stronie ssawnej? 

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

To nie wyklucza powyzszego. Napisales „nie prawda”  wiec pomyslalem ze masz inne zdanie.

Opublikowano

Widocznie dlatego ze uklad zamkniety dla kotlow na paliwa stale zaczal obowiazywac (byc dopuszczony) pozniej.

Opublikowano

Ok faktycznie na przyłączu uwody do c.w.u  pominołem zawór.

Co do naczynia przeponowego zostało ono policzone i myślę że będzie wystarczające chyba że trzeba coś dołożyć ale na zbiornik bufor 800l plus to co w instalacji 200l powinno wystarczyć ale mogę się mylić. W specyfikacji kotła jest maxymalne cisnienie 1.8bar

Opublikowano

Dzięki Sambor za szybkie odpowiedzi. Naczynie wyprowadzę rura 1" i jeżeli na trójniku zrobię przejscie na mniejsze będzie to poprawnie czy lepiej zrobić wszystko na 1" do bufora. Bo planowałem zrobić rurami 35mm

Opublikowano

Ja tylko nie bardzo rozumiem po co ci ten bufor.